Hur man hittar en läkare för ADHD

Vem ger behandling för ADD?

Det finns många alternativ för läkare och proffs som ger behandling för ADHD att det kan vara förvirrande. Att arbeta med en läkare som är kunnig om ADHD är viktigt eftersom att få rätt behandling påverkar hur väl hanterat dina ADHD-symtom är.

Vad är ditt mål?

Innan du börjar leta efter en läkare eller vårdpersonal, var klart vad ditt mål är.

Vill du bli diagnostiserad med ADHD? Om du redan har diagnostiserats, vilken typ av behandling skulle du vilja ha? Till exempel letar du efter en professionell som kan ordinera ADHD-medicinering? Eller letar du efter någon som kan lära dig praktiska sätt att hantera ADHD? Att veta vad ditt mål är kommer att bidra till att göra din sökning enklare.

Läkare och vårdpersonal med sina roller

Familjläkare är vanligtvis den första läkare du kommer att kontakta. De är kvalificerade att diagnostisera ADHD; Men de brukar inte ha tid att utföra en detaljerad ADHD-utvärdering . Vissa familje läkare är kunniga om ADHD och kommer att ordinera medicinering. Andra känner sig mer bekväma och hänvisar dig till andra experter i deras nätverk. De kan ge utbildning och stöd, men de ger inte formell psykoterapi.

Psykiatriker är läkare som specialiserar sig på att diagnostisera och behandla sinnesstörningar.

De är kvalificerade att diagnostisera ADHD och förskriva läkemedel om det är lämpligt. De är vanligtvis kunniga om andra tillstånd som kan existera med ADHD, såsom depression och ångestsjukdomar. Vissa psykiatriker erbjuder också rådgivning, psykoterapi, support och ADHD-utbildning.

Barnläkare är läkare som specialiserar sig på barn och ungdomar.

De är kvalificerade att diagnostisera ADHD; Men de kanske inte har tid att göra en omfattande utvärdering. De kan ordinera medicinering och ge utbildning och stöd, men de tillhandahåller inte formell psykoterapi.

Neurologer är läkare som specialiserar sig i hjärnan och nervsystemet. En neurolog använder hjärnavbildning och fysiologisk testning för att ta reda på om ADHD-symptomen beror på ADHD eller ett annat medicinskt tillstånd i hjärnan.

En neurolog kan ordinera ADHD-medicinering men erbjuder vanligtvis inte rådgivning och andra behandlingar. De kan emellertid kunna hänvisa dig till personer som erbjuder dessa färdigheter.

psykologer

En klinisk psykolog har vanligtvis en Ph.D. De kan ge råd för att hjälpa dig med problem med att leva med ADHD, så låg självkänsla och kommunikationsfrågor. De kan också hjälpa till med existerande förhållanden, såsom ångest och depression. Vissa psykologer är kvalificerade att diagnostisera ADHD; De kan emellertid inte ordinera mediciner.

Kliniska socialarbetare har vanligtvis en magisterexamen och avancerad träning inom psykoterapi. De kan diagnostisera ADHD men kan inte ordinera medicinering.

Advokatpraktiserad sjuksköterska (APRN) och registrerade sjuksköterskor (NP) har masterexamen i omvårdnad, är styrelsecertifikat och licensieras av stater att diagnostisera ADHD.

De kan ordinera mediciner om det är lämpligt och ge råd, stöd och ADHD-utbildning.

Psykologrådgivare och terapeuter kan diagnostisera och ge stöd, utbildning och rådgivning, men förskriv inte medicinering.

De bästa sjukvårdsleverantörerna är välutbildade, tillvägagångssätt, icke-dömande, vänliga och välkomna. Om du är en vuxen med ADHD, fråga om de har erfarenhet av Vuxen ADHD. Om du letar efter en läkare för ditt barn, fråga om deras erfarenhet med barn.

Ta reda på vem som specialiserar sig på behandling av ADHD i ditt område. Medan det vore bekvämt att ha en professionell som uppfyller alla dina behov, har du ofta ett litet team av professionella.

Varje professionell kommer att ge dig de kunskaper och färdigheter som de utmärker sig på. Till exempel kan du ha haft en barnläkare när du var ung. Därefter hänvisade din familjläkare till en psykiater som vuxen kunnig om ADHD-medicinering. Dessutom ser du en psykolog som hjälper dig med depression och ångest.

Under åren kan dina ADHD-behov förändras. Snarare än att känna sig pressad att välja en läkare som kan hjälpa dig med alla framtida problem, leta efter någon som kan hjälpa till med de utmaningar som du står inför nu.

Om du har nedsänkt det till några kunniga experter och fortfarande inte kan bestämma, gå med den med vilken du känner dig mest bekväm. Att ha ett bra förhållande med din läkare och vårdpersonal är också fördelaktigt att behandla och hantera ADHD.