Vanliga myter associerade med PTSD

PTSD är en relativt "ung" diagnos.

PTSD fakta och fiktion är ofta svåra att skilja. Det kan bero på att PTSD är en relativt "ung" diagnos. Under hela historien har människor insett att erfarenheten av extrem stress kan få en djupgående inverkan på sinnet och kroppen. ändå var det inte förrän 1980 att diagnosen PTSD som vi känner till idag kom till. På grund av detta finns det många myter som omger diagnosen.

Här kommer vi att försöka debunk några av dessa myter:

"Att ha PTSD betyder att jag ska bli galen."

Detta är definitivt inte sant. Nu kan symtomen på PTSD vara mycket störande. Du kan känna dig ständigt på kanten eller som om fara lurar runt varje hörn. Du kan känna avskärning från människor och dina egna känslor. Du kan ha svårigheter att koncentrera dig eller hitta att du blir arg på droppen av en hatt.

Det här är inte tecken på att bli galen. De är helt enkelt din kropps försök att klara av en extremt stressig eller traumatisk händelse. Kom ihåg att kroppens huvudsyfte är att överleva. När du upplever en stressig händelse, svarar din kropp genom att förbereda sig för att antingen "slåss eller flyga". Det vill säga din kropp kommer att förbereda sig för en slags åtgärd. Du kan uppleva "tunnelvision", dina muskler kan bli spända och du kan börja svettas.

Normalt kan din kropp återhämta sig från detta "fight or flight" -syndrom. Men efter att ha upplevt extrem och traumatisk stress kan din kropp vara kvar i det här läget, och alltid vara beredd på åtgärder om faran händer igen.

Man kan också förvänta sig att faran definitivt kommer att hända igen. Världen kan inte längre visas säker, och det här är ett mycket rimligt svar beroende på vad du har upplevt. Du blir inte galen. Din kropp försöker bara att klara sig .

"Jag kommer aldrig bli bättre."

Återigen är det inte sant. Faktum är att det har gjorts många nya framsteg i behandlingen av PTSD , och människor blir definitivt hjälpt av dessa behandlingar.

Du kan lära dig mer om några av dessa specifika behandlingar.

"Om jag får PTSD, måste det innebära att jag bara inte var stark nog."

Det kan inte vara något längre från sanningen. Det är sant att alla inte utvecklar PTSD efter att ha upplevt en traumatisk händelse, och vi lär oss fortfarande om vilka faktorer som kan göra en person mer sannolikt att utveckla PTSD över en annan. Vi har dock inga bevis för att PTSD härrör från att "inte vara tillräckligt stark". Vissa riskfaktorer för PTSD inkluderar att ha upplevt andra traumatiska händelser, har en historia av psykisk sjukdom, en familjhistoria av psykisk sjukdom och svårighetsgraden av det uppkomna trauman.

Många människor kan känna sig skam eller förlägenhet efter att ha haft en traumatisk händelse. Det är viktigt att komma ihåg att utveckla PTSD inte är ditt fel. Det är dock upp till dig att söka hjälp. Lyckligtvis finns det många resurser som kan hjälpa dig att hantera din traumatiska erfarenhet och PTSD-symtom.

"Varför har jag PTSD? Jag var inte i krig."

Många olika traumatiska erfarenheter har kopplats till utvecklingen av PTSD. PTSD uppfattades ursprungligen som en soldats sjukdom, kallad "stridsmattning" eller "skalchock". Vi vet emellertid att en hel del traumatiska erfarenheter kan leda till PTSD , även om vissa är mer benägna att leda till PTSD än andra.

Vid diagnos av PTSD måste en traumatisk händelse uppfylla följande kriterier:

Målet med dessa kriterier är att skilja traumatiska händelser från dem som bara är stressiga.

"Jag kommer aldrig att komma över det här."

Ingen behandling kommer någonsin att få dig att glömma vad som hände med dig, och du kommer sannolikt alltid att ha några minnen och tankar om din traumatiska händelse .

Behandling kan dock begränsa i vilken utsträckning denna händelse och de symtom som är kopplade till det stör ditt liv.

Efter en traumatisk händelse känner vissa människor sig som om positiv tillväxt och förändring uppstår. Det kan givetvis ta lite tid. Du har potential att "komma över det" när det gäller att kunna leda ett meningsfullt och uppfyllande liv trots upplevelsen av en traumatisk händelse och PTSD.

Det finns troligen många andra myter där ute på PTSD. Förhoppningsvis har vi kunnat ta itu med några av de stora. Kom ihåg att om du har haft en traumatisk händelse och / eller har PTSD, är du inte ensam. Återhämtning är möjlig. Det finns många människor och resurser där ute som väntar på att hjälpa dig på vägen till återhämtning och helande.

källor:

American Psychiatric Association (1994). Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar , 4: a ed. Washington, DC: Författare.

Keane, TM, & Barlow, DH (2002). Posttraumatisk stressyndrom. I DH Barlow (Ed.), Ångest och dess störningar, 2: a upplagan (sid. 418-453). New York, NY: The Guilford Press.

Linley, PA, & Joseph, S. (2004). Positiv förändring efter trauma och motgång: En granskning. Journal of Traumatic Stress, 17 , 11-21.

McNally, RJ (2003). Framsteg och kontrovers i studien av posttraumatisk stressstörning. Årlig granskning av psykologi, 54 , 229-252.

Ozer, EJ, Best, SR, Lipsey, TL, & Weiss, DS (2003). Förutsägare av posttraumatisk stressstörning och symtom hos vuxna: En metaanalys. Psykologisk Bulletin, 129 , 52-73.