Förstå romantiska BPD-relationer

Borderline Personal Disorder (BPD) -relationer är ofta kaotiska, intensiva och konfliktbelastade, och det kan särskilt gälla för romantiska BPD-relationer.

Om du funderar på att starta en relation med någon med BPD, eller är i en nu, behöver du utbilda dig själv om sjukdomen och vad du kan förvänta dig. På samma sätt, om du har diagnostiserats med BPD kan det vara till hjälp att tänka på hur dina symtom har påverkat dina romantiska relationer.

Påverkan av symtom

I den diagnostiska och statistiska handboken för mentala störningar (DSM-5) refererar resurshälsovårdspersonal när de gör diagnos, symptom på BPD inkluderar "intensiva, instabila och konfliktförhållande personliga relationer".

I huvudsak är människor med BPD ofta rädda för att andra kommer att lämna dem. Men de kan också skiftas plötsligt för att känna sig kvävas och rädd för intimitet, vilket leder dem att dra sig ur relationer. Resultatet är en konstant fram och tillbaka mellan krav på kärlek eller uppmärksamhet och plötslig återkallelse eller isolering.

Ett annat BPD-symptom som särskilt påverkar relationer kallas övergivandekänslighet. Detta kan leda dem med BPD att hela tiden titta på tecken på att någon kan lämna dem och att tolka även en mindre händelse som ett tecken på att övergivenhet är nära förestående. Känslorna kan leda till fientliga ansträngningar för att undvika övergivenhet, såsom inlägg, offentliga scener, och till och med fysiskt förhindra den andra personen att lämna.

Ett annat vanligt klagomål av nära och kära i gränserna ligger. Medan lögn och bedrägeri inte ingår i de formella diagnostiska kriterierna för BPD, säger många kära att lögn är en av deras största bekymmer. Det kan bero på att BPD får människor att se sakerna väldigt annorlunda än andra.

Impulsiv sexualitet är ett annat klassiskt symptom på BPD, och många människor med BPD kämpar med frågor om sexualitet. En stor andel av personer med BPD upplevde också sexuella övergrepp mot barndom , vilket kan göra sex mycket komplicerat.

Slutligen andra symptom på BPD, inklusive impulsivitet , självskada och dissociativa symtom , vilket kan ha en indirekt inverkan på gränslinjer.

Till exempel, om en älskad med BPD engagerar sig i impulsiv beteende som att spendera spredningar, kan det leda till stor stress inom familjen. Dessutom kan suicidala gester vara skrämmande för romantiska partners och kan introducera mycket stress i relationen.

Vilken forskning säger

Du kan bli förvånad över att veta att vetenskaplig forskning har bekräftat att personer med BPD tenderar att ha mycket stormiga romantiska relationer som präglas av stor tumult och dysfunktion. En studie visade till exempel att kvinnor med BPD-symtom rapporterade mer kronisk relationer stress och frekventa konflikter. Dessutom är ju svåra en persons BPD-symtom är mindre nöjda med sina partnerrapporter.

Dessutom har forskning visat att BPD-symtom är förknippade med ett större antal romantiska relationer över tiden och en högre förekomst av oplanerade graviditeter hos kvinnor.

Personer med BPD tenderar också att ha fler tidigare partners och tenderar att säga upp mer relationer i sina sociala nätverk än människor utan personlighetsstörningar . Detta tyder på att romantiska relationer med personer med BPD är mer benägna att sluta i en uppbrytning.

Slutligen har forskningen visat att kvinnor med BPD har mer negativa attityder om sex, är mer benägna att känna sig stressade över att ha sex med sin partner och är mer ambivalenta med sex än kvinnor utan BPD. Tyvärr har ingen forskning gjorts om sexualitet hos män med BPD.

Starta en romantisk relation

Med tanke på alla svårigheter som finns i BPD-relationer, varför skulle någon starta en relation med någon med sjukdomen?

För det första är det viktigt att komma ihåg att trots dessa intensiva och störande symtom är människor med BPD ofta bra, snäll och omsorgsfull individer. Ofta har de många positiva egenskaper som kan göra dem till stora romantiska partners en del av tiden.

Dessutom har många som har varit i ett romantiskt förhållande med någon med BPD pratat om hur kul, spännande och passionerad en BPD-partner kan vara. Många människor dras till en BPD-partner precis för att människor med BPD har intensiva känslor och en stark önskan om intimitet.

