Övergången till ett barn med ADHD till en sommarplan

Sommartid har ett sätt att krypa på oss. Skolan är plötsligt ute. Barn är hemma. Dagarna kan nu vara öppna. Många barn kommer att vara delaktiga i sommarprogrammen för en del av tiden, men vissa kommer inte att göra det.

Sommartid är ofta en lat och avslappnad tid. Men för ett barn med ADHD fortsätter en daglig rutin att vara mycket viktig .

Under skolåret är du mer benägna att låta barnet hålla sig till vanliga sängar, vakna och måltider.

Detta är viktigt under sommaren också. Ett schema behöver inte vara styvt, men dagarna går mycket smidigare när det finns förväntningar och förutsägbarhet för ditt barn.

Idéer för ditt barns sommarplan

 1. Se till att sommarplanen innehåller många roliga fysiska aktiviteter som utomhusspel (inklusive massor av solskyddsmedel), utflykter till poolen, promenader i grannskapet, cykling på ett säkert område bort från bilar etc.
 2. Om ditt barn gillar konst och hantverk, planera speciella projekt under sommaren. Besök din lokala hantverksbutik för idéer. Du kan till och med kunna identifiera en klass som du och ditt barn kan njuta av tillsammans. Vissa butiker erbjuder gratis demonstrationer i butik eller "gör och tar det" aktiviteter.
 3. Prata med ditt barn om vilka typer av saker han vill planera för sommaren. Kanske har han velat göra en resa till vattenparken, lära sig att åka skridskor eller besöka den nya glassaffären. Lägg till ditt barns idéer på listan.
 1. Glöm inte att tillåta tid för ostrukturerade, fantasifulla spel för barn och tyst stillestånd för tonåringar.
 2. För att upprätthålla akademiska färdigheter under sommaren ingår dagliga läsningstider och studiefärdighetsaktiviteter. Fråga ditt barns lärare om det finns en arbetsbok som hon rekommenderar för ditt barns ålder och akademisk nivå. Arbetet ska inte vara nytt material, utan bara en genomgång av färdigheter som lärts under det senaste skolåret.
 1. Planera regelbundna veckoturer till biblioteket för att fylla på böcker. Tillbringa tid på att läsa tillsammans. Gör den här lektionen avslappnad, inget tryck, bara kul.
 2. Använd en stor kalender för att skriva ned dagliga aktiviteter. Inkludera alla läger, semester, möten etc. Om du har en äldre tonåring som arbetar, ta med hans arbetsschema på kalendern.
 3. Lägg kalendern på en central plats, som köket, så det är synligt för hela familjen.
 4. Involver ditt barn i planeringen.
 5. Granska nästa dags schema natten innan.
 6. Använd kalendern för att förbereda ditt barn för kommande planerade aktiviteter som simma lektioner eller början av ett dagläger. Ditt barn kanske vill korsa dagarna på kalendern när han räknar ner till lägret som börjar.

Du behöver inte schemalägga varje minut av dagen. Tanken är att ge ditt barn en sommarrutin som är förutsägbar men flexibel.