Hur CBT kan hjälpa dig att sluta överhettas

CBT för att behandla matberoende på grund av emotionell resonemang

Om du har problem med att äta, kan du undra om kognitiv beteendeterapi (CBT) kan hjälpa dig att stoppa ditt problembeteende och livsmedelsberoende. Detta exempel sätter dig i stället för en fiktiv person som har egenskaper och omständigheter som ofta ses hos människor som kommer till behandling för matavgift . Detta kan visa dig vad som händer i CBT och hur det kan hjälpa människor att sluta att äta.

Overeating Behavior

Du är en binge eater som binges på godis, kakor och choklad flera gånger om dagen. Din ömning började i barndomen när du skulle äta godis i hemlighet på natten. Du beskriver dina binges som emotionell ätning eftersom du äter när du kände dig upprörd.

Du gör allt du kan för att förhindra viktökning, inklusive att hoppa över vanliga måltider, träna i timmar, använda laxermedel för att "rensa ut dig" och ibland göra dig själv kräkningar. Din familj doktor blev bekymrad över att du utvecklade problem med inkontinens från laxerande överanvändning, och hon hänvisade dig till CBT för att hjälpa dig att sluta överätning.

Overeating på grund av känslomässiga skäl

Din kognitiv beteendeterapeut vägleder dig för att registrera de tankar och känslor du upplever för, under och efter bingeing på söt mat. Genom att analysera de tankar och känslor du har kring mat, kommer du och din terapeut att förstå att du har blivit beroende av mat på grund av en typ av felaktigt tänkande som kallas emotionell resonemang.

När din vikt har ökat har din självkänsla förvärrats. Många gånger om dagen skulle du tolka små chansuppträdanden som skäl att känna sig dålig om dig själv. När du börjar hålla reda på dina tankprocesser inser du hur ofta det här händer.

Om någon till exempel pressas framför dig i linje, skulle du känna att det här måste innebära att du är en värdelös person och du skulle genast köpa en bar till choklad att äta och få dig att må bättre.

En dag svarade en kollega inte när du sa "God morgon" och du motiverade det här för att din kollega inte tyckte om dig. Vid din första möjlighet gjorde du en ursäkt för att glida ut och köpa ett paket kakor och åt hela förpackningen. Din prestationsbedömning på jobbet bedömdes "bra" och du trodde att allt mindre än "utmärkt" innebar att du var hemskt på jobbet, så du spenderade kvällen att äta tårta och glass.

Varje gång en mindre besvikelse av detta slag inträffade, vilket var nästan dagligen, skulle du gå till ditt hemliga stash av choklad eller huvudet till mataffären för en binge. Trots det här väletablerade beteendemönstret, även om du ville sluta överdriva, kände du bara inte ett annat sätt att hantera dina obekväma känslor av värdelöshet.

Kognitiv beteendeterapi för känslomässig motivering

CBT-terapeuten förklarar att din binge-ätning är baserad på känslomässig resonemang, och även om äta kan få dig att känna dig tillfälligt trött, skulle det inte hjälpa dig att må bättre om dig själv. Faktum är att överätning hade motsatt effekt och gjorde dig faktiskt värre om dig själv, vilket då skulle förvärra din övermålning.

Tillsammans planerar du ett annat sätt att hantera besvikelse.

Med övning kan du tolka människornas svar mer realistiskt, så att du inte ständigt känner sig otillräcklig. Du övar också metoder för att förbättra ditt självkänsla . När ditt självförtroende förbättras blev du mer avhoppad av att snacka och bingeing och började äta mer näringsrik mat.