Antidepressiva och håravfall

Hårt förlust är ett extremt oroande problem, och det är generellt inte väl mottaget av män eller kvinnor. Ofta är det första tecknet på håravfall en handfull hår i diskbänken eller duschavloppet, vilket vanligtvis orsakar panik. Medan män ofta upplever hårförtunning och förlust när de åldras på grund av manliga hormoner, som kallas höstförlust hos män, kan både män och kvinnor förlora hår av olika orsaker, inklusive autoimmuna tillstånd, förlossning, extremt stressiga händelser, sköldkörteln sjukdom, järnbristanemi, kemoterapi och vissa mediciner.

Om du startade ett nytt antidepressivmedel under de senaste månaderna kan det vara en orsak till att du ser mer hår på din pensel. Tyvärr, medan antidepressiva medel finns för att förbättra din mentala hälsa, kan några biverkningar vara ett slag mot ditt självkänsla. På den ljusa sidan är håravfallet som orsakas av antidepressiva medel vanligtvis tillfälliga.

Varför orsakar antidepressiva håravfall?

Den typ av håravfall som orsakas av antidepressiva medel kallas telogen effluvium . Telogen effluvium uppstår när din kropp stressas på något sätt - kanske genom förlossning, sjukdom, operation, mental stress eller dålig näring eller en medicinering, vilket gör att hårsäckar går in i viloperioden (telogenfasen) i förtid. Eftersom fler hårsäckar nu befinner sig i detta viloperiod ökar håret ytterligare, vilket leder till diffus håravfall över hela hårbotten.

Är det permanent?

Den goda nyheten är att denna typ av håravfall inte är permanent.

I allmänhet kommer människor att återhämta sig helt utan hjälp utanför om cirka sex månader när läkemedlet avbryts.

Är mitt antidepressiva orsakat mitt håravfall?

Medan håravfall orsakad av antidepressiva medel är sällsynt, är det en möjlig biverkning för nästan alla antidepressiva medel. Tyvärr, för att det finns så många potentiella orsaker till håravfall, är det enda sättet att säkert veta om ditt antidepressiva orsakar håravfall, att sluta ta det och se om ditt hår regrows.

Tala med din läkare innan du slutar med din medicin.

Vad du kan göra för att hjälpa ditt hår växa tillbaka

Annat än att stoppa din medicinering och vara tålmodig medan problemet korrigerar sig, är det verkligen ingen specifik behandling som rekommenderas för håravfall orsakade av antidepressiva medel. Det finns dock några bevis, både anekdotiska och i forskning, att tillskott som Viviscal och Nutrafol kan uppmuntra hårväxt. I en 3-månaders placebokontrollerad studie som publicerades 2015 resulterade Viviscal, ett extra styrkt havsproteintillskott, en signifikant ökning av terminal hår och avsevärt mindre hårförskjutning hos kvinnor med gallrande hår. För närvarande är en klinisk prövning av Nutrafol pågår och färdigställd i december 2017, men vissa hudläkare rekommenderar redan det till sina patienter.

Var säker på att ditt hår kommer att växa tillbaka, även om det inte är så snabbt som du vill. Medan du väntar kan en annan frisyr eller ett hårstycke hjälpa dig att känna dig bättre om ditt utseende.

Vad om jag behöver stanna på min medicin?

Om du behöver stanna kvar på medicinen finns det några alternativ som kan hjälpa till. En är att minska din dos, vilket kan vara tillräckligt för att ditt hår ska kunna återfå.

Ett annat alternativ är att byta till ett annat märke eller den generiska versionen av din medicin, eftersom det kan vara en inaktiv ingrediens, snarare än själva läkemedlet, som orsakar håravfall. Om ingen av dessa alternativ hjälper, och du känner att du verkligen inte kan leva med håravfallet, måste du diskutera med din läkare för och nackdelar med att byta till ett annat antidepressivt medel.

Källa:

> Glynis Ablon. En 3-månaders randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad studie, som utvärderar förmågan hos ett extra styrkt marinproteintillskott för att främja hårväxt och minska sänkning hos kvinnor med självupplevt tunna hår. Dermatol Res Pract. 2015; 2015: 841570.

> Glynis Ablon. En 6-månaders randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad studie som utvärderar förmågan och säkerheten hos ett Nutraceutical Supplement med standardiserade botanikar för att främja hårväxt hos kvinnor med självupplevt tunna hår.

> Yüksel Kıvrak, İbrahim Yağcı, Mehmet Fatih Üstündağ och Halil Özcan. Diffus håravfall inducerad av Sertraline Användning . Fallrapporter i psykiatrin. September 2015.