Harm Reduction Strategies vid användning av kokain

Den bästa kokaintipset är att skära ut de vita sakerna helt. När allt kommer omkring innehåller även den renaste kokainen risken för överdosering , utlösande psykisk sjukdom, farliga hjärt- och neurologiska konsekvenser och obehagliga kokainavbrottssymptom .

Oavsett om du väljer att använda kokain, kommer några strategier för minskning av skador att minska dina risker. Tänk på att skadeducering bara förbättrar dina chanser att komma igenom kokainanvändning, men det kommer inte att göra det säkert att fortsätta använda.

1 - Undvik Binging

Getty Images / Jose Azel

Kokainanvändare kan finna sig att ta drogen flera gånger i en session. Detta är känt som en kokain binge . Halveringstiden för kokain är två till fyra timmar, vilket är ganska kort för ett stimulansmedel. Den största risken för överdosering kommer från att fylla på din dos under denna tidsperiod.

Du kan minska svårighetsgraden av kraschen du kommer att få efteråt genom att inte dosera upprepade gånger i samma session. För bästa chansen till en smärtfri återhämtning och för att minska risken för missbruk, låt drogen slita av, ta dig vila och använd inte igen nästa dag.

2 - Använd inte kokain för att undvika uttag

Getty Images / MedicImage

Kokain är känd för "kraschen" som händer efter att ha kommit ner från kokainen . Detta obehagliga tillstånd är markerat av fysisk och mental utmattning, och ofta en låg humör.

Kraschen är en del av drogens rebound-effekt och den värsta delen av det varar bara i 45 minuter till en timme. Att använda mer kokain, alkohol eller andra droger för att undvika uttagning kommer helt enkelt att öka intensiteten hos symtomen när de kommer ikapp med dig.

Ett bättre tillvägagångssätt är att få lite sömn eller planera en vilodag före tiden om du vet att du är sannolikt att binge. Var noga med att dricka mycket vatten eller juice och äta lite mat, även om du inte känner för det. Din kropp behöver näringsämnen att återhämta sig och små saker kommer att hjälpa till avsevärt.

3 - Ta hand om din näsa

Getty Images / Bildkälla

Upprepad snorting av kokain kan orsaka skador på den känsliga näsan i näsan. Det kan till och med äta ett hål i ditt septum efter ett tag.

Vissa människor rekommenderar att man spädar kokain med vatten innan man snarkar för att minska skador på näsan. Du kan också sätta in halmen djupare i din nasal passage så att kokain inte fastnar i näshåren. Växlande näsborrar och säkerställer att kokainen hakas i ett fint pulver hjälper också.

Ta en paus från kokain om du utvecklar vävnadskador i näsan. Det kommer att ge din kropp en chans att återhämta sig.

4 - Var smart om strån, nålar och rör

Att dela allt som du använder kokain med kan leda till infektion. Snortrullar kan hämta små partiklar som kan bära infektionssjukdomar som HIV eller hepatit C. På samma sätt kan ett rör med ett trasigt stycke skära användare oväntat och att dela ett rör ger dig risk för herpes och andra sjukdomar.

Om du röker kokain, var försiktig med att bränna dig själv. Undvik att använda provisoriska rör eller folie från flaskor, burkar eller andra källor, eftersom du kan andas in skadliga kemikalier. Dessa kan skada dina lungor ännu mer än kokainen.

Om du aldrig har injicerat kokain är det bäst att inte börja. Riskerna med abscesser från att använda samma injektionsstället och saknar en ven är för stora. Du kommer också att vilja undvika hudpopping eftersom kroppens vävnad inte absorberar kokain, så det är verkligen inte värt det.

Det är aldrig klokt att injicera något läkemedel med nålar som du inte är 100 procent vissa är sterila eller som har använts av någon annan. Vet var ditt lokala nålbytesprogram eller en säker injektionsanläggning är och utnyttja de resurser de erbjuder.

5 - Känn överdoseringsskyltarna

En överdos av kokain kan leda till hjärtinfarkt eller stroke eftersom ditt hjärta kommer att börja slå för fort. Det kan bero på en dålig sats av kokain eller från en kombination av droger.

Kokain kan skäras med alla slags skadliga tillsatser, inklusive gifter och andra stimulanser. Det är bäst att börja långsamt när som helst du köper en ny leverans för att testa dess effekter.

Speedballing-användning av en opiat och kokain på samma gång-kan också leda till en överdosering. Din kropp vet inte hur man ska reagera på både en stimulans och ett lugnande medel samtidigt. Det är bäst att undvika det, samt att använda kokain med alkohol eller andra droger.

Tecken på en kokaindosering inkluderar användarens ansikte som blir blått eller extremt blekt. Det kan hända att det är svårt att andas eller gå slemt, även att det är omöjligt att prata. Kräkningar, skumning i munnen, beslag, bröstsmärta eller medvetslöshet är också tecken på att du behöver ringa om akut hjälp omedelbart.

6 - Få lämplig hjälp för psykiska problem

Getty Images / Aleli Dezmen

Att använda kokain för att hantera sådana känslomässiga problem som depression och social ångest tenderar att förvärra dessa problem över tiden. Detta är sant trots att kokain kan tyckas hjälpa till när du är hög. Lättnaden är bara tillfällig och oavsett problem du upplever kommer det fortfarande att finnas när du kommer ner.

Att använda kokain för att hantera känslomässigt är en form av självmedicinering. I stället prata med din läkare om mediciner och andra behandlingar som kan hjälpa till med dessa tillstånd. Till skillnad från kokain är de lagligt tillgängliga på recept och kan förbättra, istället för att förvärras, den dagliga funktionen.

Kokain kan inducera eller utlösa psykos - problem med att uppleva saker realistiskt - och detta är behandlingsbart. Se en läkare omedelbart om du tror att du kanske ser eller hör saker som inte finns där, eller tror att människor har dåliga intentioner mot dig.

7 - Ta hand om dig själv fysiskt

Getty Images / Caiaimage / Sam Edwards

De stimulerande effekterna av kokain kan störa dina sömnmönster, och du kan tycka att din aptit försvinner när du är hög. Att äta regelbundna, hälsosamma måltider, få tillräckligt med sömn och använda goda hygienvanor är alla viktiga aspekter av att vara hälsosam när du använder kokain.

Det är möjligt att vara hälsosam när man använder tillfällig kokain. Men din fysiska hälsa kan lätt glida om du använder det ofta, särskilt om du använder varje dag. Att låta din fysiska hälsorelägga leda till allvarligare problem som kan påverka ditt arbete och relationer.

Ett ord från

Tänk på att hälsoriskerna i samband med kokainanvändning ofta inte är värda det höga läkemedlet erbjuder. Det är värt att bli ren, även om det bara är att bli frisk igen. Tala med din läkare om du behöver hjälp med fysiska hälsofrågor eller en hänvisning till behandlingstjänster.

> Källor:

> American Psychiatric Association. Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska störningar DSM-5. 2013.

> Harm Reduction Coalition. C är för kokain . 1998. http://harmreduction.org/wp-content/uploads/2012/01/CisforCocaine.pdf

> Marlatt GA, Larmer ME, Witkiewitz K. Harm Reduction: Pragmatiska strategier för hantering av högriskhantering. Andra ed. New York, NY: Guilford Press; 2011.