EMDR läker den sårade själen

Vad är det och hur kan det hjälpa dig?

Du har kanske hört talas om en typ av behandling som kallas EMDR som används för att hjälpa patienter med post-traumatisk stressstörning (PTSD) och fobier. Denna enkla men effektiva terapi används för att snabbt upptäcka och läka djupa traumor från det förflutna. Tyvärr verkar många av informationssidorna på webben riktad mot utövare, inte patienten.

Det finns få ställen du kan gå för att få en tydlig och enkel förklaring av vad denna terapi innebär. För att fylla detta behov har jag svarat på lekman av några av dina vanliga frågor om EMDR. Jag har också inkluderat två historier som våra medlemmar lämnat om deras personliga erfarenheter med denna terapi för att ge dig ett komplett perspektiv på vad du kan förvänta dig. Om du har djuptstående rädslor eller känslomässiga ärr kan det vara precis vad du behöver för att uppnå läkning.

Vad är EMDR?

EMDR står för desinfektion och återbehandling av ögonrörelser. Det används för att behandla PTSD och andra liknande störningar som fobier på kort sikt.

Hur fungerar det?

Ingen är helt säker på hur eller varför det fungerar. En teori är att våra undermedvetna sinnen försöker hjälpa oss att utarbeta svåra problem under våra drömmar. EMDR syftar till att replikera den snabba ögonrörelsen för att drömma och därmed låta en arbeta på problem på ett liknande sätt.

Vad är det faktiska förfarandet som?

Ett exempel på hur en session kan gå är detta:

Patienten gör sig bekväm. Patienten och terapeuten diskuterar vilka problem de kommer att arbeta med i den här sessionen. Terapeuten sitter på patientens sida och håller sina tre mittenfingrar ihop som en pojke Scouts salute, men ungefär sex inches framför patientens ögon.

Patienten instrueras att följa fingrarna när terapeuten rör dem rytmiskt fram och tillbaka framför ögonen. Patienten försöker sedan komma ihåg den speciella händelsen när terapeuten fortsätter rörelsen. Hela proceduren varar i kanske fem minuter då terapeuten drar ut fingrarna. Patienten och terapeuten diskuterar vidare vad som har kommit ihåg.

Mår det att drömma?

Nej, det är inte surrealistiskt som att drömma. Patientens rapport kan komma ihåg detaljer som de inte kunde förut, inklusive de fysiska och känslomässiga sensionerna som de ursprungligen upplevde.

Hur lång tid tar det för att det ska fungera?

Det är generellt en kortvarig terapi. Patienter kan börja uppleva något genombrott under en enda session.

Vem är en bra kandidat för EMDR?

EMDR används för personer som har upplevt någon form av trauma eller har starka fobier. Exempel på dem som kan dra nytta är de som har blivit misshandlade, har genomgått naturkatastrofer eller har varit i kampsituation.

Goda kandidater är också de som är villiga att ta sina inre demoner ut i dagsljuset och hantera dem. Det är också för dem som har en stark önskan att bli befriade från tidigare traumor.

Hur kan jag hitta en terapeut som utövar EMDR?

EMDR International Association tillhandahåller en sökbar databas av terapeuter som är certifierade för att träna EMDR.

Var kan jag lära mig mer om EMDR?

Länkarna i rutan på höger sida av denna sida ger en bra hoppa av punkt för att lära sig mer om EMDR, både från lekman och professionell synvinkel.

När jag först träffade Leeny tyckte jag omedelbart om henne. Hon hade en skarp humor, en hård kärlek till sina barn och en inre värme som alltid fick mig att må bättre för min tid med henne. Hon hade också en lugn smärta i henne som bevisades av det sätt hon sköt ifrån kramar, även den cyber-typen som är så populär i vårt chattrum.

Jag undrade vad som kunde ha hänt för att göra någon så rädd för att visa kärlek.

Leeny avslöjade senare för oss att hon hade blivit mobbad av sina bröder som barn. Hennes äldre systrar blev också misshandlade och relaterade till henne att deras mamma sa till dem "de kan inte hjälpa sig själva" och att "hålla sig ur vägen". Hon medgav att hon hade väldigt lite riktigt minne om hennes barndom, och att det i stor utsträckning blockerat det. Mycket av vad hon visste att hon hade lärt sig av sina systrar.

En av Leenys mer pojkvänliga minnen är för första gången hon ville dö i en ålder av kanske 8 eller 9. Hon lägger den i den här tidsramen eftersom hon var "bröstet högt upp i diskbänken." Hon minns: "Jag tog en slaktkniv och lade den under min båren. Jag visste att mitt hjärta var under det benet och om jag föll det skulle döda mig. Jag gjorde inte det eftersom jag visste att min mamma skulle vara arg på mig på grund av blodet på köksgolvet. "

När hon blev en vuxen var hon dock fortfarande inte fri från missbruket. Även om det fysiska missbruket hade slutat för länge sedan, blev hon ensam och förvirrad. Hon började dricka och använda droger för att tysta smärtan inuti henne. Hon säger, "Det var 60-talet och allt var rättvist spel. Det fanns binges som varade i dagar i taget." Hon började manifestera sin osäkerhet om kärlek och kärlek genom promiskuitet. Säger Leeny, "det var den" sexuella revolutionen " En natt kunde jag inte sova. Jag började räkna med mina olika sexpartners. Jag slutade räkna efter 30. Jag hade tur, ingen av dem dödade mig. "

Så småningom blev hon involverad i mannen som skulle ge henne de två barnen som fortfarande är ljuset i hennes liv. Tyvärr gav han henne också många blåmärken och emotionella övergrepp. När tiden kom att hans missbruk också påverkade hennes barn, gjorde hon det modiga beslutet att lämna.

