ADHD-utvärdering och diagnos

ADHD Diagnos

Förekomsten av uppmärksamhetsunderskott / hyperaktivitetsstörning (ADHD) kan inte identifieras genom ett fysiskt test, som ett blodprov eller en röntgenstråle. I stället använder en sjukvårdspersonal en utvärderingsprocess för att diagnostisera ADHD. Under utvärderingen samlar läkaren information om dig eller ditt barn för att avgöra om kriterierna för ADHD är uppfyllda. Kriterierna kommer från Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), vilket är den officiella diagnostiska guide som används i USA.

Vad händer under en ADHD-utvärdering?

Utvärderingsprocessen är detaljerad och kan till och med ta en erfaren kliniker ett antal timmar. Denna tid sprids ofta över flera möten. Detta hjälper dig att vara mentalt frisk för varje möte.

En stor del av utvärderingen är en djupgående intervju med patienten. Här kommer läkaren att ta reda på vilka problem du står inför. Kliniken kommer också att fråga om din medicinska historia, inklusive fysiska och psykiska aspekter.

Familjens medicinska historia är också relevant, liksom information om din födelse och eventuella problem som din mamma kan ha haft under graviditeten. Utvecklingshistoria, som åldern när du började gå och prata och lära dig att läsa, kommer också att dokumenteras. Om ett barn utvärderas kan en förälder vanligtvis svara på dessa frågor. Som vuxen kan du få informationen från dina föräldrar eller poster.

Vissa screening kan behövas för att utesluta fysiska störningar som en sköldkörtelstörning, njure eller leversjukdom eller epilepsi. Ögon och hörselprov kan krävas, särskilt om det finns problem med behandlingen.

Ytterligare screening för villkor som du / ditt barn kan ha förutom ADHD kan vara nödvändigt. Exempel på andra villkor är inlärningssvårigheter, ångest, depression, humörsjukdomar och autistisk spektrumstörning.

Intervjuer med föräldrar eller partner är ofta en del av utvärderingen, eftersom de kan ge kompletterande information och insikter. Frågeformulär eller intervjuer med andra viktiga personer, som lärare till ett barn eller syskon hos en vuxen, kan också vara till hjälp.

Intellectual screenings, åtgärder för uppmärksam uppmärksamhet och distraktibilitet samt minnetestning kan alla vara en del av utvärderingen också.

Vad är kriterierna för att diagnostisera ADHD?

DSM-5, som publicerades i maj 2013, skisserar följande kriterier för yrkesverksamma att använda vid bedömning av ADHD. Denna diagnostiska standard är värdefull, eftersom det betyder att alla är bedömda på samma sätt oavsett var de bor eller vem gör utvärderingen.

1) Presentation av symtom
DSM listar nio symptom för ouppmärksam ADHD, och nio symptom för hyperaktiv / impulsiv presentation (nedan ingår vi anpassningar av varje).

Ett barn behöver uppleva sex eller flera symtom från någon av listorna under sex månader eller längre.

En person som är 17 år eller äldre behöver uppleva fem eller flera symtom från en av listorna under sex månader eller längre.

Ouppmärksam ADHD

Hyperaktiv / impulsiv ADHD

2) Symptomen på ADHD har varit närvarande sedan barndomen
Det måste finnas bevis för att det fanns problem med uppmärksamhet och självkontroll före 12 års ålder. Om du är en vuxen som testas för första gången kommer läkaren att kunna få denna information från dina gamla skolposter, dina egna minnen och information från intervjuer med dina föräldrar eller syskon.

3) Symtomen är närvarande i mer än en inställning
Finns det signifikanta problem med imponerande och / eller hyperaktivitet impulsiva symtom i två eller flera viktiga inställningar? Det kan vara hemma, i klassrummet, på lekplatsen, i skolan, på jobbet, i samhället och i sociala miljöer.

4) Symtomen påverkar prestanda
Det finns bevis för att symptom minskar din förmåga att utföra till din fulla förmåga. Exempel på var detta kan ske är i skolan, på jobbet och socialt.

