Stressen av social jämförelse

Hur man slutar ständigt jämföra sig med andra

Social jämförelse är en vanlig mänsklig dynamik som först ger sitt huvud när barnen är väldigt små, på småbarnsdagar som vill ha något leksak i händerna på barnet bredvid dem. Det får fart i grundskolan när ungarna följer kramar, och det märks när någon inte tittar på samma shower eller spelar samma spel som alla andra.

High school, världen av varumärken, populärmusik, klick och "rädsla för att missa" är när social jämförelse verkligen tar tag i, och det går aldrig riktigt borta eftersom människor fokuserar på att komma in i de bättre högskolorna, landa de bättre jobb, gifta sig någon deras vänner kan avundas och bygga ett bild-perfekt liv med dem. När vi har barn, återgår vi till cykeln genom dem.

Som vuxna möter vi många av samma sociala jämförelsetryck som tonåringar i en eller annan grad: jämför vårt utseende, vår sociala status, våra materiella saker, även våra relationer. Detta är ett naturligt mänskligt beteende, och det är utformat för att hjälpa oss att leva tillsammans som en sammanhållen grupp, för att hjälpa oss att lära av varandra och för att hindra oss från att falla för långt bakom vår potential. Det hjälper oss också att definiera oss själva, för att mäta hur vi gör på olika delar av livet baserat på vad som verkar vara möjligt, och kan till och med tyckas hjälpa oss att känna oss bättre i många fall.

Det kan också vara stressigt, och det kan göra oss mer konkurrenskraftiga än vi behöver vara.

Vilken forskning sägs om social jämförelse

Forskare har identifierat två typer av social jämförelse : uppåtgående social jämförelse, där vi tittar på människor som vi känner oss bättre än vi försöker bli inspirerade och mer hoppfulla och nedåtgående sociala jämförelser där vi tittar på människor som vi känner är sämre än vi är, i ett försök att må bättre om oss själva och vår situation.

Dessa jämförelser är inte alltid dåliga för oss, men de kan ibland vara mindre användbara än vi tror att de kommer att vara, och ibland är de verkligen dåliga för vår lycka och stressnivå. Några av de faktorer som påverkar huruvida sociala jämförelser är användbara eller skadliga är vårt självkänsla , de stressorer vi redan har i våra liv, och om vi gör uppåt eller nedåt sociala jämförelser.

Människor som har högre självkänsla och färre stressfaktorer i sina liv tenderar att gå bättre med sociala jämförelser. Till exempel, när vi generellt gör nedåtgående sociala jämförelser och jämför oss med dem som är mindre välbärgade, får det oss i allmänhet att må bättre. Men de som redan har hög självkänsla upplever en större bump. De som är lägre i självkänsla eller upplever större hot eller stress i sina liv tenderar oftast att använda nedåtgående jämförelser och det kan hysa sitt humör, men inte så mycket som det gör för dem som redan gör bättre på dessa områden.

Uppåtgående sociala jämförelser - att jämföra oss med dem som är bättre som ett sätt att bli inspirerade - kan få oss att känna just det: inspirerad. De som går på dieter kan använda bilder av personer som förkroppsligar sina fysiska mål och känner sig mer motiverade.

De som arbetar hårt i affärer kan ha en förebild som de strävar efter att efterlikna och känna sig tydligare på sin väg. De som har lägre självkänsla eller har nyligen upplevt ett bakslag kan dock bli värre när de gör uppåtgående sociala jämförelser, båda upplever en nedgång i humör och ofta en ökning av stress.

Hur vi stressar oss genom att jämföra

Social jämförelse kommer i många former. I grund och botten, när människor samlas, har vi en tendens att jämföra oss och vanligtvis bilda någon form av hierarki, formell eller outtalad. Klubbar har tjänstemän som är utvalda och utmärkelser som ges till dem som pryder, och de flesta människor är medvetna om de mer inflytelserika medlemmarna.

Momsgrupper jämför sina barns milstolpar och deras relationer, både i ett försök att vara säker på att deras barn utvecklas och att mäta sin egen framgång som mammor. Från de högpresterande till de som letar efter vänner och kul har vi en tendens att jämföra.

Dessa jämförelser kan emellertid stressa oss, som vi kanske saknar när vi gör uppåtgående sociala jämförelser, och kan komma som begåvade eller konkurrenskraftiga när vi gör nedåtgående sociala jämförelser, vilket kan skapa stress i våra relationer.

