8 Tecken Du är en Introvert

Vanliga egenskaper hos Introverts

Introversion är en personlighet som kännetecknas av fokus på inre känslor snarare än på externa stimulansmedel. Introverter och extroverts ses ofta i termer av två extrema motsatser, men sanningen är att de flesta människor ligger någonstans i mitten.

Medan introverter utgör uppskattningsvis 25-40 procent av befolkningen finns det fortfarande många missuppfattningar om denna personlighetstyp.

Det är också viktigt att notera att introversion inte är samma saker som social ångest eller blyghet. Att vara introvert betyder inte att du är socialt orolig eller blyg.

Vad är en Introvert?

Introversion är ett av de viktigaste personlighetsdrag som identifieras i många teorier om personlighet. Människor som är inåtvända tenderar att vara inåtvända eller fokusera mer på inre tankar, känslor och humör snarare än att söka ut yttre stimulans. Introversion betraktas allmänt som existerande som en del av ett kontinuum tillsammans med extroversion . Introversion indikerar ena änden av skalan, medan extroversion representerar den andra änden.

Villkoren introversion och extroversion (även ofta stavad extraversion) populariserades genom Carl Jungs arbete och blev senare centrala delar av andra framstående teorier inklusive den stora 5 teorin om personlighet. Introversion-extroversion-dimensionen är också en av de fyra områden som identifieras av Myers-Briggs Type Indicator (MBTI).

Enligt många teorier om personlighet har alla en viss grad av både invändning och extroversion. Men ofta tenderar människor att luta sig på ett eller annat sätt.

Introver tenderar att vara tystare, reserverade och introspektiva. Till skillnad från extroverts som får energi från social interaktion, måste introverter använda energi i sociala situationer.

Efter att ha deltagit i en fest eller spenderar tid i en stor grupp människor känner introverts ofta att de behöver "ladda" genom att spendera en tidsperiod ensam.

orsaker

För att veta varför vissa människor är inåtvända och vissa människor är extroverted, är det viktigt att förstå den roll som kroppens fysiologi spelar. Det sätt på vilket din kropp svarar på omvärlden spelar en viktig roll för att bestämma din nivå av extroversion och introversion.

På en fysiologisk nivå är ett nätverk av neuroner i hjärnstammen, som kallas retikulärt aktiveringssystem (RAS), ansvarig för reglering av upphetsningsnivåer inklusive våldsamhet och övergångar mellan sova och vakna.

RAS spelar också en roll för att kontrollera hur mycket information du tar in medan du är vaken. När de konfronteras med potentiella hot i miljön kommer RAS att öka dina upphetsningsnivåer för att du ska vara vaken och redo att ta itu med faran. Varje person har en grundläggande uppsättning vad gäller upphetsningsnivå. Vissa människor har en tendens att naturligtvis ha en mycket högre börvärde, medan andra har en mycket lägre börvärde.

De psykolog Hans Eysenck föreslog att dessa upphetsningsnivåer skulle kunna betraktas som ett kontinuum.

Enligt sin upphetsningsteori om extroversion:

Enligt Eysencks teori är introverter de som har naturligt höga upphetsningsnivåer. Eftersom introverts tenderar att uppleva kroniskt höga upphetsningsnivåer tenderar de att söka aktiviteter och miljöer där de kan fly från överstimulering. På grund av deras naturligt höga upphetsningsnivåer är de mer uppmärksamma och tar in mer information från miljön.

Att komma undan någonstans för att få tid att ladda sig ger dem möjlighet att behandla och reflektera över vad de har lärt sig.

Vanliga tecken

Antar du att du vet vem som är introvert och vem inte är? Medan du kanske tänker på en introvert som en blyg väggflicka som föredrar att stanna hemma ensam istället för att umgås, kan introverter faktiskt komma i många typer med många olika egenskaper.

Det finns förvisso gott om introverter som är socialt reserverade och vem föredrar att stanna hemma och läsa en bok istället för att gå till en stor fest, men det finns också många introverter som tycker om att umgås. Du kan till och med bli förvånad att lära dig att många människor som du tycker om som "sociala fjärilar" faktiskt kan vara ganska inåtvända.

Följande är bara några av tecknen på att du (eller någon du känner) kan vara en introvert.

1. Att vara runt Massor av människor dränerar din energi

Känner du dig någonsin utmattad efter att ha spenderat tid med många människor? Efter en dag att interagera med andra, behöver du ofta dra sig tillbaka till ett lugnt ställe och ha en längre tid till dig själv? En av de viktigaste egenskaperna hos denna personlighetstyp är att introverts måste ägna energi i sociala situationer, till skillnad från extroverts som får energi från sådana interaktioner.

Det betyder inte att alla introverter helt och hållet undviker sociala händelser.

