Hantera färdigheter för Borderline Personality Disorder

När du har en intensiv känsla kan det vara svårt att veta vad man ska göra. Om du har borderline personlighetsstörning (BPD) kan dina känslor vara överväldigande.

Symptomen på BPD , inklusive oregelbundna humörskift, självskadande beteenden, självmordsförmåga, intensiva känslomässiga upplevelser, känslighet för problem i dina relationer och problem med impulsiv beteende , kan alla vara relaterade till en kärnfunktion: känslighetsdysregulering.

På grund av denna känslighetsdysregulering kan du ha mycket starka emotionella svar och svårigheter att hantera dessa svar. Tyvärr vänder många människor med BPD till ohälsosamma beteenden i ett försök att hantera känslomässig smärta, såsom våld , självskada eller missbruk.

Kreativ förmåga kan bidra till att minska känslighetsdysregulering och andra symptom på BPD.

Vad hanterar kompetens?

Eftersom känslighetsdysregulering är ett så viktigt inslag i BPD, betonar många behandlingar för BPD vikten av att bygga coping skills för att bättre hantera känslor när de uppstår. Vad exakt klarar man? De är hälsosammare sätt att ta itu med situationer och deras resulterande känslor.

Varför lära dig nya förmågor?

Varför är det viktigt att lära sig nya och hälsosammare sätt att hantera? Genom att använda hälsosam hantering kan du:

Det finns bokstavligen tusentals olika hanteringsförmågor som människor använder för att hantera stressiga situationer och de känslor som resulterar. Här är några typer av hanteringsförmåga som fungerar för många människor:

1 - Spela musik

Kredit: Jordanien Siemens / DigitalVision / Getty Images

Spela musik som skapar en känsla som är motsatsen till den du kämpar med. Om du till exempel känner dig väldigt ledsen, spelar du lycklig och optimistisk musik. Om du känner dig orolig, spela långsam och avkopplande musik.

2 - Gör någonting

Kredit: Cultura RM Exklusiv / JAG BILDER / Cultura Exclusive / Getty Images

Denna hanteringskompetens kallas ibland "behavioral activation". Delta i en mycket engagerande aktivitet. TV- eller datoraktiviteter räknas inte här - de är för passiva. Istället kan du , dansa, städa ditt hus eller göra någon annan aktivitet som gör dig engagerad och distraherar dig från dina nuvarande känslor.

3 - Hitta support

Kredit: Yagi Studio / DigitalVision / Getty Images

Att nå ut till andra kan verkligen hjälpa dig när du kämpar med starka känslor. Ring en stödjande vän eller familjemedlem. Om du inte har någon i åtanke som är stödjande och du befinner dig i en kris kan du ringa en hjälplinje som den nationella suicidens hotline på 1-800-273-TALK.

Mer

4 - åka ut det

Kredit: TokenPhoto / E + / Getty Images

Toppet av de starkaste känslomässiga reaktionerna och uppmaningarna att engagera sig i skadliga aktiviteter varar i några minuter och börjar sedan dämpas. Ta en äggutlösare från köket och sätt den i 10 minuter. Vänta på de 10 minuterna och träna rida ut känslorna .

5 - Var uppmärksam

Kredit: Jed Share / Kaoru Dela / Blend Bilder / Getty Images

Öva uppmärksamhet av dina känslor. Lägg märke till de känslor du har och låt dig uppleva den som en våg utan att försöka blockera den, undertrycka den eller hålla fast vid den. Försök att acceptera känslor för vad det är. Försök att stanna i ögonblicket så att du inte bär de förflutna känslorna tillsammans med den.

Mer

6 - Markera dig själv

Kredit: Artem Varnitsin / EyeEm / Getty Images

När känslor verkar ta dig ur det nuvarande ögonblicket, som du när du börjar känna dig "zoned out", gör någonting för att mäta dig själv. Ta en iskub och håll den i handen för några ögonblick eller snäpp ett gummiband mot handleden för att ta dig ur dina negativa tankar.

Mer

7 - Andas djupt

Kredit: swissmediavision / E + / Getty Images

Andning djupt är en av de enklaste avkopplingsmetoderna. Sitta eller ligga någonstans tyst och uppmärksamma din andning. Andas långsamt, långsamt och djupt. Titta på din magstiga och falla med varje andetag. Detta kan hjälpa dig att hålla jordad i nuet.

Om du andas djupt inte räcker för att slappna av, prova en annan avslappningsövning som progressiv muskelavslappning .

8 - Be

Kredit: Hero Images / Getty Images

Är du en religiös eller andlig person? Om du är eller har övervägt att delta i religiösa ceremonier kan böner och närvaro i veckovänningar vara oerhört hjälpsamma i tider med extrem stress.

9 - Ta ett varmt bad eller dusch

Kredit: Andrew Bret Wallis / Fotografens Choice RF / Getty Images

Försök att förlora dig själv i känslan av det varma vattnet eller lukten av tvålen. Låt känslorna avleda dig från situationen du är upprörd och fokusera på att koppla av dina muskler.

10 - Hjälp någon annan

Kredit: Maskot / Getty Images

Gör något bra för någon annan. Det behöver inte vara något stort; du kan gå till närmaste butik, köpa ett tuggummi och ge kassören ett leende och säga "ha en bra dag". Det kan låta dumt, men små gester som detta kan verkligen minska känslomässig smärta och koppla dig till omvärlden.

Hur lära sig friskare förmåga att hantera

Klar att lära sig några nya och hälsosammare sätt att hantera? Ett sätt att göra detta är genom att söka behandling. Många psykologiska behandlingar för BPD, inklusive kognitiva beteendemässiga behandlingar som dialektisk beteendeterapi (DBT), fokuserar på att undervisa hälsosamma hanteringsförmåga för att hantera starka känslor. Det finns online-resurssidor som kan hjälpa dig att hitta en kognitiv beteendeterapeut eller en DBT-leverantör.

källor:

Linehan, MM. Färdighetsutbildningshandbok för behandling av Borderline Personality Disorder . New York: Guilford: 1993.

Chapman, AL och Gratz, KL. "Borderline Personality Disorder Survival Guide." Oakland, Kalifornien: New Harbinger, november 2007.

Linehan, MM. Kognitiv-Behavioral Behandling av Borderline Personlighetsstörning . New York: Guilford, 1993.