Rökning och generaliserad ångestsyndrom

Tobak, Nikotin, & Ångest

Om du upplever generaliserad ångestsyndrom (GAD), har du sannolikt konstant oroande och ångest. Det är en kronisk och bestående sjukdom som kan ha en försvagande inverkan på ditt liv, inklusive din karriär , utbildning och personliga liv.

För många människor med GAD är det en ständig kamp att hitta ångestlättnad. Några med GAD försöker självmedicinera för att lugna nerverna och komma igenom sin vanliga rutin.

Detta kan inkludera skadliga ämnen som alkohol, droger eller något som att röka. Detta kan vara ett skadligt sätt att hantera din ångest, skada din övergripande hälsa och sätta dig i risk för att utveckla lungcancer.

Trots utbredd kunskap om de negativa hälsoeffekterna av rökning och andra former av tobaks- och nikotinanvändning, såsom lungcancer och kronisk lungsobstruktiv sjukdom, röker cirka 15,5 procent av den amerikanska befolkningen. Priserna för personer med ångestsjukdomar inklusive generaliserad ångestsyndrom är ännu högre. Några av de riskfaktorer som är förknippade med ångest och tobaksbruk innefattar en stressig barndom, svårighet att tolerera negativa känslor och impulsivitet.

Nikotin endast sänker tillfälligt ångest

Det viktigaste att veta om nikotin och ångest är att nikotin endast ger en tillfällig lindring från ångest medan den också äventyrar den övergripande fysiska hälsan.

Många människor vänder sig till cigaretter när de är oroliga, och de fysiologiska effekterna av nikotin kan skapa en lugnande känsla. Detta brukar dock bara fungera tills ämnet fungerar genom ditt system, vilket innebär att pågående ångestväckande situationer kommer att återställa personen till samma nivå av ångest som personen hade före cigaretten.

Rökning är en skadlig och dyr vana. Särskilt för dem med GAD kan rökning faktiskt förvärra ångest över tiden. Medan rökning kan hjälpa dig att lugna dig just nu kan det öka dina bekymmer om pengar och hälsa, vilket kan leda till att du har allvarlig och konstant ångest över dessa problem. Med tiden kan det förvärra dina symtom och förvärra ditt tillstånd.

Vad gör man istället

Det finns många behandlingsalternativ tillgängliga för ångestproblem som GAD som inte är lika fysiskt destruktiva som även kan ha långvariga effekter. För det första kanske du vill söka råd från en sjukvårdspersonal. Om du inte vet var du ska börja, kan din primärvårdsperson hänvisa dig till en terapeut som specialiserar sig på ångestsjukdomar .

I terapi kommer du att gå över dina ångestsymptom och triggers och arbeta för att identifiera lösningar på dessa problem. Från kognitiv beteendeterapi till dialektisk terapi finns det många metoder tillgängliga för att hjälpa dig. I vissa fall kan din läkare rekommendera en anti-ångestmedicin för att hjälpa dig att hantera din oro och stress på en daglig basis. För vissa personer är läkemedel endast en kortsiktig lösning medan du går igenom terapi, men andra kan vara på medicinering i månader eller till och med år.

Detta är ett beslut som du och din läkare kommer att göra baserat på din unika situation.

Ett ord från

Nikotin och andra ämnen, som alkohol, kan tyckas vara ett enkelt sätt att självmedicinera för ångest. Men varje kan ha hälsokonsekvenser. Att få hjälp till din ångest är det bästa sättet att få lättnad.

Källa:

> Kutlu MG, Parikh V, Gould TJ. Nikotinberoende och psykiatriska störningar. Internationell granskning av neurobiologi . 2015; 124: 171-208. doi: 10,1016 / bs.irn.2015.08.004.