Vad händer under cykeln av panik i social ångestsyndrom?

Om du lider av social ångestsyndrom (SAD) kan du ha upplevt det som kallas panikattack .

Vad är en panikattack?

En panikattack är en period av intensiv rädsla följt av symtom som ett racinghjärta, andfåddhet eller yrsel. När människor som har SAD-erfarenhet av panikattacker utlöses de i allmänhet av sociala eller prestationssituationer.

För att förstå varför panik händer är det bra att titta på det konjunkturella mönstret av händelser som leder till panik.

Inledande känslor

Tänk dig att du sitter i ett möte på jobbet. Även om situationen kan verka harmlös, vara i en position där du måste prata framför andra eller röst kan din åsikt få dig att känna dig lite orolig. Situationen är känd som "cue" och det som utlöser den första etappen av panikcykeln.

När du sitter i mötet kanske du märker att ditt hjärta börjar slå lite snabbt. Kanske har du en tanke som "Jag har något att lägga till vad som sägs, men jag är rädd för vad de andra kommer att tänka". Du kan till och med finna dig själv att börja andas lite snabbare och grundare än vad du normalt skulle göra.

Tolkning av känslor

När du märker känslorna i din kropp börjar du uppleva ännu fler symtom. Din tolkning av vad som händer bidrar till eskalering av dina symtom av panik.

När ditt hjärta slår ännu snabbare och händerna börjar skaka, undrar du om någon annan i rummet har märkt din ångest. Dessa tankar bränner ännu fler symtom av panik.

Eskalering av panik symtom

Om du uppmanas att prata i mötet eller om ditt namn är på agendan för att presenteras under mötet, kan dina symtom eskalera till en fullblåst panikattack.

Under panikattacken kan du uppleva saker som ett racinghjärta, andfåddhet, handskakningar , torr mun och känslor av förestående undergång.

När du tittar runt i rummet är du säker på att alla måste märka din ångest och tänka illa på dig. Du kanske till och med tror att du har en hjärtinfarkt, som sedan förvärrar dina symtom.

Förväntande oro

När du är färdig med att prata eller efter att mötet slutar känner du förmodligen utmattad och dränerad. Du kanske känner dig ledsen att episoden är över, men oroar dig också för liknande situationer i framtiden.

Du kommer säkert fråga dig själv frågor som, "Hur ska jag klara av vårt nästa möte?" eller, "Ska jag falla ifrån varandra om jag måste prata framför gruppen igen?" Dessa typer av tankar om att inte kunna hantera och oroa sig för framtida situationer sätter upp det förebyggande skedet av panikcykeln.

Hantering av panik

Under det förestående scenet av panik börjar du oroa dig för framtida händelser och situationer där du kan uppleva liknande symtom. Du kommer ihåg hur du inte kunde klara dig i det förflutna när du var tvungen att presentera i ett möte och undra hur du någonsin kommer igenom det igen. Förhoppningsskedet fortsätter till nästa utlösningssituation.

Även om det kan tyckas att det är omöjligt att undvika cykeln av paniksymptom, finns det effektiva behandlingsmetoder som adresserar de negativa tankemönster som håller cykeln på gång.

Det är inte situationen som utlöser reaktionen i din kropp; Det är de tankar du har om situationen. Behandlingsmetoder som kognitiv beteendeterapi (CBT) kan hjälpa dig att lära dig bättre sätt att prata med dig själv så att panik kan undvikas.

källor:

American Psychiatric Association. Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar (5: e upplagan). Washington, DC: Författare; 2013.

Carbonell D. Panikattackerna Arbetsbok: Ett guidat program för att slå paniktricket. Berkeley, CA: Ulysses Press; 2004.