Definition av slangterminen "bashuvud"

Basehead är street slang för en person som röker freebase crack cocaine. "Freebase" avser den rökbara formen av kokain , som kommer i form av sprickkokain, en hård rockliknande substans . Pulverkokain är faktiskt kokainhydroklorid, vilket är en vattenlöslig saltform av läkemedlet. Eftersom det är ett salt kan pulverkokain absorberas i kroppen, därför kan det snarkas eller injiceras .

Pulverkokain kan rökas men är inte en effektiv metod att använda drogen.

På grund av rädslan att använda smittade nålar började kokainanvändare behandla pulverkokain med kemikalier för att frigöra kokainbasen från hydrokloriden. Resultatet var en hårdrock eller klump av spricka kokain som lättare röktes. Rökning sprick kokain ger en nästan omedelbar känsla av att bli hög. En första "rush" av mycket behaglig känsla varar ungefär två minuter följt av en intensiv hög som varar i ca 30 minuter.

Intense High, Intense Low

Men de roliga effekterna av sprickkokain slits av snabbt, snabbare än när pulverkokain snörs eller injiceras. Eftersom den slits av, börjar användaren uppleva några mycket obehagliga efterverkningar, inklusive känsla:

Upprepad, kompulsiv användning

Efterverkningarna av rökningssprickor är så obehagliga, användare röker ofta mer av läkemedlet för att fortsätta att komma ner.

Denna upprepade, tvångsmässiga användning kan lätt leda till kemiskt beroende av läkemedlet. Rökning av fria basformen av kokain kallas "freebasing" och de som snabbt blir beroende av rökning spricker kallas sprickhuvud eller bashuvud.

Utveckla problem snabbare

Baseheads utvecklar problem mycket snabbare än användare som snarkar kokain.

De som röker spricka kommer att börja rapportera problem med sin narkotikamissbruk efter ett genomsnitt på sex månader, medan användarna av kokainmissbrukare vanligtvis rapporterar problem efter ett genomsnitt på två år.

Termen "bashuvud" är en av mer än 2300 gata termer som hänvisar till specifika läkemedelstyper eller läkemedelsaktivitet som sammanställts av Vita husets kontor för nationell drogkontrollpolitik.

källor:

University College London. "Addiction - Crack, Freebase Cocaine." EAP - Addictions 2005

Urban ordbok. "Freebasing". Top Definition mars 2009