Lär dig att njuta av ögonblicket

Att lära sig att "njuta av ögonblicket" i livet är ett bekvämt, gratis och effektivt sätt att öka din lycka och livskvalitet och minska stressen. Att ha det du har kan hjälpa dig att uppskatta vad du har snarare än att beklaga vad du inte har och skapa stress genom att sträva efter för mycket. Att kunna njuta av ögonblicket med nära och kära kan ge en starkare uppkoppling och känsla av uppskattning, vilket leder till bättre kvalitetskontakter och alla fördelar med socialt stöd som de tar med sig.

Läs mer om dessa tekniker för att njuta av ögonblicket i livet.

Fokusera på detaljer

Ibland när vi går igenom livet glömmer vi att sluta och njuta av de små sakerna; Det är faktiskt möjligt att gå igenom en hel dag antingen fast i dina kamrater om förflutna eller ångest över framtiden, tar aldrig riktigt ögonblicket och märker de trevliga saker som händer just nu (och passerar positiva möjligheter höger och vänster). När du njuter av ögonblicket, märka de små sakerna som kan göra en dag speciell - ett väns leende, en främmande vänlighet, en solnedgångs skönhet. Lägg märke till och njut av vad som finns omkring dig, ögonblick för ögonblick, och det är nästan omöjligt att stressa.

Fokusera på känslor

När du upplever din dag, märka och memorera detaljerna - särskilt de positiva detaljerna - om vad som händer runt omkring dig. Skapa ett minne. Lägg märke till de ljud du hör, som ljudet av barnens skratt i bakgrunden.

Lägg märke till luktarna, som doften av en frisk havsbris. Och hur kände den vinden på ditt ansikte? Att märka dessa typer av sensoriska detaljer hjälper dig att leva helt i ögonblicket och kan hjälpa till att framkalla trevliga minnen när du hör musik, luktar dofter eller känner känslor du upplever på de dagar du vill njuta av.

Fokusera på det positiva

Som människor är vi naturligt kopplade för att märka de negativa händelserna i livet mer än de positiva, eftersom det är vad vi behöver hålla reda på för att upprätthålla vår säkerhet: om vi är medvetna om hot runt oss, kan vi bättre att starta ett försvar. Men om vi aktivt arbetar med att fokusera på det positiva, kan vi stressa mindre och njuta av livet mer från en alltmer optimistisk utsiktspunkt. För att njuta av ögonblicket, märka vad som går rätt och uppskatta det. Det här är inte detsamma som att låta dig vara glad när du inte är; Det handlar om att märka de saker som leder till större lycka och minskad stress.

Uttrycka tacksamhet

Känsla tacksamhet går tillsammans med att notera det positiva, och är ett utmärkt sätt att njuta av ögonblicket. Lägg märke till alla de trevliga sakerna som människor gör för dig (och tacka dem när det är möjligt) eller helt enkelt märka vad du tycker om människor när de bara är själva (och se till att också berätta för dem). Uppskatta vad som går rätt i din dag när det händer och skriv ner det i en tacksam tidskrift på natten - det är ett överraskande effektivt sätt att både höja din dagliga tacksamhet och bygga upp en lista över alla saker i ditt liv som kan göra du glad när du har en dålig dag.

Gör vad du tycker om

Livet är avsett att njutas och njutas som det levde. Om du befinner dig i skräck på måndagar eller går igenom en hel dag (eller vecka!) Utan att uppleva något du vill njuta av, var noga med att du lägger till aktiviteter i ditt schema som du gillar (kallade " gratifications ") och njut av dem som du är gör dem. Du kanske känner att du inte har tid att roa, men överväga hur mycket extra energi och motivation du kommer att få från att driva hobbies och gratifikationer, och hur den energin kan hjälpa dig med ditt vanliga ansvar och du kan hitta ett sätt att återställa dina prioriteringar . Ha det roligt och njut av ditt liv!

tips

  1. Öva uppmärksam äta-det är ett bra sätt att bibehålla en hälsosam vikt, njut av din mat och öva meditation samtidigt.
  2. Att upprätthålla en tacksamhetstidning kan hjälpa dig att märka det positiva under dagen när du tänker på vad du ska skriva om den natten. Läs mer om hur man behåller en tacksamhetsjournal .