Idag är Leeny gift med en man som hon beskriver som värd "minst ett nobelpris". Han har stannat vid hennes sida genom fyra sjukhusvistelser och har tålmodigt tillåtit henne det utrymme hon behöver när hon kommer till termen med att fysiska visningar av kärlek inte behöver jämföras med smärta och förödmjukelse.

När jag fick veta Leeny såg jag att hon långsamt började acceptera cyberkvivalenten av ett klapp på axeln och snart gav och fick kramar fritt. Jag frågade en av våra värdar vad som hänt med att göra en sådan förändring i henne. Svaret var att Leeny hade gått till terapi. Jag skulle snart lära mig att det var inte bara någon terapi. Leeny hade fått en ny typ av behandling som kallades EMDR.

Även om Leeny säger att EMDR inte var den ursprungliga katalysatorn för denna förändring, har det hjälpt till att kristallisera de upptäckter hon har gjort i hennes terapi, som det faktum att man vid beröring inte motsvarar smärta.

Hon lärde sig också mer information om sin barndom. En av hennes rädslor, säger hon, var att hon hade blivit lurad av tidigare terapeuter, att hon aldrig hade missbrukats alls. Under EMDR-sessionen kunde hon dock komma ihåg många detaljer om hennes missbruk direkt ner i de fysiska känslorna. Hon kom också ihåg något som till henne var mer smärtsamt än själva missbruket. Efter att hennes mamma upptäckte att det hänt började hon skydda Leeny. Hennes våldsbror blev våldsam mot henne. Hennes äldre systrar som också hade missbrukats men inte fått detta skydd blev avundsjuk och distanserade sig från henne. Hon säger vid denna tidpunkt i sitt liv: "Jag blev den ön i ett hav av människor som jag ville så desperat älska mig". Hon tillade: "Jag ville ha den kärleken och kamratskapet av syskon så mycket som jag gärna ville ha sagt till våldtäkt så länge som min kropp behövdes. Mordet stoppade, men något värre tog sin plats. Ensamhet och förtvivlan blev mitt liv."

Även om Leeny gjorde några smärtsamma upptäckter, har hon också börjat läka och har ingen ånger. Hon beskriver EMDR som "den mest befriande terapin som jag har upplevt under de närmaste 8 åren sedan jag började den här resan att återvända till världen av" så nära normalt som möjligt "." Kanske är det mest uppmuntrande tecknet på hennes nyfunna läkning det faktum att hon har frivilligt att vara en handledare för programmet Vuxenläsning i hennes hemstad. Hon säger till mig: "Min största önskan är det för att jag på något litet sätt har gett någon makt och glädje att läsa. Inte så illa för någon som inte har lämnat huset frivilligt i flera år, såvida det inte gällde läkarens möte eller att handla mat med min man. " Leeny, jag är väldigt stolt över dig. (((((((((((Leeny)))))))))))

Du kan kanske Eponine som värd i vårt chattrum. Hennes historia är lite annorlunda än Leenys. Hon har PTSD som ett resultat av två viktiga händelser i hennes vuxna liv: Mordet på en mycket nära vän följt noga av självmordet hos en annan kära vän. Hennes extrema sorg över dessa två våldsamma, traumatiska förluster lämnade henne med symtom på mardrömmar, panikattacker , illamående och svår depression som hon inte kunde skaka trots många år av talkterapi , supportgrupper och medicinering . Hon fick äntligen modet att börja EMDR.

Eponin beskriver EMDR som "ett totalt fenomen". Hon sa, "Det tog ungefär fyra till sex sessioner att desensibilisera mig till alla mardrömmar, panikattacker, kräkningar etc. som skulle komma med min PTSD och hennes död. Jag kan inte förklara i ord hur det fungerade, men jag berättar från mitt hjärta att jag idag har kunnat starta mitt liv, tack vare EMDR. " Hon tillägger vidare: "Jag har kunnat gå till hennes dödsplats, lägga ett dussin gula rosor ner, böja mig och avsluta den här döden som inte bara var hennes, utan den del av mig som dog också. "

Även om EMDR har arbetat underverk i sin helande, erkänner Eponine att det inte var lätt i början. Hon säger, "Jag var verkligen rädd första gången jag gick in på kontoret för att göra sessionen. Jag var panik, rädd, illamående, frustrerad och nära nervös uppdelning."

Den första sessionen gick dock väldigt bra och hon började arbeta med sin terapeut för att planera vilka andra delar av hennes liv hon kunde arbeta med. Eponine säger att hon tror att om du känner "fast" i ett område beror det på att du har traumatiserats på något sätt. En av EMDRs styrkor är att det hjälper dig att komma ihåg glömda traumor och att upptäcka grunden för dina rädslor.

En av hennes första sessioner sattes upp för att få reda på varför hon är rädd för sex. Denna fråga hade länge henne förbryllad för att hon aldrig hade blivit sexuellt missbrukad.

När hon gick igenom sessionen lärde hon sig några överraskande saker. Som barn hade hon blivit utsatt för en serie mindre vaginala operationer utan anestesi. Detta var källan till hennes rädsla. Denna enda session var ett sådant genombrott för henne som hon säger: "Jag kunde gå hem till min fiance och dela det vackraste ögonblicket i mitt liv." Hon tillade: "Jag kunde inte tro hur den där EMDR-sessionen förändrade mitt liv. Jag var inte rädd, jag var inte rädd, jag var inte illamående. Jag var på ett vackert ställe äntligen. Jag var i fred med min kvinna. ..för första gången."

Eponine avslutar med att säga "EMDR är en ansträngande och mycket intensiv terapiform, men det fungerar. Underbar fred har kommit från EMDR för mig, och jag hoppas att du kan hitta den där freden också."