Dagsimulering för sömnreglering och depression

Dagsimulering innebär användning av en enhet med elektroniska kontroller och skärmade glödlampor eller halogenlampor för att efterlikna den naturliga gradvisa ljusökning som uppträder vid soluppgången.

Varför används en Dawn Simulator?

En uppenbar applikation för en gryningssimulator är att använda den som en slags väckarklocka, vilket gör det lättare för människor att vakna under vintermånaderna när det fortfarande är mörkt ute tidigt på morgonen.

Gryningssimulatorer kan också användas för att reglera en persons sömnmönster om de har blivit synkroniserade, kanske på grund av jetlag. Det finns också några bevis på att de kan ge en antidepressiv effekt för dem som lider av årstidsrelaterad sjukdom , även känd som huvuddepressiv sjukdom med ett årstidsmönster i den nuvarande utgåvan av Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5).

Hur det fungerar

Inom hjärnan finns en liten struktur kallad hypothalamus som styr många automatiska processer i våra kroppar, såsom sömn, blodtryck och kroppstemperatur. Var och en av oss har en huvudklocka i hypothalamusens suprachiasmatiska kärna. När ljuset kommer in i ögat, även genom slutna ögonlock, aktiveras den här delen av hjärnan, vilket gör att tallkörteln minskar produktionen av ett hormon som kallas melatonin. När ljuset i vår miljö når tillräcklig intensitet och melatoninproduktionen är låg nog, vaknar vi.

Därför vaknar vi ofta när solljus börjar strömma genom fönstret och varför det är lättare att sova senare när vi blockerar solljus. En gryningssimulator använder sig av samma principer för att producera effekter som liknar en naturlig soluppgång.

Fördelarna över Bright Light Therapy

Även om ljusljusterapi har undersökts mer noggrant och fortfarande är den bästa behandlingen för Seasonal Affective Disorder, kan daggryssimulering erbjuda människor flera fördelar, bland annat:

Hur används en Dawn Simulator?

Det första steget i att använda en gryningssimulator är att välja önskad tid för den simulerade soluppgången att uppstå. I allmänhet skulle detta vara en tidpunkt då soluppgången naturligt skulle inträffa under våren eller sommarmånaderna. Andra variabler att överväga skulle vara hur länge du vill sova, vad ljusets maximala intensitet ska vara och hur lång tid den gradvisa ljusningen ska ta för att inträffa.

Vad ska man leta efter när man köper en gryningssimulator

Enligt Center for Environmental Therapeutics, är daggryssimulatorer för närvarande inte reglerade av regeringen och många på marknaden fungerar helt enkelt inte som de borde. De gör följande rekommendationer för vad du ska leta efter i en enhet:

källor:

"Circadian Rhythms Face Sheet." National Institute of General Medical Sciences . National Institute of Health. US Department of Health and Human Services. Senast reviderad: november 2012.

"Dawn-Dusk Simulation Therapy." Centrum för Miljöterapeutik . Centrum för Miljöterapeutik.

Hedaya, Robert J. "Ljusterapi och din mental hälsa." Psykologi idag . Sussex Publishers, LLC. Publicerad: 27 oktober 2011.

"Vad ska man leta efter i gryningssimulatorer: En Köpguide." Centrum för Miljöterapeutik . Centrum för Miljöterapeutik.