Hur kan jag vara mer omtänksam när jag har social ångest?

Tips för att bli mer medvetna om andras behov när du har SAD

Hur kan du vara mer omtänksam när du har social ångest? Människor som är omtänksama tänker på andras lycka och välbefinnande. De förutse vad andra människor behöver och har möjlighet att se saker ur sitt perspektiv.

En av de svårigheter som de med social ångestsyndrom (SAD) står inför är tendensen att vara självmedvetna och inåtriktade.

När du är alltför bekymrad över hur andra uppfattar dig och hur du stöter på det är det svårt att vara oroad över att göra andra bekväma och tänkande på deras behov.

Om du får behandling för SAD, är en aveny för att bredda ditt fokus att lära dig att bli mer eftertänksam av andra.

Detta kan uppnås genom att göra ett enkelt mål att göra fem tankeväckande saker varje dag. Du kan planera de tre första objekten och låta de andra två komma spontant.

Även om det först kommer att känna sig onaturligt, med träning kommer du att lära dig att automatiskt tänka på andras behov. Så småningom kommer du att prioritera att vara uppmärksam på andra i alla interaktioner. Kom ihåg att omtanke kommer också att ge bra karma din väg.

Nedan följer några förslag på sätt att du kan visa eftertanke för andra.

 1. Ge ett komplimang. Överväg att ge komplimang till en främling som en kassör, ​​servitris eller annan serviceperson. Komplimangen kommer att vara oväntad och uppskattad; och du kommer att ha en chans att öva att göra småprat.
 1. Leende. Något så enkelt som att le på människor kan göra skillnad för deras dag. Social kompetens expert Leil Lowndes rekommenderar att om du verkligen vill göra en inverkan, lära dig att sakta ner ditt leende. När du träffar någon, pausa först och sedan när du tittar på dem sakta låt ett helt leende komma fram. Det kommer att känna den personen som ditt leende är äkta och menade bara för honom.
 1. Skicka kort. Tack kort, födelsedagskort, få bra kort skicka vänner och familjekort även när det inte finns något speciellt tillfälle är ett enkelt sätt att vara omtänksam. Om du har problem med att komma ihåg datum, använd teknik för att hålla reda på.
 2. Låt folk i. Inte i emotionell mening att låta människor komma nära, men i bokstavlig mening: Låt folk gå före dig! Oavsett om det håller en dörr öppen för någon, låter någon med mindre föremål gå i linje i snabbköpet, eller låta en bil slå samman, låta människor in är en liten tankeväckande gest som någon kan göra.
 3. Var snyggt. Du kanske inte automatiskt associerar att vara snygg med att vara omtänksam, men att hålla ditt personliga utrymme och tillhörigheter snyggt hjälper andra. särskilt de du bor eller arbetar med. Bra personlig hygien visar också omtanke för dem som finns runt dig.
 4. Koka eller baka för andra. Om du känner någon som är sjuk eller vem har ett nytt barn, är det en tankeväckande gest som tar över ett hemlagat måltid. En hemlagad lasagne redo för matlagning eller ett parti av kakor är bara några idéer.
 5. Ge någon din fulla uppmärksamhet. När du lyssnar, ge din fulla uppmärksamhet! Det här kan verka som en enkel gest, men det är ett enkelt sätt att vara omtänksam när du är med andra. Det ger dig också en chans att öva aktiva lyssningsförmåga .
 1. Anteckna. När du ger någon din fulla uppmärksamhet, gör mentala anteckningar om saker som personen tycker om. Då, när det är dags att ge en gåva, kan du ge en som visar att du tänker specifikt på den persons intressen.
 2. Öva anonym aning. Att vara omtänksam behöver inte alltid betyda att den andra personen vet att det var du som gjorde det goda gärningen. Överväg att lägga till förändring till en parkeringsmätare eller betala för personen bakom dig i linje vid körningen genom. Du sprider vänlighet utan att förvänta dig någonting i gengäld; vilket är helt enkelt bra karma.
 3. Börja med tacksamhet. Börja varje dag genom att läsa ett citat om tacksamhet för att ställa dig i rätt riktning. Skriv sedan ut tre personer eller saker som du är tacksam för. Börja med tacksamhet kommer naturligtvis att göra dig mer omtänksam under dagen.
 1. Svara. Om någon lämnar ett röstbrevlådan, mailar dig eller pratar med dig på gatan, svara! Det tar bara en minut, oavsett hur upptagen du är. Att erkänna andra är en omtänksam handling. Var ännu mer proaktiv och "gillar" eller kommentera sociala medier som skapats av vänner och familj för att låta dem veta att du tänker på dem.
 2. Carry Snacks. Är du osäker på hur du svarar på förfrågningar från hemlösa? Bär bärbara snacks som granola barer som du kan lämna ut om du frågas om pengar.

Om du lider av social ångest, kanske du tror att det är svårt att vara tankeväckande. Omtänksamma människor tenderar ofta att vara utåtriktade och pratsamma. De visar omtanke i sina kontakter med andra. Du kanske känner att du inte är tillräckligt bra eller välvillig att visa utåtriktad tankeväckning gentemot andra.

Faktum är att omtanke måste börja med dig själv. När du lär dig att prata med dig själv och behandla dig själv, kommer du att vara mer uppmärksam på andra som en del av processen.

Om du lider av allvarlig social ångest och inte har fått behandling, överväga att titta på olika alternativ med din läkare, till exempel läkemedel eller terapi. Om du inte känner för att göra det själv, tänk på hur de förändringar du gör kan påverka de runt dig.

Slutligen, vad händer om folk märker dina ändringar? Hur kan du förklara din plötsliga eftertänksamhet?

Ärlighet är lika bra en förklaring som någon. Kanske berätta för andra att det är ett nyårs resolution att vara mer omtänksam och tänka på andra mer. Eller att du bara läste en bok om ämnet. Släpp bort någon skuld om ditt tidigare beteende och börja på en ny väg idag.

källor:

Britton S. Hur man är en mer omtänksam upptagen person på mindre än 10 minuter om dagen.

Nofziger L. Fem sätt att vara omtänksamt och övervägande av andra.

Schmith K. Hur man ser mer omtänksamt än du verkligen är.

Tracy J. Karma och konsten att vara omtänksam.

Trew JL, Alden LE. Vänlighet minskar undvikande mål i socialt oroliga individer. Motivation och känslor 2015: 9499.