6 enkla steg för att skapa ett ADHD-vänligt arkiveringssystem

Att skapa ett arkivsystem som lagrar ditt pappersarbete gör att du känner dig säker på att du snabbt och enkelt kan hitta alla dina viktiga dokument. Det kan tyckas uppenbart för någon som inte har ADHD. Men när du lever med ADHD går pappershögar, rädsla och ängslig sökning ofta hand i hand när du letar efter ett visst papper.

Upprätta och upprätthålla ett arkiveringssystem som ger dig sinnesro är bra tid. En sak som hindrar människor med ADHD från att skapa ett arkiveringssystem är att det kan känna sig överväldigande.

Skapa ett ADHD-vänligt arkiveringssystem

Så här är 6 enkla steg för att skapa ett ADHD-vänligt arkiveringssystem.

Välj ett arkivskåp som du gillar. Du kommer mycket mer sannolikt att använda ett arkivsystem om du gillar hur skåpet ser ut. Välj en som passar in med din heminredning och personlighet. Om du inte är säker på hur många lådor du behöver, skapa ett övningssystem med bankers lådor. Lägg dina hängande filer i lådorna och testa den i 1 eller 2 månader innan du investerar i en möbel.

Hängande mappar. Varje arkivsystem behöver hängande mappar. Ha en hängande mapp per ämne, till exempel "Bankutskott 2016." De relevanta dokumenten kan gå direkt in i den hängande mappen; de behöver inte gå in i en separat mapp först.

Etiketter. Märk varje hängande mapp tydligt. Du kan skriva dina etiketter, skriva ut dem eller använda en etiketttillverkare. Om du inte kan läsa etiketten eller glömma att etikettera en mapp, är det enkelt att sätta dokumenten på fel plats och sedan slutar arkiveringssystemet vara till hjälp. Det du skriver på etiketten är ditt val.

Gör det på ett sätt som är meningsfullt så att du kan hitta det du letar efter snabbt. Du kan till exempel skriva "bankdeklarationer", bankens namn eller något annat som är meningsfullt för dig

Organisera mapparna. Att ha ADHD betyder att ditt tänkande är kreativt snarare än linjärt, och hur du organiserar ditt arkivskåp kan spegla det. Ditt arkivsystem behöver inte vara alfabetiskt organiserat! Du kan bestämma dig för att gruppera alla dina finansmappar tillsammans, alla dina hälsomappar tillsammans eller på ett annat sätt som känns logiskt för dig.

Använd färg. Att använda färg i ditt arkivsystem är en bra idé. Personer med ADHD är mycket visuella, så att använda färgglada hängande mappar gör ditt arkivsystem mer tilltalande. Om du grupperar liknande föremål tillsammans i samma färgade mappar, hjälper det dig också att hitta saker snabbt också. Till exempel kan du ha alla röda mappar relaterade till finansiella ämnen.

Håll mapparna strömlinjeformade. Överskrid inte dina mappar! Överdimensionerade mappar gör det svårare att använda arkiveringssystemet eftersom det blir svårt att lägga till nya dokument. Som ett resultat kan du vara frestad att sluta använda arkiveringssystemet.

Om dina mappar blir stora, så här är vad du ska göra: