Ditt ADHD-barn och en lycklig tacksägelse

"På alla helgdagar är Thanksgiving vanligtvis det enklaste för ADHD-barn eftersom det inte är inriktat på presenter eller godis", säger Patricia Quinn, utvecklingspediatrikare. Det här är bra nyheter! Men som alla helgdagar utgör Thanksgiving några utmaningar. Här är några förslag som hjälper dig och ditt ADHD-barn har en lycklig och minnesvärd Thanksgiving-fest.

Rutin och struktur

Barn med ADHD blomstra när de har en förutsägbar rutin och struktur. Under semestern brukar dessa strukturer försvinna, kanske för att du är värd för Thanksgiving och har gäster hemma eller för att din familj reser. Om möjligt håll ditt barns schema så regelbundet som möjligt, till exempel, sängtid och måltider.

Elaine Taylor-Klaus, medförfattare till boken "Föräldraskap ADHD Now, Easy Intervention Strategies to Empower Kids with ADHD", förklarar att under julen, när barnen inte är rutinmässiga, vet de inte vad de ska förvänta sig. de känner sig rudslösa. Under semestern kan det finnas många rörliga delar, så även du vet inte de exakta planerna . Förklara för ditt barn vad du vet är att hända, till exempel, "På torsdag klockan 10 kommer vi att göra X." Det kan verkligen hjälpa dem. Bekräfta också för ditt barn att du vet att den här tiden är svår, och använd den som en möjlighet att lära sig snarare än att misslyckas.

Fysiskt utrymme

Om du reser till semestern, har de inte de vanliga ägodelarna runt till marken. Elaine föreslår att man får ett komfortobjekt hemifrån, eftersom det ger en känsla av förtrogenhet för den nya miljön. Låt ditt barn välja vad de skulle vilja ta med. Kanske en leksak eller filt för sömn.

Du kan också hjälpa dem att packa en "upptagen lådan", som har saker i det som kommer att hålla dem upptagna och underhållna om de känner sig uttråkad.

Beteende

När du är tillsammans med vänner och släktingar under semestern, är förhoppningar och förväntningar att dina barn kommer att vara på sitt bästa beteende. Elaine påpekar emellertid att det är viktigt för föräldrar att ställa realistiska förväntningar och kom ihåg att de förmodligen är upptagna och distraherade så att de inte kan styra sitt barn som de vanligtvis skulle.

Om ditt barn beter sig på ett sätt som du önskar hade de inte, rekommenderar Elaine att du frågar "Är det här styggt eller neurologiskt?" Med ADHD-barn spelar neurologi nästan alltid en roll i beteendet. De svarar antagligen på en situation som är stressig för dem. När du inser att de inte är målmedvetna oförskämda eller respektlösa, är det lättare för dig att svara på ett sätt som stöder deras ADHD-symtom. Detta tillvägagångssätt hjälper dem senare i livet, eftersom de kommer att vara mindre benägna att självkänna.

Åktur

Elaine förklarar att vägturer inte är lika problematiska som de brukade vara tack vare teknik och de olika formerna av underhållning som gör det möjligt. Om du går på en vägresa, tacksägelse, här är förslag från Elaine för en lycklig och stressfri resa.

Mat

Vanligtvis på Thanksgiving Day är en kalkon middag den viktigaste händelsen och serveras senare på dagen. Detta kan vara problematiskt för ADHD-barn av två skäl.

Förväntan som leder fram till måltiden kan få dem att känna sig alltför upphetsad eller uttråkad .

En lösning på detta är att planera flera saker utöver måltiden för ditt barn att se fram emot. De behöver inte vara stora saker, kanske titta på parad på tv eller deras kusiner anländer kl 2. Om de känner sig uttråkad, föreslår att de kolla upp sin upptagna lådan och hitta något där för att underhålla dem.

Om de är hungriga, istället för att automatiskt svara på "Vänta på middag", föreslår Elaine att överväga om det är en rättvis begäran. Om deras sista måltid eller mellanmål var flera timmar sedan, så är det bra för dem att ha ett mellanmål även om middagen är nästan klar. Ett hungrigt barn är ett arg barn.

ADHD-medicinering

Om ditt barn brukar ta ADHD-medicinering kan det vara till hjälp att ställa in ett larm för att påminna dig båda när det är dags att ta dem eftersom rutinförändringen kan innebära att dina vanliga påminnelser inte finns på plats.

Elaine rekommenderar att du bestämmer dig för tiden om ditt barn ska ta en medicin semester över Thanksgiving. För att hjälpa till att fatta beslutet, fråga "Vad stödjer medsarna mitt barn med?" Om det är något skolrelaterat kan det vara meningsfullt att ha en medicinsk semester. Men om det är för symptom som upplevs på alla delar av livet, kan det vara till hjälp att fortsätta medicinen. Tänk vad som är mest till hjälp för ditt barn och deras erfarenhet under semestern. Tal alltid med ditt barns läkare innan du ändrar deras medicinering.

Holiday Traditioner och anslutning

Vikten av semester traditioner är mycket djupare än de verkar. Alla sitter ner för att titta på Thanksgiving Day parade på TV medan lukten av att laga kalkonwafts genom huset, eller använda Great Grandmas pumpa pie recept kanske inte verkar betydande; Om din familj har gjort det i generationer, är det dock ett sätt för dina barn att ansluta till sin familjhistoria. Traditioner ger struktur och komfort som ADHD-barn älskar. Det tar bort det okända oroet och ger dem en ram för saker att se fram emot.

Elaine säger "Thanksgiving är ett tillfälle att skapa positiva minnen som dina barn kommer att ha för resten av livet. Det är också en tid att bygga relationer, hela helgedagen som Thanksgiving är anslutning. Solida relationer är grunden för hanteringen av ADHD, särskilt hos barn. "

En tradition som Elaines familj har är att gå runt bordet och varje familjemedlem säger något de är tacksamma för. Även de allra unga barnen kan delta i detta. De gillar verkligen det och har meningsfulla ord att bidra.

Tyst tid

Om ditt barn blir överstimulerat eller överväldigat med aktiviteten, bullret och människorna under en semester, välj en plats där de kan gå på en lugn stund ensamma. Om du är hemma kan deras tysta plats vara deras sovrum. Om du besöker med släktingar kan det vara till hjälp att välja en plats tillsammans innan åtgärden börjar. På sin lugna plats kan de koppla bort från sociala aktiviteter, läsa, ha lite skärmtid, spendera tid med sitt komfortobjekt eller till och med meditera.

Är Thanksgiving svårare eller enklare om du har ADHD för?

ADHD är ofta ärvt , så om ditt barn har ADHD finns det en chans att du gör det också. Vi frågade Elaine om Thanksgiving är lättare eller svårare om en förälder har ADHD också. "Det är en liten bit av båda, det kan bli lättare eftersom du har medkänsla och kopplar samman med sina kampar, och du kan skapa lagförväntningar. Till exempel när du ska gå in i en släktingas hem kan du bekräfta att det kan vara svårt "Jag vet att det här kommer att bli svårt, men vi kommer att komma igenom det."

källor:

Elaine Taylor-Klaus, Diane Dempster. Föräldraskap ADHD Nu, enkla interventionsstrategier för att stärka barn med ADHD. Althea Press. 2016