"Flow" kan hjälpa dig att uppnå mål

Förstå flödespsykologin

Vad exakt är flödet ? Tänk dig ett ögonblick att du kör en tävling. Din uppmärksamhet är inriktad på kroppens rörelser, kraften i dina muskler, kraften i dina lungor och känslan av gatan under fötterna. Du lever i ögonblicket, helt absorberad i den nuvarande aktiviteten. Tid verkar falla bort. Du är trött, men du märker knappt.

Enligt positiv psykolog Mihály Csíkszentmihályi är vad du upplever i det ögonblicket känt som flöde, ett tillstånd av fullständig nedsänkning i en aktivitet. Han beskriver flödens mentala tillstånd som att "vara helt inblandad i en aktivitet för egen skull. Egoet faller bort. Tiden flyger." Varje handling, rörelse och tanke följer oundvikligen från den föregående, som att spela jazz. involverade, och du använder dina färdigheter till största delen. "

Flödesupplevelser kan förekomma på olika sätt för olika människor. Vissa kan uppleva flöde när de bedriver en sport som skidåkning, tennis, fotboll, dans eller körning. Andra kan ha sådan erfarenhet när de bedriver en aktivitet som målning, ritning eller skrivning.

Hur känns det att flödet upplever?

Enligt Csíkszentmihályi finns det tio faktorer som åtföljer flödesupplevelsen. Medan många av dessa komponenter kan vara närvarande, är det inte nödvändigt att uppleva dem alla för att flödet ska uppstå:

  1. Tydliga mål som, trots utmaning, fortfarande är uppnåeliga.
  2. Stark koncentration och fokuserad uppmärksamhet .
  3. Verksamheten är egentligen givande.
  4. Känslor av stillhet; en förlust av känslor av självmedvetande.
  5. tidlöshet; en förvrängd tidssyn; känner sig så fokuserad på nutiden att du förlorar koll på tid som passerar.
  1. Omedelbar feedback.
  2. Att veta att uppgiften är genomförbar en balans mellan färdighetsnivå och utmaning som presenteras.
  3. Känslor av personlig kontroll över situationen och resultatet.
  4. Bristande medvetenhet om fysiska behov.
  5. Fullständigt fokus på själva verksamheten.

Hur man uppnår flöde

Så vad kan du göra för att öka dina chanser att nå flöde ? I sin bok förklarar Csíkszentmihályi att flödet sannolikt kommer att inträffa när en individ står inför en uppgift som har tydliga mål som kräver specifika svar. Ett schackspel är ett bra exempel på när ett flödes tillstånd kan inträffa. Under en tävlingsperiod har spelaren mycket specifika mål och svar, vilket gör att uppmärksamhet kan fokuseras helt på spelet under spelperioden.

"Flödet händer också när en persons färdigheter är fullt inblandade i att övervinna en utmaning som handlar om att hanteras, så det fungerar som en magnet för att lära sig nya färdigheter och öka utmaningar," förklarar Csíkszentmihályi. "Om utmaningarna är för låga kommer man tillbaka till flödet genom att öka dem. Om utmaningarna är för stora kan man återvända till flödet genom att lära sig nya färdigheter."

Applikationer och exempel på flöde

Även om flödesupplevelser kan hända som en del av vardagen, finns det också viktiga praktiska tillämpningar inom olika områden, inklusive utbildning, sport och arbetsplats.

Fördelarna med flöde

Förutom att göra aktiviteter roligare, har flödet också ett antal andra fördelar.

källor:

Csikszentmihalyi, M. & Rathunde, K. (1993). Mätningen av flöde i vardagslivet: Mot en teori om framväxande motivation. I Jacobs, JE. Utvecklingsperspektiv på motivation. Nebraska Symposium om Motivation. Lincoln: University of Nebraska Press.

Csíkszentmihályi, Mihály (1975), Beyond Boredom and Angst, San Francisco, Kalifornien: Jossey-Bass.

Csikszentmihalyi, M. (1997) Att hitta flöde: Psykologin för engagemang med vardagslivet. Grundläggande böcker, New York.

Csikszentmihalyi, M .; Abuhamdeh, S. & Nakamura, J. (2005), Flow, i Elliot, A., Handbook of Competence and Motivation, New York: The Guilford Press, sid. 598-698.

Geirland, John. Gå med strömmen . Trådbunden. https://www.wired.com/1996/09/czik/.

Snyder, CR & Lopez, Shane J. (2007), 11, Positiv psykologi, Sage Publications, Inc.