Hantera en fobi - kan du bara komma över det?

Att försöka hantera en allvarlig fobi på egen hand kan komma tillbaka

Om du lider av en fobi , är du förmodligen alltför bekant med de råd som används av vänner och familj som försöker hjälpa dig att hantera det: "Sug upp det". "Var en man." "Släpp det."

Vissa människor antar att det finns statistik som kan hjälpa dig att möta din rädsla. "Du är X gånger mer sannolikt att bli slagen av blixten / springa över med en fartbuss / träffad av en baseboll än du ska dö av (oavsett din rädsla är)."

Även om dessa visdomsord kan motivera och uppmuntra människor som upplever dagliga nerver, kan de faktiskt vara förlamade om du lider med legitima fobier . Varför? Du vet redan att din rädsla är irrationell. Att påminnas om dess irrationellitet kan paradoxalt nog göra rädslan så mycket starkare.

Konfrontera din fobi

Det är nästan alltid möjligt att konfrontera en räddad situation. Hur du reagerar på den konfrontationen beror dock på många faktorer. En svår, djuprotad och långvarig fobi är mycket svårare att konfrontera än en mild som nyligen utvecklats. När du är nervös eller stressad är det svårare att möta en fobi än när du är lugn och avslappnad. Att konfrontera flera triggers , som folkmassor och högljudda ljud , är svårare än att hantera en enda utlösande situation.

Hantera en fobi på egen hand

Våra reaktioner på fobier kan vara lika olika som de saker som utlöser dem.

Vissa människor rinner iväg. Andra gråter. Vissa människor blir arg och fientlig. En del fryser på plats. Tänk på de tider som du oavsiktligt har stött på en situation som utlöste din fobi. Att avsiktligt placera dig i den fruktade situationen kommer sannolikt att utlösa en liknande reaktion. Vissa människor tycker att när de avsiktligt konfronterar sina triggers minskar kontrollens känsla deras reaktioner, men det är inte alls universellt.

Farorna med att hantera en fobi

Översvämning är en mental hälsa teknik där en person som lider av en fobi är nedsänkt i en utlösande situation. Tekniken används emellertid av utbildade psykiatriska proffs , ofta tillsammans med andra tekniker som andning och visualiseringsövningar . Att försöka utföra översvämningar på egen hand kan få dig att panik eller visa okontrollerat beteende, och det kan till och med göra din fobi värre.

Vissa fobiska reaktioner kan leda till potentiellt farligt beteende. Om din tendens är att springa bort från en avtryckare, kan försök att konfrontera en rädsla för höjder genom att sätta på en taklampa sluta tragiskt. Om du tenderar att lasha fysiskt när det är begränsat, kan konfrontera din klaustrofobi vid en tät packad händelse kunna orsaka problem.

Är det en fobi eller bara ett rädsla?

Det kan vara svårt att berätta skillnaden mellan en rädsla och en fobi . Om din rädsla orsakar mer än en mild "fjärilar i magen" -reaktionen, kan din rädsla vara en fobi. Om du i allmänhet finner dig själv att undvika en viss situation eller besatt av en kommande konfrontation, eller om du visar dramatiska reaktioner som att springa, skaka eller gråta, är det säkert säkert att anta att du kan ha mer än en enkel rädsla.

Hur ska du hantera en fobi?

Konsultera med din familjläkare eller en utbildad psykiatrisk specialist om någon rädsla som verkar allvarlig eller påverkar ditt liv. Många fobier kan behandlas på bara några sessioner med hjälp av en kombination av terapi tekniker och eventuellt mediciner . Du kan lära dig hanteringstekniker och strategier, konfrontera rädden till din rädsla eller arbeta genom en process som kallas systematisk desensibilisering, där du gradvis utsätts för föremålet för din rädsla.

Medan det är frestande att försöka hantera en fobi på egen hand, kan professionell vägledning öka dina chanser till framgång och se till att du inte kommer att göra saker sämre i processen.

Nästa gång en välmenande vän säger att du ska "komma över det", berätta för honom eller henne att du arbetar med dina rädslor på ett ansvarsfullt sätt.

källor:

American Psychiatric Association. (1994). Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar (4: e upplagan) .

Tomlinson, Nicole. I Djup: Psykologi. "Rädsla Faktorer." CBC News. 31 oktober 2007.