Hur din kropp läker efter den sista cigaretten

Du kommer att se hälsovinster nästan direkt borta

Vad händer inuti våra kroppar när vi stubbar ut den sista cigaretten ? Inom de första 20 minuterna av att sluta röka börjar läkningsprocessen och rökfria förmåner fortsätter att förbättra din hälsa och livskvalitet.

Att sluta röka kan vara svårt, särskilt i början. Cravings är starka, du kommer att vara irriterande och kommer inte att bli bra.

Men det är värt att driva igenom denna tuffa period eftersom hälsofördelarna är nästan omedelbara, från den tid du röker din sista cigarett.

Här är de kortsiktiga hälsofördelarna med att sluta röka

Strax efter sluta röka

Bara 20 minuter efter den sista cigaretten minskar blodtrycket, din puls sjunker och din kroppstemperatur ökar. Efter åtta timmar rökfri, sjunker kolmonoxidnivån i ditt blod till normalt och blodets syrehalter förbättras. När du är 48 timmar efter cigaretten kan du smaka och lukta bättre.

Tre månader efter sluta röka

Efter ungefär två veckor börjar det värsta av nikotinavtagningssymtomerna minska. Under de närmaste månaderna minskar risken för hjärtinfarkt din cirkulation förbättras. Din lungfunktion ökar och minskningen av lungfunktionen börjar sakta.

Tremånadersmärket är en knepig tid för ex-rökare. Du kanske känner lite av en nedgång.

Upphetsningen av att sluta har gått av, men din kropp har fortfarande inte helt återhämtat sig från nikotinens effekt. Du kan börja uppleva cigarettbehov vid denna tidpunkt men fördubbla dina ansträngningar för att undvika att röka igen. Om du kan komma över den här pucken blir det mycket lättare snart.

Sex till nio månader efter sluta röka

Du börjar känna mindre andfåddhet och har färre problem med sinusbelastning.

En sak du kanske märker är återkomsten av en torr hosta. Detta är en del av läkningsprocessen, och samtidigt irriterande är det bara tillfälligt; cilia i lungorna filtrerar tjäran och andra toxiner som lämnas av cigaretter ur lungorna.

Ett år efter sluta röka

Om du slår ettårsmärket, har du minskat risken för hjärtsjukdomar med hälften och kommer sannolikt att förbli rökfria i framtiden. Medan det kan tyckas som ett högt mål, när du kommer förbi det första rökfria året, rökfri tid och dess fördelar staplar upp utan nästan lika mycket ansträngning från din sida.

Inom fem till 15 år förbättrar din hälsoutblick ännu mer.

> Källa:

> Sjukhusgeneralens rapport: Hälsoeffekterna av rökning-50 års framsteg. Centers for Disease Control, 2014.