5 tillfällen när du måste säga nej till din chef

Vet var du ska dra linjen med en mobbning chef

De flesta anställda försöker vara så tillmötesgående som möjligt när det gäller önskemål från sina chefer. De kommer till exempel att ta på sig extra arbete, utföra uppgifter som inte finns i deras arbetsbeskrivning och kommer även att delta i evenemang som stör familjefunktionerna. Men det finns tillfällen under din anställning när du säger nej till en chef är viktigt, speciellt om den chefen är en mobbning.

Naturligtvis är konfronterande med din chef inte en lätt uppgift. Det kan också vara skrämmande. Men att hitta modet att göra det kan potentiellt göra din arbetserfarenhet mindre eländig. Faktum är att forskning visar att det kan hjälpa mobbade medarbetare att känna sig mindre utsatta för att driva tillbaka. Enligt en studie av forskare vid Ohio State University och University of Georgia, anställda som står upp för sig inte bara känner sig mindre som ett offer, men också tenderar att känna sig mer engagerade i sitt jobb och nöjd övergripande. Dessutom fann studien också att de inte drabbades av samma nivå av psykisk nöd som någon som bara tar missbruket.

Innan du konfronterar din chef, se till att problemet är värt att ta ställning. Några problem du kanske vill låta spela och se hur saker och ting fortskrider. Men det finns andra gånger när du aldrig ska acceptera din chefs behandling eller ge dina krav. Kom ihåg, oavsett hur dåligt du behöver ditt jobb, måste du veta var du ska rita linjen.

Här är fem scenarier där du alltid ska säga "nej".

Säg "inte mer" när han missbrukar eller trakasserar dig

Bullying på arbetsplatsen är en allvarlig fråga. Aldrig någonsin acceptera missbruk, sexuella trakasserier eller mobbning som status quo. Oavsett hur mycket du vill, eller ens behöver, ditt jobb, offra inte ditt mentala eller fysiska välbefinnande genom att låta dig bli utsatt för offer.

Det är bara inte värt det.

Tänk på att mobbning på arbetsplatsen har betydande konsekvenser och kan till och med påverka din familj om den är svår och pågående. Som ett resultat, var noga med att du vidtar åtgärder för att klara sig av mobbning. Och om chefen fortsätter att trakassera dig, rapportera den till en handledare. Du kan också undersöka att du anställer en advokat eller ansöker om ett klagomål hos arbetsdepartementet, särskilt om trakasserierna innebär din ras eller handikapp. Nyckeln är att du inte tillåter dig att bli utsatt av din chef. Ta ställning till vad som är rätt.

Säg "Nej" när han förväntar dig att Bully andra

Vissa arbetsgivare skapar en atmosfär på jobbet där mobbning på arbetsplatsen blir normen. De belönar anställda som går på andra för att komma till toppen och förbise deras metoder för att komma dit. Som ett resultat börjar hela arbetskraften att känna sig som uteslutande andra , namnuppringning och till och med cyberbullying är accepterade praxis.

Som ett resultat börjar medarbetarna att tro att företaget ska lyckas vara villiga att sätta andra i ryggen och förtala andra som kommer iväg. Det kan också vara en enorm mängd press att delta i dessa aktiviteter för att inte vara nästa offer för mobbning på arbetsplatsen.

Dessutom har arbetsplatser som denna också en eller två personer som alltid verkar få koll på alla andras dåliga beteende. De blir skämt av kontorsskämt, utesluts från efter arbetsverksamhet och verkar aldrig behandlas med respekt.

Om du ser denna typ av aktivitet på din arbetsplats, ska du inte bara vägra delta, men du bör också stå upp för de människor som missbrukas. Medan du kanske inte kan fullständigt utrota mobbning från din arbetsplats kan du göra det mindre acceptabelt för andra att delta. Du kan också påverka andra för att ta den höga vägen också.

