Party and Play (PnP) i Addiction

För människor som kämpar med missbruk av droger finns det en hel ordförråd av ord som är specifika för denna subkultur. De brukar använda termer som hänvisar till olika beteenden, sammankomster och ämnen som används av varandra för att identifiera sig som användare som vill delta i vissa aktiviteter.

En av de vanligaste bland missbrukare, särskilt de som är beroende av metamfetamin (meth), är termen "PnP".

Vad är PnP?

PnP står för " party and play ". I det här sammanhanget betyder "parti" att man tar illegala droger, vanligtvis met och att "leka" innebär att engagera sig i sexuellt beteende med hög risk, inklusive oskyddad sex eller gruppsex. Både PnP och party och lek är eufemism eller kodord som tillåter att personer letar efter PnP-partners eller deltagare att öppet bjuda in, diskutera och organisera PnP-händelser i relativ sekretess. Genom att använda "PnP" kan de diskutera sina planer utan att oroa sig för att bli överhettad av andra som kan döma, bereda eller störa PnP-planering.

För att någon ska hitta partner med vilka de kan ta droger och ha sex måste de kunna bjuda in främlingar att delta i två starkt stigmatiserade beteenden: ta ett olagligt läkemedel och ha sex med någon som de inte vet. Stigma förhöjs av att de sexuella aktiviteterna i fråga är frusna på mina flesta människor; många kommer att ange hur osäkra och potentiellt livshotande dessa högriskbeteenden är.

Var diskuteras PnP?

Ett sätt att människor som är intresserade av att hitta människor att ta droger och ha sex med, är genom online-chattrum och datingsidor, där termer som fest och lek och PnP tillåter människor att bjuda in andra utan att uttryckligen nämna droger eller sex.

Men eftersom villkoren parti och spel och PnP har blivit mer allmänt erkända blir det svårare att använda dessa villkor utan detektering och webbplatser får inte tillåta användning av dessa villkor.

Visst, om du använder villkoren fest och spel eller PnP i online-chattrum eller forum, kommer många att anta att du hänvisar till att engagera dig i narkotikamissbruk och sexuell aktivitet.

risker

Förutom riskerna med att arresteras, innebär deltagande i PnP stora risker när det gäller fysisk hälsa. PnP har visat sig öka hastigheten om STD-överföring, inklusive stammar av hiv / aids. Vissa droger, som met, kan orsaka munsår eller sår som kan göra dig ännu mer mottaglig för att få en allvarlig STD.

Dessutom är PnP-användare sårbara för andra hot, till exempel överfall, stöld eller våldtäkt. Eftersom många nP-möten är ordnade i hemlighet, med koder och ofta anonyma forum, har du ingen aning om vem du engagerar med och kan vara i allvarlig fara genom att möta dessa människor i ett motellrum eller annan privat plats.

PnP är tilltalande för personer med kombinerad met- och sexmissbruk , även om andra försöker att PnP på helger eller bara ibland. Hur som helst är PnP en mycket riskabel aktivitet, vilket är anledningen till att online-chattrum och datingsidor avskräcker det. Om du eller någon du vet har engagerat dig i PnP eller fortsätter att göra det är det viktigt att du pratar med en läkare eller terapeut för att börja behandlingen för att hjälpa till att möta din missbruk och fånga några medicinska problem.

Källa:

Amico, J. "Från parti och lek att rena och säkra". Addiction Professional, 2006.