Hur man bekämpar passivitet när du har ADHD

Att bo med ADHD kan vara ansträngande. Det kräver mycket mentala ansträngningar att göra saker som andra människor tycker ganska enkla, till exempel att öppna post, hålla reda på dina nycklar, fokusera på en konversation och mycket mer. Som ett resultat, när du arbetar hårt för att framstå som "normalt" är det mycket nedslående när du kritiseras.

Ända sedan barndomen fick du förmodligen feedback som "Bob är en smart kid; om bara han skulle försöka hårdare. "Det irriterande var att du försökte mycket svårt!

Ändå erkändes inte detta arbete eftersom ditt beteende inte matchade vad som allmänt erkänns som att man försöker hårt. Du kan dock fortfarande ha varit den mest aktiva, pratsamma eller dagdrömma personen i klassen.

När du blev äldre kanske du har arbetat med en uppgift, men fick då en misslyckad betyg på det eftersom du glömde att lämna in den. Eller kanske du inte fick gå ut med dina vänner eftersom ditt sovrum var orörligt.

Det är demotiverande att leva så här, och du kanske har funnit dig själv att tänka, "Varför stör försöker?" och gav upp. Till en utomstående kan inte försöka se ut som om du inte bryr dig, skryter eller till och med lat där det faktiskt är en smart hanteringsstrategi för att skydda dig från skada och besvikelse i livet.

De människor som älskar dig kan bli irriterad eller frustrerad med dig, men det verkar bättre än att uppleva ett annat misslyckande och besvikelse.

Det kan hända att din inaktivitet orsakar stora problem, som att bli utslagna eller komma i trubbel med skatteavdelningen.

Eller du kan göra det minsta minimumet att skrapa av eller för att avvärja ett stort problem. Det här får inte dig den bästa feedbacken på jobbet. Men du tröstar i att veta att det var för att du lämnade det till sista minuten eller du inte gav ditt bästa.

Det kan kännas som om du har fastnat; Ändå är förändring alltid möjlig.

Här är 5 förslag för att få dig ur passivitet.

 1. Börja behandla din ADHD
  Det här är det viktigaste du kan göra för dig själv. Allt är lättare när din ADHD hanteras.
 2. Arbeta med en terapeut
  Hitta en terapeut som är kunnig om ADHD och kan hjälpa dig att hantera tidigare ont och misslyckanden. Det kan vara svårt att göra förändringar i ditt nuvarande beteende om du fortfarande skadar från det förflutna.
 3. Öva extrem TLC
  Om du har blivit känslig för misslyckande kan det ta mycket mod att prova nya strategier. Det kräver att du ska ta ett hopp över troen och hoppas att saker kan vara olika. Den potentiella smärtan att bli besviken igen kan känna att det skulle vara för mycket för dig att hantera, och du vill hellre inte prova något nytt. När du bryter ut från din passivcykel, var extra snäll mot dig själv och öva extremt ömt kärleksfullvård. Varje gång du gör något som känns skrämmande, gratulera dig själv för din insats i stället för resultatet.
 4. Lägg märke till dina framgångar
  Ditt sinne är förmodligen programmerad för att märka vad som går fel snarare än vad som går bra. Ingen liv går helt jämnt. Till exempel blir människor våta i regnet eftersom de glömde sitt paraply; Men när du är känslig för misslyckande och något går fel, känns det som mer bevis på att ingenting någonsin går dig. När du flyttar genom din dag, skift ditt fokus och börja märka allt som går rätt.
 1. Arbeta med dina styrkor
  Det är lätt att glömma att även du har styrkor, men du gör det! Om du kan spendera så mycket tid som möjligt med dem, istället för att försöka kompensera för dina svagheter, kommer ditt liv att förändras.