Automatonofobi eller rädsla för mänskliga figurer

Orsaker, symtom och behandling för automatofobi

Automatonofobi kan definieras löst som rädslan för vaxfigurer, humanoidrobotar, ljudanimatronik eller andra figurer som är avsedda att representera människor. Endast sällan blir rädslan en fullblåst fobi , men det är relativt vanligt att uppleva tvekan eller nervositet när man konfronterar dessa figurer.

orsaker

Det är för närvarande okänt exakt vad som orsakar denna fobi.

Det kan delvis bero på våra egna medfödda förväntningar på mänskligt beteende. Vi tenderar att misstänka människor som stirrar blankt, förblir tysta eller agerar på sätt som vi inte anser "normala". Oavsett om de är programmerade att flytta eller helt enkelt stilla, ser automatik ut, men uppför sig inte som människor.

Dessutom kan nivån på hantverk vara mycket olika från figur till bild. Idag ser de flesta uppseendeväckande verklighetstrogna, men närmare undersökning visar att de är lite "avstängd". Mjuk, perfekt hud, lediga ögon och andra egenskaper delas av automater men representerar inte helt mänskliga kroppar.

Designers av dessa figurer är naturligtvis medvetna om begränsningarna i deras arbete. Följaktligen är många figurer inrymda i displayer där belysningen är utformad för att minimera granskning. Det kan innebära dimljus, strålkastare och andra effekter som kan betraktas som "obehagliga", vilket ytterligare bidrar till den rädslestörande effekten.

Relaterade fobier

Automatonofobi anses ofta vara relaterad till maskafobi eller rädsla för masker. Pediofobi , eller rädsla för dockor, är också en delmängd av automatofobi. Dessa rädslor antas ha liknande orsaker och ursprung.

Roll i populär kultur

Denna rädsla har utnyttjats i många böcker, tv-program och filmer.

Kanske är det mest kända exemplet den ursprungliga Vincent Price-versionen av House of Wax . Ursprungligen visad i 3D för att höja effekten, fokuserar 1953-filmen på en galna waxbildare som vände seriemördare. Sämre disfigured i en eld, skulptören hämnas genom att mörda människor och sedan göra dem till vaxdisplayer för sitt museum. Filmen gjordes 2005 med en helt annan plot.

symtom

Denna rädsla kan manifestera på många sätt. Vissa människor är bara rädda för vaxfigurer, andra av dockor. Vissa kan inte besöka nöjesparker eller lokala attraktioner, som ofta använder rörliga humanoidfigurer som kallas "audio-animatronics" i sina bildskärmar.

Om du lider av automatofobi, kan du uppleva skakningar, gråter, hjärtklappningar och andra fysiska effekter när du konfronteras med ditt rädsla. Det kan hända att du inte kan skriva in en skärm som innehåller automater. Om du stöter på en oväntat kan du springa, frysa på plats eller till och med gömma sig.

komplikationer

Automater anses vara ett kännetecken för ny teknik och visas stolt på platser, allt från museer till temaparker till jämnare karnevaler. Med tiden kan du hitta dig själv att undvika fler och fler platser av rädsla för att komma över en automat.

Detta kan leda till social isolering, och i extrema fall, även agorafobi .

Behandling

Automatonofobi är lätt behandlas med korrekt behandling. Den exakta kursen som terapi tar beror på dina specifika symptom, deras svårighetsgrad och de konsekvenser de har på ditt liv.

Kognitiv beteendeterapi är den vanligaste formen av terapi och hjälper dig att lära dig att ersätta dina negativa tankar om automater med mer rationella meddelanden. Du kan gå igenom systematisk desensibilisering , där du gradvis utsätts för föremålet för din rädsla. Du kan också läras avkopplingsövningar som ska användas när ångestet blossar.

När du söker efter terapi för automatofobi eller någon fobi, var noga med att välja en terapeut du litar på.

> Källa:

> American Psychiatric Association. (2013). Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar (5: e upplagan). Washington, DC: American Psychiatric Publishing.