Lär dig vägar att undvika utlösare med Borderline Personality Disorder

Huruvida du undviker triggers är ett komplicerat beslut

Vi vet att symptom ofta blir värre vid vissa situationer, människor eller händelser vid borderline personlighetsstörning (BPD). Till exempel finner många personer med BPD att deras symptom utlöses av kritik från kära, påminnelser om traumatiska händelser eller upplevda episoder av övergivande eller avslag. Dessa minnen eller åtgärder kan ge symptom på BPD , till exempel extrema känslomässiga reaktioner och dålig impulskontroll .

Undviker utlösare med Borderline Personality Disorder (BPD)

En strategi som du kan använda för att hantera dina BPD-symptom är att undvika utlösare helt och hållet. Detta rekommenderas ofta i de tidiga stadierna av BPD-behandlingsplaner när du börjar ta hand om dina symtom. Att undvika utlösare kan vara ett viktigt steg för att få dig mer stabiliserad medan du lär dig viktiga hanteringsförmåga under behandlingen. Genom att hålla sig borta från saker som avstår från dina symptom, har du tid att träna dina färdigheter i situationer som är låga risker för dig. Om du hoppar in i utlösningssituationer innan du har en solid grund från behandlingen, kommer du sannolikt att vara oförberedd att hantera dem och kommer troligen att uppleva dina vanliga BPD-symtom eller utbrott.

Förstå utlösare

BPD-utlösare är situationer, människor eller händelser som kan förvärra dina BPD-symtom. Medan specifika BPD-triggers varierar från person till person, finns det några som är mycket vanliga.

De kan vara externa, hända i världen omkring dig, eller internt, som bara förekommer i dina tankar.

De saker som utlöser dig beror på din historia. Om du till exempel upplevde missbruk som barn kan saker som kan föra dessa minnen i framkant omfatta en nyhetsrapport om barnmissbruk, en artikel i papperet eller till och med en film.

Identifiera dina utlösare

Om du inte har gjort det tidigare, ta en stund för att lära dig att identifiera dina BPD-utlösare . Om du inte är säker på var du ska börja, försök att tänka på tider under det senaste förflutna när du kände dig intensiv känsla, impulsivitet, eller kände en önskan att självskada. Kolla sedan på händelserna som föregår känslan. Terapeuter rekommenderar ofta att man skriver ner en lista med triggare, följt av de känslor som de utlöstes, och reaktionen du hade på den känslan.

Hur man undviker utlösare med BPD

Tidigt i behandling kan det hjälpa till att utforma ditt liv på ett sätt som du kan minimera triggers. Vissa människor tycker att de behöver eliminera att titta på nyheterna från sin dag och eventuellt eliminera många former av media i allmänhet. Om det finns människor i ditt liv som utlöser dig, kan du behöva gå i låg kontakt eller ingen kontakt när du arbetar genom de första stadierna av din BPD.

Det finns några triggare som din terapeut kan rekommendera att du fortsätter att undvika även senare i din behandlingsplan . Om en viss filmplats påminner dig om en traumatisk barndomshändelse, finns det ingen mening att titta på det eller tvinga dig själv genom det. det kommer bara att orsaka onödig smärta. Från filmer till tråkiga låtar är dessa typer av små triggers du kan undvika utan att störa ditt liv.

Andra strategier för att hantera utlösare

Att undvika utlösare är inte alltid möjligt eller till och med tillrådligt, och därför är det viktigt att lära sig andra sätt att klara BPD-utlösare .

Att undvika utlösare är bara ett alternativ för din återställning och inte en långsiktig lösning för varje utlösare. Medan det kan vara extremt användbart när du börjar arbeta med en terapeut , måste du utöva denna strategi i mått. Att undvika utlösare kan vara mycket användbar när den avtryckare du undviker är förutsägbar och att det inte begränsar ditt liv på väsentliga sätt. Men om avtryckaren är oförutsägbar eller innebär mycket stora delar av ditt liv, är det inte realistiskt eller hållbart att undvika det.

Till exempel utlöses många personer med BPD av konflikter i sina relationer . Det enda sättet att undvika konflikt i relationer är emellertid att inte ha några relationer alls, eftersom konflikter är en oundviklig del av alla relationer. Tyvärr, många människor med BPD befinner sig för att driva bort sina nära och kära av samma anledning. de kan bli ett förhållande av relationer helt och hållet för att undvika att förvärra deras symtom. Denna strategi fungerar inte. Det gör bara känslor av avslag och ensamhet värre, vilket leder till svåra symptom.

Besluta hur man hanterar utlösare

Det är viktigt att du arbetar med din terapeut eller läkare när du bestämmer hur du hanterar triggers. Han eller hon hjälper dig att navigera om det är praktiskt att undvika dem. Om du undviker en utlösare kommer det att störa ditt liv på något sätt, som att hålla dig från att gå till jobbet eller ignorera din partner, är undvikande inte ett lönsamt alternativ för dig. Din terapeut hjälper dig istället att hitta ett annat sätt att klara avtryckaren, till exempel att utveckla en triggerhandlingsplan.

Bottom Line för att undvika eller hantera BPD-utlösare

Utlösare kan avsticka eller förvärra symtomen på personlighetsstörning vid gränsen. Om du bor med BPD, lär du dig att identifiera dessa triggers är en viktig del i hanteringen av dina symtom. Att undvika utlösare kan ibland vara till hjälp, särskilt tidigt när du lär dig att navigera i ditt tillstånd. Med tiden blir andra metoder för att hantera triggare dock mycket viktiga för att utveckla och förbättra dina relationer med andra.

> Källor:

> Hepp J, Lane S, Carpenter R, et al. Interpersonella problem och negativ inverkan i personlighet och depressionsstörningar i det dagliga livet. Klinisk psykologisk vetenskap . 2017; 5 (3): 470-484. doi: 10,1177 / 2167702616677312.

> Miskewicz K, Fleeson W, Arnold E, et al. En beredskapsorienterad tillvägagångssätt för att förstå Borderline Personality Disorder: Situationsutlösare och symtom. Journal of Personality Disorders . 2015; 29 (4): 486-502. doi: 10,1521 / pedi.2015.29.4.486.