Färgpsykologin av Blå

Hur känner du färgen blå? Människor har länge trott att vissa färger kan framkalla olika humör och känslor, och viss forskning har stött tanken att färger kan ha psykologiska effekter.

Blå är en färg som ofta finns i naturen, såsom den ljusblåa i en dagstidshimla eller den rika mörkblåen i en djup vattenpool. Det är av denna anledning kanske att folk ofta beskriver färgen blå som lugn och fridfull.

Men som en cool färg kan blå ibland verka iskall, avlägsen eller till och med kall.

Lär dig mer om några av de känslor och stämningar som skapas av färgen blå.

Färgpsykologin av Blå

Titta på användningen av blått i bilden som följer med den här artikeln. Hur känner du dig blå? Annar du blått med vissa egenskaper eller situationer?

En viktig sak att komma ihåg är att de känslor som framkallas av vissa färger inte nödvändigtvis är universella. Kulturella skillnader spelar ibland roll i hur människor uppfattar färg. Individuella erfarenheter har också en viktig inverkan på de stämningar som färger kan skapa. Om du associerar färgen blå med en livlig och livlig vän, så kan du se den som en hög energi färg som framkallar en känsla av spänning.

Reader Responses to the Color Blue:

Medan blå har olika symboliska betydelser kan individuella reaktioner på färgblåen variera mycket. Följande är några av reaktionerna på färgen blå som läsarna har delat över åren.

Blå är uppriktig

"Blå är färgen på himmel, hav, sömn och skymning. Det är en färg som får mig att känna mig så bra. När jag ser det känner jag mig nästan som om jag är i himlen. För mig är blå färg av uppriktighet, inspiration och andlighet.

Det får mig att känna att jag är bra nog. "- pradnya

Blå är lugnande

"Jag älskar blicken ... speciellt nyanser av turkos som kricka och akvamarin. Jag tenderar att vara naturligt dras mot denna färg, jag tror att det är färgen på min aura. Jag är redan en väldigt lugn, stillsam, känslomässigt balanserad person men när jag är omkring färgen blå är jag mindre nervös och mer bekväm och kommunikativ i närvaro av andra. " - Latia

Blå kan också vara intensiv

"Många tycker om blått som fredligt och fridfullt, som en klar sommarhimmel eller lugnande vatten. Men när blues är djup och intensiv förändras denna interna reflektion.

Skies blir stormiga och vatten kommer raseri. Blå väcker nu en känsla av känslomässig energi, styrka och ande. "- sunset707

Blå bringar både inspiration och sorg

"Jag älskar blått, för det är färgen på havet och himlen. Färgen blå gör att jag känner mig lugn, tyst, reflekterande och stark. När jag tittar på det blå havet i havet känner jag mig lugn och väldigt stark, jag känner mig fri som de rörliga vågorna och ändå finns det en sorg för det som ibland fyller mina ögon med tårar - jag förstår inte varför. Ingen färg som storblå! " - Gäst Sharon

Tillbaka till Color Psychology