Dichotomous Thinking & Borderline Personality Disorder

Dikotomt tänkande kan göra att vi ser allt annat än extremer svårt

Dikotomt tänkande, även känt som "svart eller vitt tänkande", är ett symptom på många psykiska sjukdomar, inklusive personlighetsstörning (BPD). Om du har BPD och dikotomt tänkande är en kamp för dig, kan du bara se extremiteterna av saker, aldrig i mitten. Varje tanke eller situation bryts ner till svart eller vitt, bra eller dåligt och allt eller ingenting.

Detta extrema tänkande kan orsaka allvarliga överreaktioner eller svar med betydande konsekvenser. Oavsett om det bryter mot ett förhållande eller avslutar ett jobb , dikotomt tänkande och BPD kan påverka din livskvalitet.

Vad är exempel på dikotom tänkande?

Dikotomt tänkande kan vara förödande, vilket leder till att du ständigt fortsätter din förvirrande ide om perfektion på alla områden i ditt liv. Det kan också öppna dig för onödiga känslor av misslyckande när du inte kan uppfylla dina egna extrema standarder. Detta kan orsaka bestående känslor av misslyckande, otillräcklighet eller hopplöshet.

Du upplever sannolikt dikotomt tänkande utan att ens inser det. För dem med BPD är det extremt vanligt i vardagssituationer.

Tänk dig att du just har startat ett nytt jobb . När du börjar går du till den positiva extremen. Arbetet är ditt "drömjobb". Din chef är ett geni. Dina medarbetare är fantastiska. Alla bör avundas dig.

Sedan, efter flera veckor eller månader, låt oss säga att du gör ett misstag på jobbet och kritiseras. Plötsligt kan du gå mot motsatt extremitet. I din nya tankegång är det ett dödsarbete med en jerk för en chef och du skäms över att erkänna att du jobbar där. Denna förskjutning i uppfattningen kan leda till att du handlar impulsivt och oregelbundet, till exempel att sluta jobbet utan en ny uppradad.

Här är ett annat exempel. Låt oss säga att du har träffat din signifikanta andra i flera månader. Du tycker att hon är vacker, smart och den person du är tänkt att vara med. Men om en sak går fel, som en mindre kamp eller hon glömmer något du hade nämnt, är du plötsligt över förhållandet. Du tycker nu att hon är självisk, inkompetent och bristfällig.

Behandling av dikotomtänkande

Som framgår av exemplen ovan kan dikotomt tänkande vara mycket skadligt och hålla dig tillbaka från att leva ett rikt, fullt liv. Den goda nyheten är att dikotomt tänkande och BPD kan behandlas.

Det rekommenderas vanligtvis att du söker en vårdpersonal med adekvat personlighet och personliga symptom. Den bakgrunden är nödvändig för att komma till roten till det dikotomiska tänkandet och ta itu med det.

Under din behandlingssession kan din terapeut eller psykolog påpeka exempel på dig i din dagliga rutin och diskutera olika perspektiv. Om du går till ytterligheterna hjälper han dig att identifiera mitten, introducera dig till ett nytt, mer balanserat tankesätt. När du utvecklas lär du dig att ifrågasätta dina egna antaganden genom att fråga nedan:

Genom att ta ett steg tillbaka kan du bygga de färdigheter som behövs för att lära sig en mer realistisk uppfattning om både dina relationer och miljö.

källor:

Amtz, A. "Social Cognition in Borderline Personality Disorder". Beteendeforskning och terapi, 2012, 707-718.