Vad är Obsessive Compulsive Disorder (OCD)?

Vad är störningen? Vem är påverkad? Vem är i fara?

Vid en eller annan gång har vi alla dubbelt kontrollerat att vi låste ytterdörren, "knackade på trä" för att avvärja viss katastrof, eller hade en märklig eller till och med störande tankepopp i huvudet från ut ur det blå. Medan de flesta fortsätter sin dagliga rutin utan att ge dessa erfarenheter en andra tanke, om du har tvångssyndrom (OCD) , kan dessa slags händelser bli både besvärliga och försvagande.

OCD betraktas som en ångestsyndrom, eftersom människor som drabbats av denna psykiska sjukdom upplever allvarlig ångest som ett resultat av tvångssyndrom. Ofta utförs omfattande ritualer i ett försök att minska den ångest som orsakas av tvångstankar.

Symptom på obsessiv tvångssyndrom

Obsessions är tankar, bilder eller idéer som inte kommer att gå iväg, är oönskade och är extremt oroande eller oroande ("Vad händer om jag blir smittad med en dödlig sjukdom?" Eller "Vad händer om jag mobbar ett barn eller mördar min partner? "). Tvång är beteenden som måste göras om och om igen för att lindra ångest. Tvångshinder är ofta relaterade till tvångstankar. Om du till exempel är besatt av att vara förorenad kan du känna dig tvungen att tvätta händerna flera gånger. Detta är emellertid inte alltid fallet.

Vem påverkas av tvångssyndrom?

OCD är en relativt vanlig sjukdom som drabbar cirka 2,5% av befolkningen under sin livstid.

Det upplevs lika av män och kvinnor och påverkar alla raser och kulturer. OCD börjar vanligtvis kring sen ungdom / ung vuxen ålder, även om unga barn och tonåringar också kan påverkas. Föräldrar och lärare saknar ofta OCD hos småbarn och tonåringar, eftersom de går långt för att dölja sina symptom.

Föräldrar bör också vara medvetna om en subtyp av OCD hos barn som förvärras eller utlöses av strep hals, där barnets egna immunsystem attackerar hjärnan. Den här typen av OCD för barn av autoimmun neuropsykiatrisk sjukdom (PANDAS) står för 25% av barnen som har OCD. Till skillnad från normal OCD, som utvecklas långsamt, utvecklas PANDAS OCD snabbt och har en rad andra symtom som inte hör samman med typiska fall av OCD.

Var kommer obsessiv tvångssyndrom från?

Symptom på OCD uppträder vanligen gradvis och kan vara långvarig om den inte behandlas. Stress från arbetslöshet, förhållandeproblem, problem i skolan, sjukdom eller förlossning kan vara starka utmaningar för symptom på OCD. Dessutom, även om en enda "OCD-gen" inte har identifierats, kan OCD vara relaterad till särskilda grupper av gener. Du kan också ha större risk om det finns en familjehistoria av sjukdomen.

Människor som är sårbara mot OCD beskriver ett starkt behov av att kontrollera sina tankar och känna att konstiga eller ovanliga tankar betyder att de blir galen eller kommer att förlora kontrollen. Så, även om många människor kan ha konstiga eller ovanliga tankar - speciellt när de känner sig stressade - om du är utsatt för OCD kan det vara svårt att ignorera eller glömma dessa tankar.

I själva verket, för att dessa tankar verkar så farliga, slutar du att betala ännu mer uppmärksamhet åt dem, vilket skapar en ond cykel.

OCD kan också förstås ur ett biologiskt perspektiv. Även om det fanns en tid då psykisk sjukdom ansågs vara resultatet av en teckenfel, är det nu klart att psykiska sjukdomar, såsom OCD, har biologiska orsaker. En teori är att OCD kommer från en nedbrytning i kretsen i hjärnan som filtrerar eller "censorerar" de många tankar, idéer och impulser som vi har varje dag. Om du har OCD kan din hjärna ha svårt att bestämma vilka tankar och impulser att stänga av.

Som ett resultat kan du få besvär och / eller tvång. Uppdelningen av detta system kan vara relaterat till serotoninavvikelser.

Behandling för tvångssyndrom

Det finns en mängd olika mediciner som är effektiva för att minska frekvensen och svårighetsgraden av OCD-symtom. Många läkemedel som är effektiva vid behandling av OCD, som Prozac (fluoxetin), Paxil (paroxetin), Zoloft (sertralin) och Anafranil (clomipramin), påverkar serotoninnivåerna.

Psykologiska terapier är också mycket effektiva behandlingar för att minska frekvensen och intensiteten av OCD-symtom. Effektiva psykologiska behandlingar för OCD betonar förändringar i beteende och / eller tankar. Vid behov kan psykoterapi göras ensam eller i kombination med medicinering. De två huvudtyperna av psykologiska terapier för OCD är kognitiv beteendeterapi (CBT) och exponerings- och responsförebyggande (ERP) terapi.

källor:

American Psychiatric Association. "Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska störningar, 4: e upplagan, textrevision" 2000. Washington, DC: Författare.

Pauls, David. "Genetik av obsessiv tvångssyndrom: en granskning av bevisen." American Journal of Medical Genetics 15 april 2008, 148: 133-139.

Rachman, Stanley. "Obsessions, responsibility and guilt." Beteendeforskning och terapi februari 1993, 31: 149-154.

Saxena, Sanjaya och Rauch, Scott. "Funktionell neuroimaging och neuroanatomy of obsessive-compulsive disorder". Psykiatriska kliniker i Nordamerika 1 september 2000, 23: 563-586.