Kan du göra en romantisk BPD-relation senast?

De flesta BPD-relationer går genom en smekmånadperiod. Människor med BPD kommer ofta att rapportera att i början av ett nytt romantiskt förhållande sätter de sin nya partner "på en piedestal" och känner ibland att de har hittat sin perfekta match, en själsfrände som kommer att rädda dem från sin känslomässiga smärta. Denna typ av tänkande kallas " idealisering ".

Denna smekmånadperiod kan vara mycket spännande för den nya partnern också. Det är trots allt väldigt trevligt att få någon att känna dig så stark om dig och att känna som om du behöver det.

Problem börjar dock uppstå när verkligheten sätter in. När en person med BPD inser att hennes nya partner inte är felfri, kan bilden av den perfekta (idealiserade) själsföräldrarna krascha ner. Eftersom människor med BPD kämpar med dikotomt tänkande eller ser saker bara i svart och vitt, kan de ha problem med att erkänna det faktum att de flesta gör misstag även när de menar bra. Som ett resultat kan de snabbt gå från idealisering till devalvering (eller tro att deras partner är en hemsk person).

Nyckeln till att upprätthålla en relation med någon med BPD är att hitta sätt att hantera dessa cykler och uppmuntra din BPD-partner att få professionell hjälp för att minska dessa cykler. Ibland kan partners i en BPD-relation hjälpa till med parterapi .

Hantera ett romantiskt förhållande

Förutom parterapi, för den person med BPD, finns det terapier som har visat sig vara effektiva när det gäller att hjälpa till med relationer:

Dialektal beteendeterapi (DBT)
DBT är en form av kognitiv beteendeterapi som relaterar en persons tänkande till deras beteende. Det finns fyra huvudkunskaper som lärs i DBT , och en av dem hanterar interpersonella färdigheter.

Mentaliseringsbehandling (MBT)
MBT är en terapi som innebär att du undersöker dina nuvarande känslor och sedan ser hur de är kopplade till dina beteenden eller handlingar.

mediciner
Det finns för närvarande inga läkemedel godkända för att behandla BPD , men de är ibland föreskrivna av läkare för att förbättra interpersonella relationer. Forskning tyder på att vissa mediciner kan hjälpa en person att hantera sin ilska, impulsivitet och depression. På den anmärkningen är det emellertid viktigt att väga noga biverkningarna av ett läkemedel med sin potentiella fördel.

Att bryta upp ett romantiskt förhållande

Många problem kan uppstå när ett BPD-förhållande slutar. Eftersom människor med BPD har en intensiv rädsla för övergivenhet, kan en uppbrytning låta dem känna sig helt desperata och förödda. Även om ett förhållande är ohälsosamt kan en person med BPD ofta ha problem med att låta relationen gå. Detta gäller särskilt för långsiktiga partnerskap eller äktenskap.

Det är därför som det är en bra idé att ha ett supportnätverk för dig och din partner, speciellt om det kan uppstå en uppbrytning, och det här nätverket innehåller ofta en psykiatrisk professionell och / eller terapeut.

Ett ord från

På en positiv och slutlig notering, kom ihåg att prognosen för BPD är bra. Det betyder att medan de flesta med BPD upplever resterande symtom även efter tid och behandling, är det på lång sikt hopp om att ditt förhållande till din älskade kan fungera.

> Källor:

> American Psychiatric Association. "Borderline Personality Disorder". Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska sjukdomar, 2013 .

> Bouchard S, Godbout N, Sabourin S. Sexuella Attityder och Aktiviteter hos kvinnor med Borderline Personlighetsstörning involverad i romantiska relationer. J Sex äktenskaplig ter. 2009; 35 (2): 106-21.

> Clifton A, Pilkonis PA, McCarty C. Sociala nätverk i Borderline Personality Disorder. J Pers Disord. 2007 aug; 21 (4): 434-41.

> Edel, M., Raaff, V., Dimaggio, G., Buchheim, A., och M. Brune. Undersök effekten av kombinerad mentaliseringsbaserad gruppterapi och dialektisk beteendeterapi för inpatienter med Borderline Personality Disorder. British Journal of Clinical Psychology . 2017 Mar; 56 (1): 1-15.

> Hill J et al. Attachment, borderline personlighet och romantisk relation dysfunktion. J Pers Disord . 2011 dec; 25 (6): 789-85.