Vad är heliophobia?

Varför vissa Peope rädda solen

Det låter som en vampyrs roman - en annars hälsosam, väljusterad person börjar leva ett liv i mörkret. Hon arbetar nätter och sover hela dagen bakom mörkläggningsgardiner. Om hon måste lämna huset under dagen slår hon på ett tjockt lager solskyddsmedel och gömmer sig bakom mörka glasögon. Men för dem med heliofobi eller rädsla för solljus kan detta vara verklighet.

Rädsla för hudcancer

I vissa fall är heliofobi faktiskt en typ av hälsokänsla. Hudcancer är en mycket verklig risk mot överexponering mot solen. Under de senaste åren har det varit hårt täckt i media. Personer som lider av hypokondriasis eller noso-bia kan utveckla symtom på heliofobi och tror att minimera deras exponering för solen minskar deras chanser att utveckla hudcancer. På samma sätt kan de som har behandlats för hudcancer, eller känner till någon som har, ha ökad risk för heliofobi.

Rädsla för Solskador

Det finns ett stort tryck i samhället idag för att minimera effekterna av åldrande. Solskador är en känd orsak till för tidig åldrande, vilket kan leda människor att undvika solen. De som lider av kroppsbildproblem kan vara mer benägna att ta denna naturliga oro för en ohälsosam extremitet.

Medicinsk solkänslighet

Fotodermatit är en onormal fysisk reaktion på UV-strålar. Biverkningen orsakar hudirritation, skalig eller knuffig utslag, smärta, mörka fläckar och jämn feber med frossa.

Det utlöses ibland av mediciner eller exponering för vissa växter, men kan också uppstå på egen hand.

Porfyri är den medicinska termen för en grupp relaterade ärftliga störningar. Dessa exceptionellt sällsynta sjukdomar kan orsaka en lång lista av symtom, inklusive muskelförlamning och psykisk sjukdom. Dessutom orsakar porfyri ofta svår fotdermatit som leder till nästan omedelbar hudblåsning när den utsätts för solen.

Dessa blåsor är djupa och ganska smärtsamma och kan ta veckor att läka. Järnbrist är vanligt hos vissa typer av porfyri. Vlad Impaler, på vilken drakulans karaktär var baserad, kan ha lidit av järnbristande porfyri.

Medicinsk solkänslighet betraktas inte som en fobi. Men vissa människor med solkänslighet är rädda för att utsätta sig för solen överhuvudtaget, även under läkarens rekommendationer. Om du är solkänslig, arbeta nära din läkare för att bestämma säkra nivåer och metoder för sol exponering.

Heliophobia och Lifestyle Choices

Vissa människor föredrar bara att sova under dagen och utföra dagliga aktiviteter på natten. I dagens kultur av 24-timmars restauranger, butiker och underhållningsalternativ är det lätt att ta emot alla fysiska rytmer. Denna livsstil är ofta förknippad med dem som själv identifierar som "Goths", men människor från alla håll föredrar en nattplan.

De flesta som arbetar och spelar på natten har ingen verklig rädsla för solen och lider därför inte av heliophobia. Över tiden är det emellertid möjligt att utveckla solavvikelse. Om du inte kan klara dig under dagen när det är nödvändigt kan du ha utvecklat lite heliophobia.

Komplikationer av heliophobia

För det mesta är heliophobia mild och orsakar få problem i det dagliga livet. Arbeta nätter, slathering på solskyddsmedel, och installera mörkläggningsgardiner är mindre korrigeringar som i allmänhet tar hand om problemet. Mer allvarliga fall av heliofobi kan dock orsaka problem.

Om du har jobb som kräver att du spenderar tid ute under dagen, kan heliofobi begränsa din framgång på jobbet. På samma sätt kan barn och tonåringar ha större risk för komplikationer eftersom de måste vara i skolan under angivna dagtidstimmar. Även om de är homeschooled, kan barn med heliofobi vara i fara för social isolering och depression på grund av deras oförmåga att spendera tid med kamrater.

Både barn och vuxna kan ostraciseras för sina "konstiga" vanor eller till och med anklagas för att delta i udda religiösa kulturer.

Behandling av heliophobia

Liksom de flesta fobier kan heliofobi behandlas på olika sätt. Din mentalvårdspersonal kommer att arbeta med dig för att utveckla en behandlingsplan som kan innefatta kognitiv beteendemetoder , hypnoterapi eller andra tekniker. Om din heliophobia orsakas av en medicinsk känslighet mot solen, kommer din terapeut att arbeta i tandem med din läkare för att samtidigt behandla både det fysiska tillståndet och din ångest.

källor:

American Psychiatric Association. (1994). Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar (4: e upplagan) . Washington, DC: Författare.

Fotodermatit. University of Maryland Medical Center. http://www.umm.edu/health/medical/altmed/condition/photodermatitis.