Hur man hjälper någon med panikstörning eller agorafobi

Hjälpa någon med panikstörning eller agorafobi

Stödjer du en vän eller älskling med panikstörning eller agorafobi? Om så är fallet kan du hitta följande tips till hjälp.

1 - Läs mer om panikstörning och agorafobi

Hjälp någon med panikstörningar. Getty Images Kredit: PeopleImages

Om du aldrig har haft återkommande panikattacker kan det vara svårt att förstå de svårigheter som din vän eller älskade går igenom. För att vara en bra stödperson är det viktigt att du förstår de många komplexiteterna i panikstörning och agorafobi . Rädsla en agorafobisk upplevelse är inte bara nervös eller känner sig lite orolig. Det är en del av en biologisk och psykologisk process som ligger långt bortom dessa gränser och är ofta livsförändrande.

Läs allt du kan om dessa förhållanden. Du kan samla information från välrenommerade webbplatser, pedagogiska och självhjälpsböcker och broschyrer från en terapeut eller läkarmottagning. Din ökade kunskap kan bidra till att förbättra din kommunikation med din älskade.

2 - Stöd och bygg tillit

För att vara en bra stödperson måste panik- och agorafoblidaren kunna känna en allians med dig. Han eller hon måste lita på att du kommer att ta emot hans eller hennes begränsningar utan dom. Om du är ute med din vän eller älskad i hans eller hennes rädda värld måste han eller hon veta att du kan och kommer att ge den hjälp han eller hon behöver utan att fråga.

Låt henne komma till dig på egen tid när hon är redo att öppna sig om hennes tillstånd. Försök att vara där för att lyssna när hon delar hennes framsteg, symtom , kamp och motgångar. Ibland kan det vara svårt att relatera till hennes erfarenhet av panikstörning, men du kan alltid bygga förtroende och stöd till hennes återhämtning genom att vara en börda att luta sig på.

3 - Försök inte att direkt återhämta sig

Du kan känna att du hjälper din vän eller älskade att övervinna hans eller hennes rädsla med överdriven prodding. Men det här är sannolikt att förvärra känslor av ångest, skam och förlägenhet, vilket leder till dölja symtom och hindra återhämtning.

Förstå att det finns många behandlingsalternativ tillgängliga för din älskade med panikstörningar. Ingen enda behandlingsmetod är rätt för evigt person. Han kan välja att prova terapi, medicinering , självhjälp eller till och med en kombination av dessa alternativ. Vad han än bestämmer på, ta det lugnt i att veta att han tar de steg som verkar rätt för honom för att hjälpa honom att övervinna hans symtom.

4 - Antag inte manipulering

Det är ofta svårt att förstå varför en agorafob kan kunna göra någonting en dag, men inte nästa. Han eller hon kan gå till en restaurang flera gånger, börja sedan undvika restauranger, följt av att återuppta denna aktivitet. Eller kanske han eller hon kan köra till vissa ställen några dagar, men inte andra. Detta är inte manipulering. Dessa beteenden är vanliga eftersom grunden till rädslan inte är egentligen restaurangen eller annan rädd aktivitet. Rädslan och undvikandet kommer från själva rädslan. Med andra ord, din älskade faktiskt fruktar de skrämmande symtomen på att få panikattack. Dessa symtom kan variera från dag till dag, eller till och med morgon till natt, på grund av biologiska, psykiska och miljömässiga influenser.

5 - Visa inte den agorafobiska som svag

Att bo i en värld av rädsla, dag in och dag ut är inte ett enkelt förslag. Varje gång en agorafobisk satsning förbi sin eller hennes säkra zon visar han eller hon en monumental styrka. Var uppmuntrande genom att kommentera hennes modighet, även när du tar de minsta stegen mot återhämtning.