Säg "Nej" när han ber dig att bryta lagen

Varje dag på arbetsplatser över hela landet är anställda ombedda att göra saker som strider mot lagen. Dessa olagliga aktiviteter kan innehålla saker som att fudga några nummer längs vägen, överfakturera en kund, skjuta någon olagligt eller visa säkerhetsproblem. När du uppmanas av din arbetsgivare att bryta lagen, sätter du dig i en förlorad situation. Och oavsett vilken väg du går, kommer vägen inte vara lätt.

Å ena sidan kan du säga att din chef "nej" kan få dig att sparka. Men å andra sidan, överens om kraven sätter dig, och eventuellt andra, i fara. Därför är det absolut nödvändigt att du vägrar att bryta lagen. Om du inte säger nej, kan du inte bara sluta med en rättegång mot dig, men du kan också spendera tid i fängelse. Dessutom skadar du ditt rykte och gör det svårare att hitta framtida anställning.

Tänk på, vad gäller advokater, brottsbekämpande tjänstemän och domare är det inte ett adekvat försvar att lyda din chefs order. Du är en vuxen med ett val att göra. Se bara till att du säger nej till någonting som kräver att du bryter mot lagen.

Säg "nej" när han ber dig att göra någonting oetiskt

När din chef frågar dig att göra något olagligt, har du åtminstone lagen på din sida när du vägrar. Inte bara är han mer benägna att backa ner när han står inför laglighetsgraden, men han kanske också vill undvika risken att du kommer att bli en visselpipare på den olagliga aktiviteten. För det mesta kommer din chef att upphäva sina krav.

Men att stå upp till en chef som ber dig göra något oetiskt är lite knepigare. För det mesta gillar oetiska chefer inte att titta på sig själva i spegeln. Så de kommer inte att tycka om det när du uppmärksammar det faktum att det han gör, eller ber dig göra, är fel. Det kan till och med få dig att sparka. Men det betyder inte att du inte ska stå upp för vad du tror på.

Ha en konversation med din chef om dina bekymmer. Men undvik att göra anklagelser eller överreagera när du diskuterar ämnet. Kom ihåg, din chef kanske inte ens inser att hans begäran gränsar till att vara oetisk. Ge honom möjlighet att göra det rätta innan du tar dina bekymmer högre.

Efter din konversation, om din chef fortfarande insisterar på att du hedrar hans förfrågan, se till att du står fast och inte följer. Kom ihåg att de konsekvenser du kommer att uppleva från att göra något du inte håller med är branta. Bortsett från det faktum att det kommer att påverka ditt företags rykte negativt, kan du också uppleva hälsoproblem. Till exempel kan du utveckla sår, lida av ångest och till och med förlora sömn. Sammantaget är det aldrig hälsosamt att kompromissa dina värderingar på jobbet.

Säg "Nej" när han gör orimliga begäranden

Alla måste jobba sent ibland. Och det är inte ovanligt för anställda att arbeta helger. Men vissa chefer är extremt krävande och orimliga och tar dessa förväntningar till extrem. Till exempel kan de kräva att anställda spenderar otaliga timmar på en frivolös uppgift på bekostnad av familjetiden. Eller de kan kräva att anställda offrar helger och semestrar för att visa sitt engagemang för företaget. De kan till och med skada anställda att delta i happy hour varje natt eller riskera att bli avskedad av företaget. Vid någon tidpunkt kan dessa orealistiska krav börja känna kvävande och få en anställd att känna att "tillräckligt är tillräckligt".

Om du befinner dig i denna typ av arbetssituation, är du tvungen att brinna ut från det pågående trycket och osäkerheten om vad som väntas av dig nästa. Du kan till och med känna att du inte längre har ett eget liv och jobbet är allt du har. Du ser inte längre din familj och vänner och när du kommer hem är du så trött, du har inte energi att göra en hälsosam måltid, träna eller ens gå hunden.

Kom ihåg att du måste ha ett liv utanför jobbet och om din arbetsgivare inte tillåter detta att hända, börjar det ta en vägtull på dig. Vad som händer, att arbeta för någon som är oförutsägbar och orimlig kan orsaka ett antal hälsoproblem. Låt aldrig krav från en orimlig chef stjäla din hälsa och ditt liv. Ha modet att säga "nej" till hans krav.