Decatastrophizing är vad som är om tekniken

Ett kännetecken för generaliserad ångestsyndrom (GAD) är konsekvent ångest och oro som inte står i proportion till en given situation. Ofta är ångestet ihållande och kan förekomma med jämna gemensamma triggers. De flesta bekymmer riktas mot potentiella negativa konsekvenser av en händelse eller omständighet. Till exempel kan en person oroa sig för timmar att ett litet misstag på jobbet skulle leda till att de blev avfyrade eller att mindre social olycka skulle leda till att man förlorade en vän.

Andra människor kan se dessa tankar som löjligt eller irrationellt, men för personen med GAD är oroen om potentiella resultat mycket verkligt.

Tänk om?

Det finns många sätt att gå på att utmana verkligheten av dessa tankar och en gemensam väg kallas "decatastrophizing". Denna teknik är en del av kognitiv terapi och är utformad för att personen ska kunna konfrontera det rädda negativa resultatet. I grunden kräver decatastrophizing en person att fråga "vad om" de hemska sakerna verkligen hände. Vad skulle han eller hon göra som svar? Det syftar till att ta itu med ångestet istället för att ta itu med oroa sig själva, men resultatet. Genom att fokusera på nästa steg efter det värsta möjliga scenariot kan du tänka på en plan och eventuellt komma till insikten att det inte skulle vara så jordförstörande som du föreställer dig.

För de ovanstående exemplen kan du fråga "vad händer om jag faktiskt sparkades, vad skulle jag göra?" Svaret är generellt: Även om det kan vara svårt för en tid, skulle jag behöva hitta ett nytt jobb.

I det andra exemplet kan du sluta "Det skulle vara smärtsamt och pinsamt, men jag skulle komma över det och hitta en ny vän." Även om dessa är allvarliga resultat, är de inte livsändande eller helt förödande. Det går att gå vidare.

Försök!

Att öva, dela ett pappersark i tre kolumner.

I det första skriver du ett fruktat negativt resultat. I det andra skriver du det som en "vad om" mening. Skriv i den tredje kolumnen vad du faktiskt skulle göra. Incheckning med dig själv för att se om faktiskt konfrontera rädslan och att göra en plan minskar ångest som är associerad med den. Om det leder till en annan rädsla som förlägenhet, gör det nästa rädsla i den första kolumnen och fortsätt. Se om du kan komma till en plats för lugn och säkerhet.

Magiken i denna teknik är att det tillåter oss att skapa planer för dessa rädda situationer, vilket ger oss mer kontroll över dem och minskar vår oro över dem. Det tar bort mysteriet och låter oss försäkra oss om att oavsett vad som händer, kommer vi att vara OK och att vi kan övervinna nästan alla dessa situationer.

Det här är bara en metod som du kan finna användbar för att hantera din ångest. Om din ångest är så svår att det stör ditt dagliga liv, som att skada din karriär eller relationer , så är det dags att överväga att se en terapeut . Försök hitta en vårdgivare som specialiserar sig på ångestsjukdomar som kan hjälpa dig med GAD och hjälpa dig att komma tillbaka på rätt spår.

Källa:

Boyles, A. "Vad är katastrofal?" Psykologi idag , 2013.