Sociala medier har haft sociala jämförelser till en helt ny nivå de senaste åren. Vi ser vem som gör vad vi inte är, och vi kan bli stressade och undrar om vi gör tillräckligt, tjänar tillräckligt och njuter av livet tillräckligt. Vi jämför våra vanliga liv med andras kuraterade bästa minnen, utan att veta om de bara lägger ut sina höjdpunkter och de bästa bilderna ut av dussintals, eller om de verkligen delar tillfälliga och spontana händelser som de händer. Hur som helst, många människor tycker att sociala medier förvärrar social jämförelse på alla de värsta sätten, vilket gör att många av oss känner sig värre om oss själva, och forskning tycks återhämta detta.

Detta händer emellertid i casual, real-life scenarier också. Har du märkt dig själv, känner dig glad för en vän när du hör deras goda nyheter, men en tvinga av ånger för dig själv att du inte upplever samma lycka? Omvänt har du funnit dig själv att känna en liten glädje av tillfredsställelse när du hör någon annan har fallit lite, upplever någon olycka som gör att du känner dig lyckligare i jämförelse? Dessa känslor kan ibland vara automatiska, och vi är på något sätt kopplade på något sätt, men vi behöver inte låta våra instinkter mot social jämförelse vara en viktig del av vem vi är. vi kan minimera dessa tendenser och motverka dem med en liten ansträngning och känna sig mindre stressad av dem som ett resultat. Det första steget är dock medveten om social jämförelse i oss själva och i andra.

Hur vi stressas av konkurrerande vänner

Konkurrensvänliga vänner kan arbeta till vår fördel om de konkurrerar mot sig själva och stöder oss att tävla mot oss själva eller om de lekfullt pressar oss för att nå vår potential men försvinner för att vi ska få oss att känna oss dåliga över de otaliga sätt som konkurrerande vänner kan sap vår självkänsla. Om du känner dig dömd, om du känner att din vän är upprörd när du lyckas och lyckas när du misslyckas, eller om du känner dig för hårt, är det inte en vänskap som är konkurrenskraftig på en hälsosam sätt.

Det är klart att det är bäst att ha vänner (och vara vänner) som bara är lyckliga för varandras framgång och att erbjuda stöd snarare än att hävda subtil överlägsenhet när vänner upplever bakslag. Det kan ta lite ansträngning, men det är värt det när det gäller spänningen vi sparar oss genom att eliminera konkurrenskraft och ersätta den med kamratskap.

Uppsidan av konkurrenskraft och jämförelse

Det är naturligtvis en positiv aspekt för konkurrenskraft och social jämförelse. När våra vänner har det bra, inspirerar de oss också till vårt bästa, vilket är uppenbart av uppåtgående social jämförelse. (Detta är särskilt sant om de delar hemligheterna i deras framgång.)

Och när vi jämför oss med andra som har det värre än oss, brukar vi uppskatta vad vi har. Vi inser att vi kunde vara i sämre ställning. Vi känner oss mer tacksamma och vi upplever ofta mer empati också.

Vi gör ofta bättre om vi strävar efter att följa med en förebilder eller lyckad vän, och vi kan göra oss bättre genom att stödja andra. Även viljan att undvika pinsamhet kan vara en bra motivator. Huvudskillnaden i vänlig konkurrens och konkurrensen om "frenemier" är stödjande faktorn: sanna vänner kan hjälpa till att motivera varandra för att lyckas, men vet att det inte finns någon skam att falla under märket. Frenemier verkar glädja sig i en-upmanship och andras misslyckande, medan sanna vänner inte är helt lyckliga i sin egen framgång om deras vänner inte har rätt där bredvid dem, gör det bra också; Detta motiverar oss för att hjälpa våra vänner att lyckas, glädja sig åt deras framgångar och hjälpa dem att fortsätta i svåra tider, vilket är bra för alla.

Hur man frigör dig själv

Om du befinner dig i fällan av social jämförelse, känner dig lite förknippad med känslor av överlägsenhet från nedåtgående social jämförelse eller slår dig upp när du gör uppåtgående sociala jämförelser, är det viktigt att komma ur denna mentala fälla. Här är några enkla sätt att träna din hjärna att bry sig mindre om vad andra gör eller tänker:

> Källor:

> Aspinwall, LG; Taylor, SE "Effekter av social jämförelseriktning, hot och självkänsla på påverkan, självutvärdering och förväntad framgång". Journal of Personality and Social Psychology. 64 (5): 708-722.

> Chen, P. & Garcia, SM (manuskript) "Yin och Yang Theory of Competition: Social jämförelse och utvärderingsbegrepp Sammanfatta kör konkurrenskraftig motivation".

> Collins, RL "För bättre eller sämre: Inverkan av uppåtgående social jämförelse på självbedömningar.". Psykologisk Bulletin. 119 (1): 51-69.