Hantera helgdagar utan att äta för mycket

Semestermål är stressiga för många människor, inte bara de som lider av fullblåsta ätstörningar . Men semesterferensen behöver inte vara en prövning. Med lämplig förplanering kan den hanteras och njutas.

Mycket utformning av semester måltider ökar sannolikheten för oordnad äta. Hur många amerikaner spenderar de dagar som leder fram till Thanksgiving fretting eller blir upphetsad över att äta vid måltiden?

Kulturen av en Thanksgiving fest gör det besläktat med en kulturellt acceptabel binge . Många hamnar dåligt efter semestern. Följ nedanstående förslag för att minska sannolikheten för att du kommer att äta för överskott:

  1. Ät normalt som leder till semestern: De flesta förutser en semester genom att begränsa konsumtionen före semestern, i vissa fall i flera dagar som leder fram till det. De förklarar att eftersom de kommer att äta mycket på middag, kommer de att försöka spara dagens kalorier och gå in i måltiden vid ett underskott. Men det här blir en självuppfyllande profetia. Ju mer man begränsar fram till måltiden desto mer sannolikt kommer man att äta på måltiden. Våra kroppar kommer i de flesta fall på lämpligt sätt att åsidosätta försök att begränsa . Labstudier har visat att när dieters distraheras från att koncentrera sig på deras intag, äter de mer än icke-dieter. Så, för att undvika att äta på semestermåltiden, öva motsatsen till restriktioner: äta normalt hela dagen, inklusive en balanserad lunch och ett mellanmål på eftermiddagen. Om du inte går in i din semestermiddag famished, kommer du att kunna göra mer logiska och lämpliga beslut och undvika övermålning.
  1. Planera för att äta en balanserad måltid: Om du kämpar med oordnad ätning kan det vara till hjälp att tänka på måltiden i förväg och planera specifikt vad du ska äta. Familjer följer ofta en liknande traditionell meny varje år - det är inte svårt att förutse de livsmedel som ska serveras och föreställa en balanserad tallrik inklusive alla större livsmedelsgrupper (stärkelse, protein, grönsaker, frukt, mejeri och fett). Planera för en normal del av dessert också. Fester är en del av livet - njut av dem. Om du inte är säker på vad som kommer att vara på menyn, fråga värden så att du kan utveckla en plan. Om det är ett potluck, ta med något du kommer att njuta av att äta.
  1. Avvisa allt-eller-ingenting-tänkande : Var medveten om dina egna svartvita tankar om mat och utmana dem. Många klassificerar aktivt sitt ätande beteende som antingen "vara bra" eller "vara dålig". De förklarar att om de inte begränsar eller "är bra" kan de lika bra ge upp all kontroll. Detta är ett falskt val som faktiskt främjar oordnad äta och semester överindulgence. Bara för att det är en semester betyder inte att du måste överta. Öva moderering.
  2. Påminn dig om att du kan äta dessa livsmedel igen: Troen på att semestern är den enda gången du kan få dessa livsmedel förstärker en helt eller ingenting mentalitet. Påminn dig om att denna typ av mat, som är typisk för detta speciella tillfälle, kan erhållas oftare än det. Till exempel kan du också njuta av resterna nästa dag. Du kan även begära recept och göra några av de särskilda rätterna på egen hand på en helt annan tid på året.
  3. Gör ett första genomgång av bufféer innan du får mat: Bufféer kan vara särskilt överväldigande för dem som lider av ätstörningar och oordnad ätning. En bra strategi är att först upptäcka buffén utan att ta mat. Du kan se all mat och fatta beslut om vad du ska ta utan att överbelasta din tallrik. Välj till exempel ett protein, en stärkelse och så vidare. Gör och fyll i en komplett plåt så att du kan hålla reda på den totala mängden mat. Att se all den mat du tänker äta på tallriken på en gång hjälper dig att hålla reda på hur mycket du äter. Gör detsamma med dessert; undersök alla desserter först och välj sedan en eller två att äta, eller överväga mindre prover av några.
  1. Lyssna på dig själv och sluta när du är full: Försök att passa dig själv, pausa regelbundet för att sätta ner din gaffel och att dricka en dryck. Du kan också vilja begränsa ditt alkoholintag, eftersom många människor är mer benägna att äta efter att ha druckit. Var uppmärksam på din mättnad och sluta innan du blir för full. Ibland är det svårt att sluta när man äter mat som smakar bra. Var uppmärksam på den känsla av besvikelse du upplever när du bestämmer dig för att sluta äta något som smakar bra. Sitt med känslan istället för att radera den med mat; troligtvis kommer det att gå om några minuter.
  2. Godkänn att det är normalt att njuta av helgdagar : Fester bör åtnjutas. Semester måltider är ett sätt att ansluta sig till andra. Att äta mer överdrivet ibland är normalt och påverkar inte din hälsa negativt.

Att äta i sociala och okända situationer kan vara stressigt för många människor. Genom att följa ovanstående förslag kan du få en glädjefull semester.

> Källa:

> Fairburn, CG (2008). Kognitiv beteendeterapi och ätstörningar . New York, NY: Guilford Press.