Gör diagnosen: ADHD-presentationer och allvar

Innan en diagnos av ADHD kan uppnås är det viktigt att en läkare kontrollerar andra möjliga orsaker till ADHD-liknande symtom. Exempel är sömnstörningar, bipolär sjukdom och autism. Om de är uteslutna och alla punkter i DSM-kriterierna är uppfyllda, kan en ADHD-diagnos göras.

Beroende på de aktuella symtomen kommer du eller ditt barn att diagnostiseras med en av de tre ADHD-presentationerna:

Kliniken kommer också att indikera ADHD: s svårighetsgrad:

Vem är kvalificerad att diagnostisera ADHD?

Barn kan diagnostiseras av barn- och ungdomspsykiatriker, barnläkare eller psykolog. En neurolog eller familjedoktor som är kunnig om ADHD kan också diagnostisera ADHD.

En psykiater, psykolog, neurolog och några familjedoktorer kan diagnostisera ADHD hos vuxna. Innan du bokar ett möte, fråga specifikt om vårdgivaren har erfarenhet av att diagnostisera vuxen ADHD.

När du försöker hitta en kvalificerad proffs i ditt område är det en bra utgångspunkt att prata med din familjläkare. Medan din läkare kanske inte utför den detaljerade utvärderingen kommer han eller hon vanligtvis att kunna ge dig en hänvisning till en professionell som kan.

Andra människor kanske också känner till kliniker som är kvalificerade att diagnostisera ADHD. Dessa andra källor kan vara en lärare på ditt barns skola, en annan förälder, vänner, supportgruppsmedlemmar eller kanske en annan professionell du ser, till exempel en terapeut. Observera att vem som är licensierad och kvalificerad att göra en ADHD-diagnos beror på vilket tillstånd du bor i.

Vad triggar människor att bli testad för ADHD?

Vanligtvis finns det en specifik händelse som uppmanar människor att komma ut för hjälp. För ett barn kan det misslyckas med ett test. Som förälder vet du att ditt barn är smart, men de akademiska resultaten speglar inte ditt barns intelligens eller ansträngning. Kanske har ditt barn blivit i trubbel för störande beteende för den tionde tiden den termin eller en lärare nämner möjligheten till ADHD vid en förälderlärarkväll.

Hos vuxna kan händelsen vara slutet på ett förhållande som var viktigt, att förlora ett jobb eller att få en dålig prestandaöversikt. Eller kanske du gick igenom processen för att få ditt barn diagnostiserat och du insåg att du har alla symptom på ADHD också.

Alternativt kan det inte vara en speciell händelse utan snarare en ackumulering av frustrationer och besvikelser.

Är det viktigt att få en ADHD-diagnos?

Det finns många fördelar med att få en officiell ADHD-diagnos. När du vet exakt vad som orsakar ditt eller ditt barns problem, kan du behandla det och få eller ge lättnad från de symptom som orsakar nöd. Det finns också en känslomässig fördel. ADHD resulterar i mycket skuld och skam om underdrivande. En diagnos hjälper till att frigöra de negativa känslorna.

Det kan tyckas frestande att diagnostisera dig själv eller ditt barn med ADHD med hjälp av information du hittar online. Det finns dock nackdelar och potentiella faror för det. Till exempel är det vanligaste sättet att behandla ADHD med medicinering. Men eftersom stimulanter är ett kontrollerat läkemedel, behöver de flesta läkare bevis på en officiell diagnos innan de föreskriver ADHD-medicinering. Dessutom kan boende i skolan eller på arbetsplatsen endast beviljas när du visar skriftligt bevis på en diagnos.

Om du självdiagnostiserar kan du också göra det felaktigt. Detta kan innebära att ett hälsotillstånd som har ADHD-liknande system kan gå oupptäckt och obehandlat.

Ett ord från

Efter att ADHD har diagnostiserats kan behandlingen påbörjas. Du eller ditt barn kan börja ta itu med de ADHD-symptom som har påverkat livskvaliteten.

Kom ihåg att ADHD-behandling är olika och mycket bredare än receptbelagd medicinering. Att hitta rätt behandling kan känna sig överväldigande först. Ta det steg för steg. Lär dig om de olika alternativen. Samarbeta nära ditt eller ditt barns läkare tills du hittar rätt kombination av effektiva behandlingar.

Källa:

> American Psychiatric Association. (2013). Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar (5: e upplagan). Washington, DC.