5 sätt att uppnå flöde

Flödet beskrivs ofta som ett mentalt tillstånd där människor upplever fullständig nedsänkning och engagemang i en aktivitet. Saker verkar hända nästan enkelt och tiden verkar försvinnas i detta tillstånd. Idrottare hänvisar ofta till denna sinnesstämning som "i zonen".

"Allt försvinner runt mig, och verk är födda som om de är tomrumma", sa konstnären Paul Klee.

"Ripe, grafiska frukter faller av. Min hand har blivit det lydiga instrumentet av en avlägsen vilj."

Vad Klee beskriver i detta citat är ett perfekt exempel på vad psykolog Mihaly Csikszentmihalyi ringer flöde . Total nedsänkning i en uppgift, en känsla av fullständig koncentration och förlust av omvärlden är alla vanliga egenskaper hos denna sinnesstämning.

Självklart når detta flödesläge något som många av oss skulle vilja göra regelbundet. Lyckligtvis är flödet inte något begränsat till bara elitutövare, artister och artister. Du kan uppnå detta tillstånd under ett antal aktiviteter som under arbetet, samtidigt som du tränar eller utövar en hobby. Så vad tar det för att uppnå flödesstatus?

1. Dina färdigheter måste vara väl anpassade till uppgiften

Enligt Csikszentmihalyi är flödet sannolikt att uppstå när din färdighetsnivå är perfekt anpassad till den utmaning som aktiviteten presenterar.

Så en löpare kan uppleva flöde under ett maraton som han eller hon är väl förberedd för, eller en schackspelare kan nå detta tillstånd under ett spel som presenterar den perfekta utmaningen. Med andra ord, att få övning, erfarenhet och expertis i en verksamhet gör det mer sannolikt att du kommer att uppnå flöde i framtiden.

2. Sträckning av dina färdigheter kan leda till en stat av flöde

En liten sträckning av dina färdigheter eller försök till något som är lite mer avancerat än dina nuvarande förmågor kan också skapa ett flödesläge. För en dansare kan det här innebära att man försöker flytta som ger lite utmaning. För en grafisk formgivare kan det innebära att man tar ett projekt som kräver att man använder en ny typ av programvara. Fokusera på att regelbundet lägga till nya utmaningar. Inte bara kommer du att bli mer skicklig, du kan upptäcka att tillståndet för flödet blir mycket lättare att uppnå.

3. Har tydliga mål

Du måste ha ett specifikt syfte för att fokusera på uppgiften, till exempel att vinna en friidrottstävling, spela en viss musik eller avsluta ett arbetsprojekt. Det är inte att säga att du bara ska delta i en aktivitet för att uppnå ett mål. Människor som uppnår flöde ofta är ofta inbördes motiverade för att utföra vissa åtgärder. Med andra ord kan de ha specifika mål i åtanke, men de engagerar sig också i dessa åtgärder för egen skull.

4. Undvik avbrott

Det är viktigt att ägna all din koncentration till uppgiften till hands. Multitasking och andra distraktioner kommer att störa strömtillståndet. Lägg till en tid och ett utrymme som gör att du kan arbeta på ett projekt utan att bli avbruten eller distraherad.

Stäng av din telefon, tv eller andra enheter som kan dra dig bort från den aktuella uppgiften.

5. Det är viktigt att fokusera på processen och inte slutet staten

Medan ett mål är viktigt behöver flödet njuta av resan och inte bara fixera på slutprodukten. Låt dig själv leva i det nuvarande ögonblicket utan att oroa dig för mycket om det slutliga resultatet av dina ansträngningar.

Att uppnå flöde kan vara en trevlig upplevelse, men det kan också ha andra fördelar. Forskning tyder på att fördelarna med flöde inkluderar ökad kompetensutveckling och förbättrad prestanda. Att bli mer skickliga och kapabla på en uppgift kan bidra till att förbättra ditt självkänsla i det området och ge dig en ökning av självförtroende i samband med dessa färdigheter.

Du kanske också gillar att läsa om dessa relaterade ämnen:

> Källor:

Csikszentmihalyi, M. (1997) Att hitta flöde: Psykologin för engagemang med vardagslivet. Grundläggande böcker, New York.

Csikszentmihalyi, M .; Abuhamdeh, S. & Nakamura, J. (2005), Flow, i Elliot, A., Handbook of Competence and Motivation, New York: The Guilford Press, sid. 598-698.

Howell, RT (2012). Hitta "flöde" den här veckan. Psykologi idag. Hämtad från https://www.psychologytoday.com/blog/cant-buy-happiness/201202/finding-flowweek.