Många introverts tycker verkligen om att spendera tid runt andra, med en viktig tillvägagångssätt - introverts tenderar att föredra bolaget med nära vänner. Medan en extrovert kan gå till en fest med målet att träffa nya människor, avser en introvert att spendera kvalitetstid att prata med goda vänner.

2. Du njuter av ensamhet

Som en introvert är din idé om en bra tid en lugn eftermiddag till dig själv för att njuta av dina fritidsintressen och intressen.

Några timmar ensam med en bra bok, en lugn naturvandring eller ditt favorit-tv-program är bra sätt att hjälpa dig att känna dig uppladdad och energiserad.

Det betyder inte att den genomsnittliga introverten vill vara ensam hela tiden. Många introverts älskar att spendera tid med vänner och interagera med bekanta personer i sociala situationer. De viktigaste sakerna att komma ihåg är att efter en lång dag med social aktivitet, kommer en introvert troligen att återvända till en lugn plats att tänka, reflektera och ladda.

Om du har några timmar att vara ensam låter som din idé om en bra tid, kan du bara vara en introvert.

3. Du har en liten grupp av nära vänner

En vanlig missuppfattning om introverts är att de inte gillar människor. Medan introverts vanligtvis inte tycker om mycket socialisering, tycker de om att ha en liten grupp vänner som de är särskilt nära. Istället för att ha en stor social cirkel av människor som de bara vet på en ytlig nivå, föredrar introver att hålla sig till djupa, långvariga relationer som är markerade med en stor närhet och intimitet.

Forskare har funnit att människor som är höga i detta drag tenderar att ha en mindre grupp vänner. Medan extroverts generellt har en stor krets av vänner och bekanta, väljer introverts typiskt sina vänner mycket noggrantare. Deras närmaste relationer tenderar att vara djupgående och signifikanta. De föredrar också att interagera med människor på en-mot-en snarare än i en stor gruppinställning.

Om din sociala cirkel tenderar att vara liten men väldigt nära är det en ganska bra chans att du är en introvert.

4. Människor beskriver ofta dig som tyst och kan hitta det svårt att lära känna dig

Introver beskrivs ofta som tysta, reserverade, mjuka och ibland misstas för att vara blyg .

Medan vissa introverts verkligen är blyga, borde folk absolut inte missa en introverts reserv för otrygghet. I många fall föredrar människor med denna personlighetstyp att välja sina ord noggrant och slösa inte tid eller energi på onödigt chit-chatt.

Om du är den tysta typen och lite reserverad, är du förmodligen en introvert.

5. För mycket stimulering lämnar dig känner dig distraherad och oskärmad

När introverts måste spendera tid i aktiviteter eller miljöer som är mycket hektiska, kan de sluta känna sig ofokuserade och överväldigade. Extroverts tenderar däremot att trivas i situationer där det finns mycket aktivitet och få chanser att bli uttråkad.

Enligt minst en studie har forskare funnit att introverts tenderar att vara lättare distraherade än extroverts, vilket är en del av anledningen till att introverts tenderar att föredra en tystare, mindre harried inställning.

Om du tenderar att känna dig överväldigad i upptagna sociala situationer tenderar du förmodligen att vara en introvert.

6. Du är mycket självkännlig

Eftersom introverts tenderar att vara inåtvända, spenderar de också mycket tid på att granska sina egna interna upplevelser. Om du känner att du har en mycket bra kunskap och insikt i dig själv, dina motivationer och dina känslor, kanske du är mer av ett introvert.

Introver tenderar att njuta av att bara tänka på och undersöka saker i sina egna sinnen. Självmedvetenhet och självförståelse är viktig för introverter, så de ägnar ofta en hel del tid för att lära sig mer om sig själva. Det kan innebära att man utforskar hobbyer som de tycker om, tänker på sina liv och läser böcker som utforskar teman och ämnen som är viktiga för dem.

Om du känner att du är självmedveten och njuter av att få djup kunskap om dig själv, så kanske du är mer av ett introvert.

7. Du gillar att lära dig genom att titta på

Där extroverts tenderar att föredra att hoppa rätt in och lära sig om praktisk erfarenhet, föredrar introverts oftast att lära sig genom observation . Medan extroverts normalt lär sig genom försök och fel, lär sig introverts bäst genom att titta på.

Introver som att se andra utföra en uppgift, ofta upprepade gånger, tills de känner att de kan replikera själva handlingarna. När introverter lär sig av personlig erfarenhet föredrar de att träna någonstans privat där de kan bygga sina färdigheter och förmågor utan att behöva utföra en publik.

Om du vill lära dig mer genom att titta på istället för att göra det, finns det en chans att du har en mer inåtvänd personlighet.

