9 tips för att hantera social ångest när du gifter dig

Bröllop ångest kan krypa upp om du har social ångestsyndrom (SAD) . Oavsett om du har diagnostiserats med SAD , fått behandling eller lider av symptom men aldrig har sökt hjälp kan tanken på planering och deltagande i ett bröllop vara överväldigande.

Många människor med SAD kommer aldrig att ha ett stort bröllop, och föredrar att hålla sakerna tysta och privata, eller till och med besluta att lura.

Men för de med familjeförpliktelser eller en make som vill ha en formell ceremoni kan det inte vara ett alternativ att välja bort ditt eget bröllop. Lyckligtvis finns det steg du kan ta för att hjälpa till att lindra din ångest kring ett bröllop.

Av alla de sociala skyldigheter som kan sätta din mage i knut är det några av de verkliga svårigheterna.

Planerar bröllopet

  1. Tänk smått. Planera en liten informell samling i stället för en stor formell affär. Små kan till och med betyda bara dig och din fiance. Bröllopet ska återspegla vad du vill, inte vad du tror alla andra förväntar sig.
  2. Få hjälp. Få hjälp av en person som du litar på att hjälpa till i planeringsstadiet. Prata med den personen om hur du hanterar de telefonsamtal som är nödvändiga för att göra dagen till en framgång. Om din budget tillåter kan du till och med anställa en bröllopsplaneraren. Bröllopsplanerare har befintliga relationer med köpmän som möjliggör enklare förhandlingar.
  1. Välj dina metoder. Konsultera en bra online planeringswebbplats och se om du inte kan göra mycket av planeringen och förberedelsen på ett enklare sätt. I stället för att besöka en stor brudbutik, se om en lokal systress eller vän kan klä sig. Istället för att uppmana olika cateringfirare, fotografer och blomsterhandlare att jämföra priser och produkter, gör val baserat på rekommendationer från vänner eller familj eller genom onlineforskning.
  1. Confide i officiant. Om möte med den religiösa ceremoniens officiant inducerar ångest, överväga förtroende för honom om din ångest. Att ha officianten på din sida och känslig för din ångest kan hjälpa till att lindra obehag och spänning under ceremonin.
  2. Låt inte negativitet påverka dig. Det är nödvändigt att vara meningsskiljaktigheter och missförstånd vid planering av bröllops storlek. Vid varje bröllop är chansen god att någon kommer att vara missnöjd med något som du har planerat. Om inte den personen har ett giltigt klagomål som har en uppenbar handlingsåtgärd, låt det gå.

Slutligen, om du lider med SAD och du planerar ett bröllop - gratulera dig själv! Det betyder att du redan har passerat hindret att hitta någon speciell att spendera resten av ditt liv med. Njut av din dag och vara stolt över din prestation.

Hur man väljer ett bröllopsfest

Traditionellt består bröllopsfestet av bröder och systrar till bruden och brudgummen, liksom nära släktingar och vänner. Om du har några nära vänner eller släktingar - vad gör du?

  1. Blanda en mingel. Fyll bröllopsfestet med syskon och släktingar från både bruden och brudgummen. Din fiance systrar kan göra underbara brudtärnor, och din bror skulle förmodligen vara glad över att vara en usherare. Till och med en kvinnlig bästa man och en manlig flickvän är inte ur frågan.
  1. Ha en ojämn bröllopsfest. Chansen är att gästerna inte ens märker. Var noga med att göra arrangemang för situationer där koppling uppstår, till exempel att gå ner i gången, introduktioner, fotografier och första danser. Har en av brudgummen gå två brudtärnor tillsammans, eller har alla brudtärnor gå på egen hand. Introducera bröllopsfestet en-för-en istället för i par.
  2. Gå utan. Om varken du eller din fiance har nära familj eller vänner, gå ut med att ha ett bröllopsfest helt och hållet. Det här är särskilt viktigt om du väljer att ha ett nyckelt bröllop eller elop. Genom att ändra bröllopsstilen från traditionell till modern, eller genom att ha en mindre samling, är det inte troligt att gästerna finner det konstigt att det inte finns något bröllopsfest.
  1. Arbeta med vänskap. Om ditt bröllop fortfarande är lite borta, överväga de bekanta som du redan har och om någon av dessa kan utvecklas till vänskap.

I slutändan är det ditt beslut att planera denna del av ditt bröllop. Det är inte viktigt att du har sju brudtärna, men snarare att dagen är meningsfull för dig. Kom också ihåg att inte ta det personligen om någon avvisar. Att vara i ett bröllopsfest kräver generellt en investering av både tid och pengar, och inte alla är villiga eller kunna göra åtagandet.

Gör ditt bröllop mindre stressigt

Kom ihåg att bröllop är stressiga och ångestfria för alla oavsett om social ångest är ett problem.

Var inte för hårt om du känner dig överväldigad och orolig. Gör omhändertagandet av din sociala ångest en prioritet så att du kommer att ha styrka och uthållighet att hantera upp och ner i ett bröllop.

Om du inte redan har diagnostiserats, gör ett avtal med din läkare. Om du inte har fått behandling, ta reda på mer om alternativ som medicinering och terapi . Även om strategier kan vara till hjälp vid hanteringen av nerverna, finns det ingen ersättning för professionell behandling av SAD.

källor:

Nina Calloway. Första steget i planeringen av ditt bröllop.

Nina Calloway. Hur många brudtärna och groomsmen ska du ha ?.