Hur positiv tänkande påverkar din stressnivå

Kan du tänka dig till ett stressfritt liv? Det är möjligt att minska mängden stress du känner genom att ha positiva tankar om de saker som händer i ditt dagliga liv.

De flesta av oss har haft någon att säga "Tänk positivt!" eller "Titta på den ljusa sidan." när något gick inte riktigt rätt. Så ovilligt och svårt som det kan vara, det finns viss sanning till det.

Positivt tänkande kan minska din stressnivå, hjälpa dig att må bättre om dig själv (och situationen) och förbättra ditt övergripande välbefinnande och utsikter.

Det enda problemet är att det inte alltid är lätt att vara positiv och vissa omständigheter gör det mer en utmaning än andra. Den goda nyheten är att med ett litet arbete på att vända om dina negativa tankar kan du bli optimist.

Attityderna optimister och pessimister

Forskning visar fördelarna med optimism och en positiv sinnesstämning är enorm. Optimister njuter av bättre hälsa, starkare relationer, är mer produktiva och upplever mindre stress bland annat.

Detta beror på att optimister tenderar att ta fler risker. De skyller också yttre omständigheter om de misslyckas, upprätthåller en "försök igen" tänkesätt. Det som ensam gör en optimist mer sannolikt att lyckas i framtiden och mindre upprörd av misslyckande i allmänhet.

Pessimister tenderar å andra sidan att skylla sig när saker går fel och blir mer ovilliga att försöka igen med varje negativ upplevelse i livet.

De börjar titta på positiva händelser i sina liv som "flukes" som inte har något att göra med dem och förväntar sig det värsta.

På detta sätt skapar optimister och pessimister både självförnöjda profetior.

Din uppfattning om negativa händelser

När du förstår hur båda perspektiven ser omständigheter blir det klart hur optimism och positivt självtalande kan påverka dina stressnivåer, liksom pessimism och negativ självtalande .

Hur man lär sig att vara optimistisk

Hur kan du använda denna information för att minska din stressnivå? Lyckligtvis kan optimism läras.

Med övning kan du ändra din självpresentation (din inre dialog, vad du säger till dig själv om vad du upplever) och din förklarande stil (de specifika sätt som optimister och pessimister hanterar sina erfarenheter). Här är hur:

källor:

Peterson, Christopher; Seligman, Martin E .; Vaillant, George E .; Pessimistisk förklarande stil är en riskfaktor för fysisk sjukdom: En trettifemårig longitudinell studie. Journal of Personality and Social Psychology, vol 55 (1), jul, 1988. sid. 23-27.

Peterson, C. (2000). Optimismens framtid. Amerikansk psykolog, 55, 44-55.

Solberg Nes, LS, & Segerstrom, SC (2006). Disponibel optimism och coping: En meta-analytisk granskning. Personality and Social Psychology Review, 10, 235-251.