Hantering av Borderline Personality Disorder Triggers

De flesta personer med borderline personlighetsstörning (BPD) har vissa triggers: särskilda händelser eller minnen som förvärrar eller intensifierar deras symtom. För vissa människor kan någonting så vanligt som en intensiv filmplats eller en sorglig sång vara tillräcklig för att ta fram dessa triggers . Detta kan leda till intensiv rädsla, ilska, impulsivt beteende, självskada och till och med självmordsbeteende . Även om det kan vara svårt att hantera dina symptom är det möjligt med dessa fyra strategier att hjälpa dig att klara:

1 - Undvik utlösare

Tetra Images / Getty Images

Ett av de enklaste sätten att hantera triggers är att undvika dem i första hand. Det finns några utlösare som är lätta att undvika. Till exempel kanske du hade en favoritfilm som du brukade titta med din ex-partner som nu utlöser dig. Kasta ut DVD-skivan och hoppa över den när den är på TV och du behöver inte konfronteras med de dåliga minnena.

Tyvärr finns det många triggers som antingen inte kan eller borde undvikas. Om du till exempel utlöses av någon på jobbet, kan du inte undvika dem eftersom han eller hon är en del av ditt jobb och att undvika att de skulle äventyra din karriär.

Undvikande är en strategi som du borde använda sparsamt. Om du börjar undvika alla människor, platser eller situationer som utlöser dig, kan du hamna i ett mycket begränsat liv, och det är verkligen inte målet. I stället undviker triggers medan du övar hur du hanterar dina symtom tills du känner dig beredd att möta dem.

2 - Metoden utmanar strategiskt

Ett annat alternativ är att ta ett mer strategiskt tillvägagångssätt och gradvis möta dina triggers. Detta kan vara en som är bäst försökt med hjälp av en terapeut.

För att göra detta måste du först veta vilka triggers som stör dig. Välj något litet, gör en plan för hur du kommer att klara av avtryckaren när det händer och sedan avsiktligt möter avtryckaren på ett begränsat och kontrollerat sätt.

Till exempel kanske tanken att du har misslyckats med något är en enorm utlösare för dig. Välj en yoga pose som du vet att du inte kan göra, prova det och när du misslyckas märker du alla känslor och svar som detta ger upphov till.

Istället för att känna sig avvisad eller besviken, hantera dessa känslor på ett hälsosamt sätt som meditation eller skrattar om hur yoga bara inte är för dig! Erkänna att du kan möta misslyckande utan att göra något destruktivt.

3 - Utveckla en handlingsplan för utlösare

Om du vet vilka triggare som är vanliga att skicka dig genom en loop kan du göra en plan för att hantera dessa triggers konstruktivt. När du har identifierat dina två eller tre triggers, skriv ner fem saker du kan göra för att hantera din nöd nästa gång en av dessa triggers händer. Håll listan i fickan.

När utlösaren följer med, dra ut den listan och börja med den första hanteringskunskap du skrev ner. Om det inte hjälper till att minska din nöd, försök nästa och nästa. Gå igenom hela listan om det behövs tills din nöd löser.

Om du till exempel vet att din oförskämde farbror är en utlösare för dig vid familjeförsamlingar, är ett sätt att hantera din nöd att ta en paus genom att gå ut på en promenad. Att ha en tydlig plan före tid kommer att hjälpa dig att hantera dina känslor bättre när de konfronteras med en trigger.

4 - Prata med en terapeut

Det är inte ovanligt att personer med BPD gör farliga saker när de utlöses. Dessa typer av beteenden kan sträcka sig från osäkert sex till självskada eller självmordsförsök. Om dessa slags impulsiva beteenden händer när du utlöses, ska du ha professionell hjälp. Det är möjligt att få dessa beteenden under kontroll, men du kan behöva hjälp av en terapeut att arbeta för att klara dessa känslor och symptom på ett säkert sätt.