8. Du är dragad till jobb som involverar självständighet

Som du kanske kan tänka dig, jobber som kräver en stor social interaktion brukar hålla lite överklagande till människor som är höga i introversion. Å andra sidan är karriärer som involverar självständigt arbete ett bra val för introverter. En introvert kan till exempel tycka om att arbeta som författare, revisor, datorprogrammerare, grafisk designer, apotekare eller artist.

Introversion vs Shyness

Det är viktigt att notera att introversion inte nödvändigtvis är lika med blyghet. Författarna Schmidt och Buss skriver i sin bok " Utveckling av blyghet och socialt utträde ", "Sociability refererar till motivet, starkt eller svagt, av att vara med andra, medan blyghet hänvisar till beteende när det är med andra, inhiberade eller oförhindrade, som liksom känslor av spänning och obehag. "

Shyness indikerar en rädsla för människor eller sociala situationer. Introver, å andra sidan, gillar helt enkelt inte att spendera mycket tid att interagera med andra människor. De uppskattar dock att de är nära människor som de är nära. De finner engagemang i "small talk" tråkiga, men tycker om att ha djupa, meningsfulla samtal. Introver tenderar också att tänka på saker innan de pratar. De vill ha en fullständig förståelse av ett koncept innan de röstar för en åsikt eller försöker erbjuda en förklaring.

missuppfattningar

I en utmärkt artikel i Atlanten månadsvis tog författaren Jonathan Rauch några av de gemensamma myterna och missuppfattningar om introverter . Medan introverts ofta betecknas som blyg, avskräckt och arrogant, förklarar Rauch att dessa uppfattningar beror på att extroverts misslyckades för att förstå hur introverter fungerar.

"Extroverts har lite eller inget grepp om introversion", föreslår Rauch. "De antar att företaget, särskilt deras egna, alltid är välkomna. De kan inte föreställa sig varför någon skulle behöva vara ensam, de tar ofta skölden på förslaget. Så ofta som jag har försökt att förklara saken att extroverts, har jag kände aldrig att någon av dem verkligen förstod. "

Enligt uppskattningar sträcker extroverts introverts med cirka tre till en. Introverter tycker ofta att andra människor försöker ändra dem eller till och med föreslå att det finns något "fel" med dem. Inget kunde vara längre från sanningen. Medan introverts utgör en mindre del av befolkningen finns det ingen rätt eller fel personlighetstyp. I stället bör både introverts och extroverts sträva efter att förstå varandras skillnader och likheter.

Ett ord från

Kom ihåg att introversion inte är en all-or-nothing-egenskap. Människor kan vara vad du kan kalla introverts med en kapital I (aka "very introverted") eller de kan vara utåtvända i vissa situationer med några inåtvända tendenser. Introversion finns på ett kontinuum med extroversion, och de flesta människor tenderar att ligga någonstans mellan de två.

Om du identifierar med några egenskaper av introversion och vissa egenskaper av extroversion, så finns det en ganska bra chans att du är en av de 70 procent av människor som faller någonstans i mitten. Ambiverts tenderar att njuta av både att spendera tid med andra och spendera tid ensam, beroende på situationen och deras behov just nu.

Viktigast, kom ihåg att en typ inte är "bättre" än den andra. Varje tendens kan ha fördelar och nackdelar beroende på situationen. Genom att bättre förstå din personlighet kan du dock lära dig hur man spelar för dina styrkor.

Om du är en introvert, hitta sätt att klara om stimulansen från omvärlden blir för mycket. Sök efter ett tyst ögonblick där du kan komma ifrån överväldigande ljud och ladda.

I en studie av vuxna introverter mellan 18 och 80 år visade sig de som hade starka sociala relationer och känslomässiga regleringsförmågor att vara lyckligare än de som inte hade dessa färdigheter. Få ut mesta möjliga av dina styrkor genom att vårda dina nära relationer för att främja starka sociala kontakter och utnyttja din tendens att se inåt för att utveckla en solid känslomässig förståelse.

Introversion är helt normalt. Om du finner emellertid att dina inåtvända tendenser är resultatet av ångest som påverkar din normala, dagliga funktion, kontakta din läkare eller en mentalvårdspersonal.

> Källor

> Aron EN, Aron A. Sensorisk behandlingskänslighet och dess relation till introversion och emotionality. J Pers Soc Psychol . 1997; 73 (2): 345-368.

> Cabello R, Fernandez-Berrocal P. Under vilka förhållanden kan introverts uppnå lycka? Medling och moderering effekter av kvaliteten på sociala relationer och känslor reglering förmåga på lycka. PeerJ . 2015; 3: e1300. doi: 10,7717 / peerj.1300.

> Kain, S. Tyst: Kraften av Introverts i en värld som inte kan sluta prata. New York: Crown Publishers; 2012.