Varför det första året av rökavbrott är så viktigt

Så mycket som vi alla vill sluta röka och vara fria från nikotinberoende inom några veckor, fungerar det inte så. Det är möjligt att ändra förhållandet vi hade med cigaretter och vet att vi aldrig kommer att röka igen snart efter att ha slutat, men vi måste fortfarande göra jobbet för att bryta ner de vana vi har byggt upp kring nikotinberoende.

Den enda vägen ut är genom.

De flesta av oss brukade decennier röka och har utvecklat hundratals (om inte tusentals) kopplingar mellan tobak och allt i våra liv, från de minsta till de största. Vi är säkra på att det är tidigt i stopp också när varje tanke och handling påminner oss om att röka. Vi undrar om vi någonsin kommer att vara fria från tobak eftersom det känns som att dra för att mata missbruk kommer aldrig att gå undan.

Ta hjärtat De band som binder oss kan absolut brytas ... permanent . Det tar lite tid, men inte så mycket när man tänker på hur många år de flesta av oss brukade röka.

Ett år av förrätter

Jag berättar alltid för folk att ägna hela det första året att läka av nikotinberoende. Allt av det. Betyder det att du blir eländig under ett helt år? Nej, men det betyder att det tar så lång tid att flytta igenom de flesta aktiviteter och händelser i våra dagliga liv som utlöser tankar om att röka.

Några av utlösarna släpper lätt och vissa kommer att vara tålamod men kan alla omprogrammeras med tid och övning.

Så, vad pratar vi om när vi hänvisar till första? Nästan allting. Det är den första långa köra eller flygresa utan rökning. Den första rökfria semestern. Den första presentationen, mötet eller prestanda utan rökning.

Det första argumentet lyckades utan en cigarett, och den första rökfria dagen på gården fungerade utan rökavbrott. Från det dagliga livet till säsongshändelser måste vi igenom de första för att komma igenom dem.

Årstiderna för det första rökfria året

Manövrering genom år ett innefattar också att hantera triggers som är relaterade till specifika årstider och de händelser (och känslor) som är knutna till dem. Tänk Thanksgiving eller den årliga festivalen. Utlösare kan överraska oss när vi deltar i fritidsaktiviteter eller aktiviteter som är säsongsbetonade, som trädgårdsskötsel eller skidåkning. Även de årliga skatterna kan ses som säsongsbetonade och ger upphov till att röka.

Jag var 8 månader i stopp när jag upplevde ett säsongsbetonat begär. Det var min första rökfria sommar och samtidigt som jag målade ett rum för första gången sedan jag slutade blev jag förvånad över att finna att allt jag kunde tänka på var att lysa upp varje gång jag tog en paus. Det var obekväma, delvis för att det hade varit månader sedan jag hade haft ett begär att röka, men också för att det var starkt att röka. Det skrämde mig lite - jag kände mig blind. När jag först kom med den första dagen med att måla rökfri var den speciella triggeren klar och aldrig återvänt.

Och så fungerar det: vi måste träna rökfritt liv för att förändra de ingreppade föreningarna. Vi kan inte koppla om kretsen tills avtryckaren presenterar sig själv. När det gör det och vi hanterar det, släpper utlösaren antingen bort eller försvagas beroende på styrkan hos den specifika känslan / föreningen.

Går igenom det för att komma igenom det

När vi väl har tagit oss igenom det första kalenderåret med rökning, kommer 99 procent av de föreningar som vi byggt upp under åren att ha blivit utsatta och omstrukturerade till hälsosammare hanteringsmekanismer.

Det kan finnas en utlösare eller två som fortfarande ritar sitt huvud varje gång i taget eller den enstaka avtryckaren som kommer någon gång för oss alla när vi drabbas av en förlust eller annan livsförändrande händelse.

För det mesta är det dock ett år att omskolera länkarna till tobak vi tillbringade så mycket tid på plats. Vi har utvecklat den mentala muskeln för att klara de sällsynta som vi ännu inte har upplevt.

Inte en dålig affär, när du tänker på det. Med en hälsosam tankegång och villigheten att läka de vanor som är förknippade med rökning är ett år allt som behövs för att skapa en grund som bekvämt kommer att stödja dig för resten av ditt rökfria liv. Tillbringa lite tid på att läsa de rökfria milstolperäkena i ett år här. Du ser snabbt att majoriteten av dem har ett gemensamt tema för tacksamhet för friheten från missbruk de nu njuter av. Medan många kommer att berätta för dig att det är hårt arbete, säger ingen av dem någonsin att det inte är värt det.

Tänk på att vi når det ett års mark genom att leva våra rökfria liv bara en dag i taget. Om du är tidigt i ditt avsluta program och ser så långt framåt är alltför skrämmande, gör inte det. Bara vet att läkning från nikotinberoende tar tid. Koppla av i ditt slut och löfte att ta varje rökfri dag som det kommer. Det kommer att tjäna dig bra.