Prognos och diagnos i mental hälsa

Termen prognosen avser att göra ett utbildat gissning om det förväntade resultatet av psykisk hälsobehandling, en förutsägelse av den process som en tonåring kan behöva gå igenom för att läka och graden av helande förväntas äga rum. Prognos är en medicinsk term som används i behandlingsinställningar baserat på en medicinsk modell eller när en tonåring behandlas för psykisk sjukdom, såsom depression eller tvångssyndrom (OCD).

Varför en prognos är viktig

En prognos är baserad på ett antal faktorer för att inkludera vilken typ av problem din tonåring kämpar med, problemets varaktighet, din tonårs personliga styrkor och svagheter och tillgången till supportsystem.

Föräldrar kan höra denna term som används i de tidiga stadierna av behandlingen eller in i ett behandlingsprogram. Till exempel kan en psykiater säga att prognosen för en viss tonåring som lider av depression är bra eftersom tonåren är motiverad att hålla sig till ett program för medicinering och psykoterapi och har starkt familjestöd.

Att diskutera den förväntade prognosen för en orolig tonåring är ett sätt att se realistiskt på den fråga som de flesta föräldrar oroar sig för: Kommer min tonåring att bli bättre? Fråga om prognosen för din tonåring om denna information inte initialt tillhandahålls.

Prognos mot diagnos

Människor förvirrar ofta villkoren prognos och diagnos. Skillnaden mellan de två är att medan en prognos är ett gissning om resultatet av behandlingen, identifierar en diagnos faktiskt problemet och ger det ett namn, såsom depression eller tvångssyndrom .

Faktorer som påverkar prognosen

Olika faktorer kan påverka individens prognos. Dessa faktorer inkluderar:

Mental hälsa i tonåren

Eftersom kroppen och sinnet är så invecklad, kan psykisk sjukdom ta en avgift på din tonårs fysiska hälsa och de två kan leka av varandra. Det är därför det är så viktigt att du får din tonårss hjälp om du tror att det finns ett problem. Tidig ingrepp ger din tonåring den bästa chansen att återhämta sig.

Behandling av psykiska sjukdomar i tonåren

Lyckligtvis är psykiska sjukdomar mycket behandlingsbara och hanterbara med medicinering, psykoterapi, utbildning och / eller andra resurser. Det är viktigt att arbeta nära din mentalvårdspersonal för att skapa den bästa individuella behandlingsplanen för din tonåring.

Vem får psykiska sjukdomar?

Psykiska sjukdomar kan påverka någon av alla åldrar, kön, ras, religion, inkomstnivå eller etnicitet. Det uppskattas att 1 av 5 barn under 18 år har en psykisk sjukdom.

Föräldrar, ta hand om dig själv

Om du är förälder till en tonåring med någon form av psykisk sjukdom, vet du hur svårt det kan vara att vara stödjande, positiv och att ha tid att möta dina egna behov. Som den demonstration som ges på flygplan om att sätta din egen syrgasmask på först så kan du hjälpa andra, du måste se till att du tar hand om dig själv så att du kan hjälpa din tonåring till bästa möjliga förmåga.

Överväg att gå med i en stödgrupp för föräldrar eller få individuell terapi för dig själv. Se till att du går ut för att göra roliga aktiviteter regelbundet. Behandla dig vänligt.

källor:

Geddes, John, MD "Svar på kliniska frågor om prognos." Bevisbaserad mental hälsa 3 (4), november 2000.

"Barns mental hälsa." American Psychological Association (2016).

"Barns mental hälsa." Centers for Disease Control and Prevention (2016).