Har min vän eller älskad en ätstörning?

Diagnostisera ätstörningar i en kultur som främjar det

Eftersom symtom på ätstörningar ofta anpassas till kulturella normer kan det vara svårt att skilja om en vän eller älskare har en ätstörning. Till exempel anser vårt samhälle att det är gynnsamt att "äta rent", begränsa kolhydrater och träna intensivt. Men samma beteende kan vara symptom på en ätstörning.

Ingen annan psykisk hälsodiagnos delar denna egendom människor önskar inte typiskt symtom som överensstämmer med depression eller tvångssyndrom som de vill ha symptom som överensstämmer med vissa ätstörningar.

Stacey Rosenfeld, Ph.D. framhävde detta fenomen när hon betecknade sin bok, har varje kvinna en ätstörning? I privat kommunikation skrev Dr. Rosenfeld:

Vi har en kultur som stöder oordnad ätning, i form av extrem dieting, överexercising och kompenserar för maten vi äter. Människor är berömda för att engagera sig i dessa beteenden och för att gå ner i vikt till varje pris. Allt detta gör det utmanande för vissa individer med ätstörningar att förstå och ta itu med sina problem. Jag har sett kunder närvarande med ätstörningar som inte ens är medvetna om att de har en störning, eftersom de ser sitt ätande beteende som inom normala gränser i en oordnad kultur. Denna bakgrund av sjukdom kan göra diagnos - och återhämtning - mer utmanande.

Kriget mot fetma har gjort det relativt vanligt att även medicinska experter gör paradoxala rekommendationer. Lågkalori dieter, intermittent fasta, signifikant viktminskning, och till och med magen tömningsanordningar-röda flaggor för en ätstörningsdiagnos-är ibland föreskrivna för större patienter.

Att lägga till förvirringen är också inte sällsynt för personer med ätstörningar, särskilt de med restriktiva ätstörningar, för att inte ha medveten om att de har en ätstörning. Detta tillstånd, kallat anosognosi , är ett vanligt symptom på sjukdomen. När de konfronteras om de kan ha en ätstörning, kommer många att förneka eller rabatta det.

Vem får ätstörningar?

Den rådande stereotypen är att ätstörningar endast påverkar tunna rika vita tonåriga honor. Som en konsekvens kan någon som inte passar denna stereotyp kanske inte känner igen sin ätstörning, och deras symptomatiska beteenden kan misslyckas med att locka familj och vänner att uppmärksamma. Forskning har visat att när det presenteras med en uppsättning symtom som överensstämmer med en ätstörning, är det inte troligt att även psykiatriska sjukvårdspersonal ger en diagnos till en patient som är porträtterad som afroamerikansk än en avbildad som kaukasisk eller spansktalande.

I själva verket påverkar ätstörningar människor i alla storlekar, åldrar, kön, etniciteter och socioekonomiska statuser och uttrycks inte alltid på stereotypa sätt. Ätstörningar uttrycker ofta olika hos män, med män rapporterar vanligtvis större bekymmer kring muskulaturen. Eftersom denna inställning strider mot det som oftast ses hos kvinnor med en ätstörning (en längtan efter tunnhet), kan män inte inser att de har en ätstörning.

Medan patienter med anorexia nervosa förväntas alltid uppträda mycket tunna kan restriktiva ätstörningar förekomma hos personer som är större. Det innebär att större patienter som förblir i en överviktig kategori trots att de förlorar en betydande vikt kan uppvisa samma medicinska problem som en patient som uppfyller hela kriterierna för anorexia nervosa.

Men bara på grund av deras storlek, får de sällan rätt medicinsk eller psykisk hälsoinformation som tunnare patienter gör.

Vad är de olika typerna av ätstörningar?

Den senaste Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, femte upplagan (DSM-5) listar fyra primära diagnoser som påverkar tonåringar och vuxna:

Denna sista kategori finns eftersom många människor med ätstörningar inte fullt ut uppfyller kriterierna för en av de tre andra huvudstörningarna. De kan förekomma med symtom som liknar den ena eller den andra eller en kombination av dem.

Vidare är linjen mellan sjukdomar och välbefinnande inte väldefinierad: mellan extremiteterna finns en grupp människor som lider av olika grader av oordning, men är inte diagnostiska. Dessa människor kan lida på samma sätt som de som uppfyller fullständiga kriterier och oftare går obehandlade.

Vilka symtom borde jag vara oroad över?

Följande symtom kan indikera att någon har en ätstörning:

Dieting, viktfluktuationer, överdriven övning och dålig kroppsbild, var och en på egen hand, kanske inte är ett tecken på en ätstörning. Ätstörningar kan också se annorlunda ut hos barn .

Om en älskling visar de ovanstående tecknen är de följande frågorna att fråga om huruvida en oro med äta, form och vikt påverkar deras liv negativt. Till exempel stör det deras förmåga att koncentrera, sova, umgås eller jobba? Har det varit ett märkbart skift i dessa beteenden? I så fall rekommenderas ytterligare utvärdering.

Stäng inte av om din älskade insisterar på att det inte är något problem. Detta är ofta ett symptom på sjukdomen. Även om du känner att de kanske inte är sjuka nog, är det bäst att radera på försiktighetssidan. Tidig ingrepp och behandling kan minska sjukdomens längd och förbättra möjligheterna till full återhämtning.

Ett meddelande från

Vi är glada att du når ut för att lära dig mer om ätstörningar. Vänner och familjemedlemmar kan spela en viktig roll i sin älskade ens ätstörning . Det är viktigt att förstå att återhämtning från en ätstörning kan vara utmanande och tar tid, men speciellt med behandling är chanserna för full återhämtning bra.

National Eating Disorders Association ger också tips om att prata med en familjemedlem eller en vän.

> Källor:

> Murray, SB (2016). Kön Identitet och ätstörningar: Behovet att avgränsa nya vägar för ätstörningssymtomatologi. Journal of Adolescent Health , 0 (0). https://doi.org/10.1016/j.jadohealth.2016.10.004

> Rosenfeld, Stacey M., 2014. Har varje kvinna en ätstörning? Utmanande vår nations fixation med mat och vikt.