Vad du borde veta om thanatofobi

Rädd för döden

Thanatophobia, eller rädsla för döden, är en relativt komplicerad fobi. Många, om inte de flesta, människor är rädda för att dö. Vissa människor räddar att vara döda, medan andra är rädda för den faktiska döden. Men om rädslan är så utbredd att det påverkar ditt dagliga liv, så kanske du har en fullblåst fobi.

Religiösa frågor

Många människors rädsla för döden är knutna till deras religiösa övertygelse, särskilt om de råkar gå igenom en period av frågan.

Vissa tror att de vet vad som kommer hända efter döden, men oroa sig för att de kan vara fel. Vissa tror att vägen till frälsning är väldigt rak och smal och rädsla för att eventuella avvikelser eller misstag kan få dem att evigt fördömas.

Religiösa övertygelser är mycket personliga, och till och med kan en terapeut av samma allmänna tro inte fullt ut förstå en kunds övertygelse. Om rädslan för döden är religiöst grundad, är det ofta till hjälp att söka kompletterande rådgivning från sin egen religiösa ledare. Detta bör dock aldrig användas för att ersätta traditionell psykisk hälsorådgivning.

Typer av rädsla

Rädsla för det okända

Thanatophobia kan också ha rötter i oro för det okända. Det är en del av det mänskliga tillståndet att vilja veta och förstå världen runt omkring oss. Vad som händer efter döden kan emellertid inte entydigt bevisas när vi fortfarande lever. Människor som är mycket intelligenta och nyfikna har ofta större risk för denna typ av andofobi, liksom de som ifrågasätter sin egen filosofiska eller religiösa tro.

Rädslan för förlust av kontroll

Som kunskap är kontroll något som människor strävar efter. Ändå är döden att dö uteslutande utan någon kontroll. De som fruktar förlust av kontroll kan försöka hålla döden i bukt genom rigorösa och ibland extrema hälsokontroller och andra ritualer. Med tiden är det lätt att se hur människor med denna typ av äntofobi kan vara i riskzonen för tvångssyndrom , hypokondriasis och till och med förvirrande tänkande .

Smärta, sjukdom eller värdets värdighet

Vissa människor med en uppenbar rädsla för död räddar faktiskt inte själva döden. I stället är de rädda för de omständigheter som ofta omger döendets handling. De kan vara rädda för att lindra smärta, försvagande sjukdom eller till och med den därmed sammanhängande förlusten av värdighet. Denna typ av andatofobi kan identifieras genom noggrann ifrågasättning om frågans specifika egenskaper. Många människor med denna typ av rädsla lider också av noso-bia , hypokondriasis eller andra somatoforma störningar.

Bekymmer om släktingar

Många människor som lider av andofobi är inte så rädda att de dör som de är av vad som skulle hända med sina familjer efter deras död. Detta verkar vara särskilt vanligt hos nya föräldrar, ensamstående föräldrar och vårdgivare. De kan oroa sig för att deras familj skulle lida ekonomiskt eller att ingen skulle vara runt för att ta hand om dem.

Rädsla för död hos barn

Ett barns rädsla för döden kan vara förödande för föräldern, men kan faktiskt vara en hälsosam del av normal utveckling. Barn saknar i allmänhet försvarsmekanismer , religiösa övertygelser och förståelse för död som hjälper vuxna att klara sig. De förstår inte fullt ut tiden, vilket gör det svårt för dem att acceptera att människor ibland lämnar och kommer tillbaka igen.

Dessa faktorer kan leda barn till ett förvirrad och ibland skrämmande begrepp om vad det innebär att vara död. Huruvida rädslan kvalificerar sig som en fobi beror på dess svårighetsgrad och hur länge den har varit närvarande. Fobier diagnostiseras vanligtvis inte hos barn tills de har varit närvarande i mer än sex månader.

Relaterade farhågor

Det är inte ovanligt för människor som lider av andofobi att utveckla relaterade fobier också. Rädsla för gravstenar, begravningshem och andra symboler på döden är vanliga, eftersom de kan fungera som påminnelser om de främsta fobierna. Rädsla för spöken eller andra enheter är också vanligt, särskilt hos dem vars äntofobi bygger på religiösa faktorer.

Diagnos

Eftersom det finns så många möjliga orsaker och komplikationer är det viktigt att andatofobi diagnostiseras endast av en utbildad mentalvårdspersonal. Han kan ställa guidade frågor och hjälpa den som drabbas av att räkna ut exakt vad som händer. Hon kan också känna igen symptomen på relaterade sjukdomar och förorda lämplig behandling.

Behandling

Behandlingsförloppet beror till stor del på kundens personliga mål för behandling. Försöker hon lösa en religiös konflikt? Vill han helt enkelt kunna delta i Halloween-evenemang utan panik? Terapeuten måste först bestämma kundens förväntningar innan han planerar en behandlingsplan.

Beroende på omständigheterna kan en mängd olika behandlingslösningar vara lämpliga, allt från kognitivt beteendemässigt till psykoanalytiskt . Kompletterande religiös rådgivning, mediciner och andra terapeutiska alternativ kan också användas tillsammans med terapi.

Få hjälp

Huruvida man ska söka behandling för någon fobi eller inte, är ett mycket personligt beslut. Oavsett om du väljer att få professionellt hjälp, kan du hantera rädslan för döden vara en pågående daglig kamp. Till skillnad från många fobier som utlöses av specifika incidenter, som att se en spindel , kan andatofobi vara ständigt bakom dig. Många av er rapporterar att din rädsla är värst på natten, när du är ensam i mörkret och inte distraherad av dagliga händelser.

Hur hanterar du din rädsla? Har du upptäckt några tekniker som hjälper dig att slappna av? Vad gör du om du måste delta i en begravning, eller ens titta på en favorit karaktär dö på TV? Jag uppmanar dig att dela med dig av din bästa hanteringsstrategi i hopp om att vi alla kan lära av varandra. Dessutom kan du vara intresserad av att diskutera denna fobi med andra som delar din rädsla.

> Källa:

American Psychiatric Association. (1994). Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska störningar (4: e upplagan) . Washington, DC: Författare.