Vad det är att vara mamma med ADD

Denna sjukdom förenar ofta det normala trycket i moderskapet

Telefonen ringer. Två av dina barn argumenterar och skriker. Hunden kliar på dörren för att gå ut. Din toddler är vid dina fötter och gråter och vill bli upptagen. UPS-killen står vid dörren med leverans. Din make är fortfarande på jobbet. En kruka med vatten kokar på spisen, klar för spaghetti. Alla svälter och cranky eftersom du sätter middag på sent.

Du är exasperated, trött och överväldigad.

Att vara en mamma är en jongleringshandling i sig, utan en hjärnbaserad sjukdom som uppmärksamhetsbrist hyperaktivitetsstörning ( ADHD eller ADD ) som skapar ytterligare stress. Tänk nu att du har alla vanliga tryck på föräldraskapet, men du har också ett tillstånd som är märkt av glömska, disorganisering och impulsivitet .

Ibland leder det dig till att släppa bollen på viktiga uppgifter eller ansvarsområden, som att komma ihåg att hämta ditt barns fotbollsuniform eller underteckna den skolform som han behöver lämna in. Du glömmer möten, tar tvätten ut ur tvättmaskinen eller ger hunden sin medicinering. Du kan inte verkar vara fokuserad på uppgifter som att betala räkningar eller städning. Medan de flesta mödrar kommer att ha dagar som består av några av dessa saker, behandlar en mamma med ADHD det hela tiden - speciellt när sjukdomen lämnas obehandlad.

Om du känner som en dålig mamma, är du inte ensam

Moms är ofta familjechef, vårdgivare, disciplinär, nutritionist, kock, läxhjälp, schemaläggare, taxichaufför, medlare, sjuksköterska och hushållerska. De fyller många olika roller och känner mest oundvikligen att de misslyckas med att mäta sig. Moms kan vara mycket svårt på sig själva.

Oro kommer naturligt och skuld är andra naturen.

Medan dessa är vanliga känslor som de flesta mödrar upplever vid en eller annan gång, känner en mamma med ADHD ofta dem i högre grad och oftare. Hur på jorden kan du ta på alla dessa roller för din familj när du kämpar dagligen med att organisera och prioritera ditt eget liv?

Många mödrar med ADHD önskar att de kunde vara mindre svåra för sig själva, att andra skulle kunna förstå hur deras sjukdom presenterar utmaningar med uppmärksamhet, fokus och minne , att arbetsplatser och skolor kunde rymma mödrar med ADHD och att deras vänner och kära skulle utbilda sig själva på sjukdomen. Dessutom önskar många att deras makar kan göra mer av ett försök att förstå de kampar de möter dagligen.

Hur man klarar sig som en mamma med ADHD

Om du är en mamma med ADHD, släpp av det orealistiska "supermom" -trycket. Var snäll mot dig själv. Gör en lista över de saker du är bra på och omfamna dessa egenskaper. Om det finns områden där du är svag, till exempel att komma ihåg möten, kan du prova visuella och auditiva påminnelser, till exempel inställning av kalenderanställningar i telefonen eller inställning av larm. Eller om du kämpar med att få måltider på bordet, försök använda en måltidsplaneringsapp som du kan ladda ner till din telefon.

Vad som helst du kämpar med mest, anskaffar hjälpmedel i dessa områden.

Du kan också behöva släppa förväntan på att ditt hus alltid ska vara obefläckat, eller att du måste göra allt. Var inte rädd för att be om hjälp från en barnvakt, en handledare, dina vänner eller dina grannar. Om du har en viktig uppgift att slutföra hemma, hyra en sitter att komma över i en timme eller så. Tilldela sysslor till dina barn och make. Ta bort stillestånd innan barnen går upp eller efter att de går och lägger sig.

Utbilda dina nära och kära. Ta med din man på ett avtal med din vårdgivare . Du kan försöka förklara din diagnos, men ibland hörs om ADHD från en läkare kommer dina kära att få bättre förståelse för tillståndet och hjälpa till att validera vad du går igenom.

Tillsammans kan du komma fram till strategier för att hjälpa hemmet att köra smidigare och ge dig det stöd du behöver.

> Källa:

> MomsRising.org. Föräldraskap med ADHD.

> Seay, Bob. ADDitude Magazine: Inne i ADD Mind. Sluta vara Supermom!