Vad är säkerhetsbeteenden som upprätthåller social ångest?

Personer som lider av social ångestsyndrom (SAD) engagerar sig ofta i "säkerhetsbeteenden". Det här är de saker du gör för att försöka och undvika förlägenhet framför andra. Även om det kan verka som att göra dessa saker hjälper till att minska din ångest, i det långa loppet, vad du gör är faktiskt upprätthålla din rädsla. Om du tror att du bara kan överleva att ge ett tal om du aldrig tittar upp på publiken, så kommer du alltid att vara rädd för att tala offentligt .

För personer med SAD har säkerhetsbeteenden syftet att kontrollera eller begränsa din erfarenhet av situationer och hantera känslor av ångest. Om du inte är säker på om du engagerar dig i någon av dessa typer av beteenden, tänk på hur du beter sig när du är i sociala eller prestationssituationer. Gör du saker annorlunda än när du är ensam?

Kanske när du pratar med andra talar du mycket mjukt eller täcker din hand med din mun. Du kanske övar vad du ska säga för rädsla för att den kommer ut på fel sätt. Du kan också undvika ögonkontakt och hålla händerna ur sikte så att andra inte kan se dig skaka . Alla dessa beteenden är utformade för att försöka maskera din ångest.

Finner du någonsin dig inte följer konversationerna runt dig? Om så är fallet kan du ta bort dig själv från konversationen som ett sätt att hålla dig trygg. Dagdrömmering är ett sätt att stanna "inuti ditt huvud" och inte verkligen vara involverad i vad som händer runt omkring dig.

Även om du kanske känner dig mindre angelägen, om du slutar dagdrömma och börja engagera kommer ångan att återvända. Detta beteende är bara en bandhjälplösning till ett större underliggande problem.

Säkerhetsbeteenden kan också vara skadliga i sig själv. Vissa personer med social ångestsyndrom kan använda alkohol eller droger som ett sätt att hantera sociala situationer.

Med tiden kan avslappnad användning av alkohol bli fullblåst alkoholism . Dessa typer av säkerhetsbeteenden inte bara upprätthåller och förlänger ångest men kan leda till allvarliga negativa effekter.

Säkerhetsbeteende och undvikande

Säkerhetsbeteenden kan vara ännu mer subtila än de som anges ovan. Kanske har du utvecklat en enkel signatur så att människor inte kommer att se din handslag när du loggar in framför dem. Du kanske undviker att prova nya saker av rädsla för pinsamhet om du gör misstag eller inte kan räkna ut saker framför andra människor. Vissa människor med SAD är noggranna när de lämnar sina hem så att de inte går in i grannar och måste samtala.

Problemet med säkerhetsbeteenden är att de upprätthåller ångest. Du tror att den enda anledningen till att du överlever situationer är den av de åtgärder du tar för att kontrollera din ångest. Nyckeln till att få verklig kontroll är att utsätta dig själv för situationer utan att använda dina säkerhetsbeteenden och observera resultatet. Med tiden kommer du att inse att du kan klara dig utan att uppträda på dessa specifika sätt. Denna typ av exponering utförs bäst som en del av ett professionellt behandlingsprogram med en terapeut.

källor:

Antony, MM, Stein, MB. Oxford handbok av ångest och relaterade sjukdomar. New York: Oxford University Press; 2008.

Hoffman, SG, Otto, MW. Kognitiv beteendeterapi för social ångestsyndrom. Boca Raton, FL: CRC Press; 2008.

Markway, BG, Markway, GP. Smärtsamt blyg. New York: St. Martin's Press; 2003.