5 dåliga hälsovanor som kan öka social ångest

Dåliga hälsovanor har potential att öka ångest. Precis som med fysiska hälsoproblem kan psykiska problem förvärras av vad du äter och dricker och hur du behandlar din kropp. Om du lider av social ångestsyndrom (SAD) , finns det ett antal dåliga hälsovanor som du bör undvika.

Dricker för mycket Koffein

Koffein finns i kaffe, te, vissa läskedrycker, choklad och vissa receptfria läkemedel.

Det är ett stimulans som ökar alertness och hjärtfrekvens.

För många, koffein förbättrar känslor av välbefinnande och förbättrar humör eftersom det ökar nivåerna av dopamin i din hjärna; Detta är dock en tillfällig effekt. För vissa människor kan koffein öka ångest. Forskning har visat att personer med ångestsjukdomar kan ha ökad känslighet för koffein.

Om du inte kan klippa koffein helt ur din dag, försök åtminstone klippa tillbaka för att se om du märker förbättring av din ångest. Om du normalt konsumerar två koppar kaffe om dagen, försök sänka den till en och se om du märker en skillnad.

Inte tillräckligt med sömn

Forskning visar att personer med sömnlöshet är mer utsatta för att utveckla ångestsjukdomar. Om du lider av sömnlöshet, träff med din läkare för att diskutera medicinering alternativ eller försök använda egna strategier för att förbättra din sömn.

Att hålla fast vid ett regelbundet sömnschema så mycket som möjligt kan hjälpa, vilket kommer att sova ett bestämt antal timmar.

Om du normalt går till sängs klockan 10.00 men ligger vaken till klockan 1 och då inte stiger upp till 8.00, försök istället gå och lägga dig senare, till exempel klockan 11:30 och ställa in ditt larm för 6:30 am. Detta ger dig 7 timmars sömn, och det är säkert du lättare att somna vid senare tidpunkt.

Får inte regelbunden motion

Regelbunden intensiv träning som körning kan hjälpa till att lindra ångest, medan du är stillasittande kan förvärra din sociala ångest.

Under träning frigör du endorfiner som ger dig en känsla av välbefinnande och kan minska ångest. Inkorporera regelbunden motion i ditt liv för att förbättra din sociala ångest.

Andra potentiella fördelar med regelbunden motion inkluderar positiva förändringar i din kropp och chansen att träffas och spendera tid med andra, vilket kan indirekt bidra till att minska din sociala ångest.

Dålig kostvanor

Alla livsmedel som orsakar känslor som liknar symtomen på social ångest (t.ex. jitters, svettningar eller ett hjärtsjukdom) kan göra din sociala ångest värre.

Även om de livsmedel som kommer att orsaka dessa känslor är annorlunda för varje person, kan livsmedel som är höga i socker vara gärningsmän. Dessutom övertar, äter för fort eller låter dig bli för hungrig kan alla göra symtom på social ångest värre.

Medan inte ohälsosamma, kan extremt kryddiga livsmedel också förvärra ångest, så det är bäst att hantera din konsumtion av dessa livsmedel om din sociala ångest inte är under kontroll.

Röker cigaretter

Vissa människor röker cigaretter för att försöka lindra spänning och ångest . Forskning har visat att rökcigaretter kan vara kopplade till ökad risk för ångestsjukdomar. Effekten av cigarettrökning på din ångest kan vara relaterad till indirekta effekter av vanan på andning, liksom de direkta effekterna av nikotin på din kropp.

Inte bara kommer sluta röka vara bättre för din sociala ångest, det kommer också att vara bättre för din övergripande hälsa. Om du väljer bara en av dessa 5 dåliga hälsovanor för att jobba med att sluta idag är det här.

Ett ord från

Hur staplar dina hälsovanor upp? Ta en stund att utvärdera din situation och se vilka av dina vanor som kan bidra till din sociala ångest.

källor:

> Bandelow B, Reitt M, Rover C et al. Effekt av behandlingar för ångestsjukdomar: en metaanalys. Int Clin Psychopharmacol. 2015; 30 (4): 183-192.

> Buckner JD, Langdon KJ, Jeffries ER et al. Socialt oroliga rökare upplever större negativ påverkan och tillbakadragande under självständiga försök. Addict Behav. 2016; 55: 46-49.

Johnson JG, Cohen P, Pine DS, Klein DF, Kasen S, Brook JS. Förening mellan cigarettrökning och ångeststörningar under tonåren och tidig vuxen ålder. Journal of the American Medical Association. 2000; 284: 2348-2351.

Nardi AE, Lopes FL, Freire RC et al. Panikstörning och sociala ångestsyndrom i ett koffeinutmaningstest. Psykiatrisk Res. 2009; 169 (2): 149-153.

Neckelmann D, Mykletun A, Dahl AA. Kronisk sömnlöshet som en riskfaktor för att utveckla ångest och depression. Sova . 2007; 30 (7): 873-880.