Sportpsykologi Tips och tricks

Mentala färdigheter som hjälper dig att återhämta sig från skador

Ingen tycker om att tänka på det, men skada är en del av den risk som kommer med att vara en idrottsman. Om du någonsin har skadats vet du att det finns olika stadier du går igenom, från det ögonblick du blir skadad när du är tillbaka i handling. Att arbeta dig igenom denna process kan känna sig som en känslomässig bergbanor och varje steg under denna process kommer med sina egna unika rädslor, frustrationer och utmaningar.

Skadas

Höga stressbelopp har både fysiologisk och psykologisk inverkan och kan störa läkningsprocessen. Att ha en positiv utsikter är absolut nödvändigt för en lyckad återhämtning. Förbered dig före tid för eventuella motgångar i din återhämtning så att du vet exakt hur du vill reagera i den situationen för att vara positiv och trygg. Om du arbetar på bara en sak under den här delen av din återhämtning gör du så här:

Koppla av och håll dig positiv

Ditt emotionella svar på din skada har ett direkt inflytande på din återhämtningsgrad. Du kan välja att fokusera på vad du saknar eller väljer att se fram emot vad du ska uppnå. Balansera denna stressiga tid genom att göra saker som är roliga för dig. Dessutom tar många idrottare den här tiden att arbeta på andra delar av deras träning och komma tillbaka starkare än de var före deras skada. Att fokusera på vad du kan göra mot vad du inte kan göra hjälper dig att återfå någon känsla av kontroll över situationen och bättre klara av en idrottsskada.

Tillbaka till träning

Din första återgång till sport är ofta det svåraste både fysiskt och mentalt. Det här är när du får prova dig själv. Ta din nyanställda kropp ut för en rättegång. Olika problem kan uppstå med din första återgång till sporten. Du kanske inte känner dig redo att lita på din skadade kroppsdel ​​än.

Du kanske känner dig ganska bra och vill pressa för hårt för tidigt. Idrottare kan återvända till sport innan de är redo för att de känner att de hamnar bakom sin träning, känner att de borde återhämta sig snabbare eller pressar för att bli helt återhämtad av en viss händelse. Om du arbetar på bara en sak under den här delen av din återhämtning gör du så här:

Justera dina mål

Den första delen av att anpassa dina mål är att acceptera var du är. Om du har skadats, är det förmodligen inte realistiskt att du tidigare kan göra det. Det är lätt för ditt självförtroende att spiral ner när du fokuserar på var du tror att du borde jämföras med var du är. En viktig sak att göra under den här fasen är att fira dina milstolpar - från att öka din vikt för styrketräning, till din första gången att kunna köra i 20 minuter, till din första fullständiga övning - att erkänna dina framsteg bidrar till att bygga ditt självförtroende. Genom att ställa in nya mål kan du fokusera på vad som står i din kontroll. Varje vecka ska du ställa in dina mål, kartlägga dina framsteg, utvärdera och sedan ange ett nytt mål för följande vecka.

Tillbaka till tävling

Rädsla för åter skada är en vanlig fråga när man återvänder till tävlingen. När du utlöser ditt stressrespons upplever du attentional och fysiologiska förändringar som gör att du är mer benägna att bli skadad.

Dina muskler blir mer spända vilket gör att du blir mindre flexibel, mindre koordinerad och trötthet snabbare. Attentional förändringar inkluderar förlust av perifer vision, långsammare reaktionstid, och du kan bli lättare distraherad. Om du arbetar på bara en sak under den här delen av din återhämtning gör du så här:

Proaktivt öka ditt förtroende

Under skada, ditt förtroende atrophies rätt tillsammans med dina muskler och ibland är din kropp redo att komma tillbaka till sport innan din hjärna är. Medan du bygger dina muskler för avkastningen, bygga ditt självförtroende genom att skapa en lista över sportbekräftelser.

Innan du tränar eller när som helst du känner dig frustrerad eller upplever ett dopp i ditt självförtroende, dra ut din lista och läs igenom dina bekräftelser. Här är några exempel:

Att bli skadad kan vara psykiskt förödande. Det tar ibland en avsiktlig och medveten ansträngning att återuppbygga förtroendet och hantera det emotionella efterdyningarna för att bli skadad och rädslan för att bli skadad igen. Kom ihåg att vara positiv, fokusera på vad som står i din kontroll, och du kommer komma tillbaka ännu starkare än du var innan du skadades.

källor:

Tillämpad sportpsykologi [appliedsportpsych.org]. senast åtkomlig 8/2012

Sportspsykologi [sportpsychology.com]. senast åtkomlig 8/2012

Skadade idrottare [www.injuredathletes.org]. senast åtkomlig 8/2012