Vad är Aquaphobia?

Orsaker, symtom och behandling för akafobi

Aquafobia, eller rädsla för vatten, är en ganska vanlig specifik fobi. Liksom alla fobier, kan det variera dramatiskt i allvarlighet från person till person. Vissa människor är bara rädda för djupt vatten eller starka vågor, medan andra fruktar simbassänger och badkar. Vissa är rädda för att komma in i vattnet, medan andra inte kan bära att ens titta på en stor vattenkälla.

Ibland är aquaphobia så genomgripande att även stänk eller sprutas med vatten kan det orsaka en fobisk reaktion .

Orsaker till akafobi

Den vanligaste orsaken till akafobi är en tidigare negativ upplevelse. Om du har haft en nära drunkning, skeppsbrott eller annan skrämmande förekomst i vattnet, är du mer benägna att utveckla en fobi av vatten. Att lära sig att simma är en passage för passage för många barn , och skrämmande upplevelser är vanliga. Hur dessa situationer hanteras spelar en viktig roll för att bestämma huruvida en fobi kommer att inträffa.

Den negativa erfarenheten behöver inte ha hänt dig specifikt. Efter att filmen släpptes 1975 ökade rapporterna om vattenfobi, liksom hajfobi, dramatiskt. Dessutom, om dina föräldrar är rädda för vatten, har du högre risk att dela sin rädsla.

Symptom på akafobi

Liksom alla specifika fobier varierar symtomen på akafobi mellan patienter.

I allmänhet är ju svårare fobi, desto svårare blir symtomen. Du kan skaka, frysa på plats eller försöka fly. Du kan utveckla förväntad ångest under de dagar eller veckor som föregår ett kommande möte med vatten. Du kan vägra att komma in i vattnet eller börja panikas så fort du går in.

Komplikationer av akafobi

Vatten är en medfödd del av människans liv. Simning är en vanlig aktivitet vid sommarläger och orter, på kryssningsfartyg och på lyxhotell. Att undvika vattnet kan vara svårt eller pinsamt.

Om din rädsla sträcker sig till vattenstänk och sprutor kan det vara ännu mer livsbegränsande. Fontäner är en dekorerande häftklamring på nöjesparker, orter och till och med lokala köpcentra. Några av dessa fontäner utför noggrant koreograferade vattenrutiner som är inställda på musik och tidsbestämd belysning, vilket kan stänkas medståndare. Vattenstänk är också en vanlig effekt i hemsökta hus och karnevalsrider och spel.

I vissa fall kan akafofobi leda till ablutofobi eller rädsla för att bada. Denna relativt sällsynta fobi kan ha en förödande inverkan på självkänsla. Den moderna kulturen lägger stor vikt vid renlighet och hygien, och de som inte tar en daglig dusch eller ett bad kan skämmas. Det finns också en förhöjd risk för både vanliga och sällsynta sjukdomar hos dem som tillåter smuts och bakterier att ligga på huden och håret.

Behandla Aquaphobia

Liksom de flesta specifika fobier, svarar akafobi ganska bra för behandlingen. Kognitiv beteendeterapi är särskilt populär. Du lär dig att ersätta negativ självpresentation med mer positiva meddelanden och lära dig nya beteenden för att hantera din rädsla.

Du kan få läxor, till exempel att fylla badkaret med några inches vatten och gå in eller besöka havet medan du är kvar säkert på stranden. Med tiden kommer en rad små framgångar att öka ditt självförtroende, så att du gradvis kan lägga till nya vattenrelaterade aktiviteter.

Om din fobi är svår kan läkemedel , hypnos och andra former av terapi användas för att hjälpa dig att få din rädsla under kontroll.

Målet är att du blir bekväm runt vatten och det finns ingen "en storlek som passar alla" behandling som fungerar för alla. Men med hjälp av en skicklig terapeut kan akafobi framgångsrikt hanteras och övervinnas till och med.

Gjorde filmkäken bränslehajfobi?

gjorde hajfobi ett hushållsnamn och preyed på våra mest primala rädslor. Djurfobier är en av de fyra huvudkategorierna av specifika fobier i DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual, 4: a eu.), Och hajar är bland de mest rädda för alla djur. Filmen använde många av spänningsteknikerna som var banbrytande av Alfred Hitchcock för att skapa en intensiv upplevelse som rankades # 1 på Bravos lista över 100 skarpaste filmhändelser 2004 och # 2 på American Film Institute 100 år ... 100 Thrills .

Käkarna var en oväntad smash hit, bryta box office poster för att bli den mest framgångsrika filmen då. Filmens framgång var till stor del på grund av skicklig riktning och de finjusterade föreställningarna i sin gjutning. En del av dess framgång kan dock hänföras till dess ämne.

Vid den tiden var den allmänna opinionen om hajar i allmänhet att de var tanklösa dödande maskiner. Snygg, kraftfull och lätt stor nog att se människor som mat, har hajen varit föremål för primal rädsla genom hela inspelad historia. Medan avancerad forskning har avlägsnat många missuppfattningar om hajar, på 1970-talet hade den genomsnittliga filmgästen liten anledning att inte tro på hur käkarna skildrades.

Den genomsnittliga filmgruppen spenderade emellertid inte en överdriven tid att tänka på hajattacker. Stranden var ett populärt semestermål och medan hajattacker upptogs ibland, ledde de sällan till utbredd hysteri. Filmen gav möjlighet till hajattack i framkant av människors sinnen, och effekten var märkbar. Från kust till kust rapporterade strandstäder en nedgång i turismen efter att Jaws släpptes. Även idag kan nervösa referenser till filmen överhöras på nästan vilken strand som helst.

Det är osannolikt att käkar skulle skapa en ny hajfobi i tittarna idag. Slasherfilmerna på 1980-talet har i stor utsträckning desensibiliserat oss till våld på skärmen. Ännu är rädsla för hajar en djup och primär rädsla, och det är möjligt att Jaws för de som är känsliga kan försvåra rädslan, vilket potentiellt leder till en fullblåst fobi. Om du är rädd för hajar, kanske du vill tänka dig två gånger innan du ser Jaws .

Källa:

American Psychiatric Association. (1994). Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar (4: e upplagan) . Washington, DC: Författare.