3 vanliga stresskrävande personer som står inför personer med panikstörning

Panikstörning och stress

Att leva med panikstörning kan resultera i många unika stressorer och orsaka störningar över olika aspekter av sitt liv. En persons karriär kan påverkas negativt, relationer kan drabbas, och självkänsla kan minskas. Enkla dagliga uppgifter kan också bli en kamp, ​​eftersom människor med ångestsjukdomar är benägna att oroa sig, koncentrationsproblem och frekventa känslor av oro.

Följande lista innehåller information om några av de vanligaste stressorer som panikstörningar utsätts för:

Relation Stress

Westend61 / Getty

Att bli diagnostiserad med panikstörning kan få en djupgående effekt på dina relationer. Det finns många sätt på vilka dina symtom kan komma i vägen för dina sociala kontakter. Till exempel kan nära och kära personer ha svårt att relatera till dina känslor av överväldigande ångest och panikattacker, och rädslan och undvikande beteenden i samband med agorafobi kan förhindra att du spenderar kvalitetstid med familj och vänner.

De närmaste till dig är också föremål för att känna den belastning som orsakas av ditt tillstånd. Du kanske inte vet hur du förklarar din panikstörning till andra , vilket kan göra att dina nära och kära känner sig förvirrade och eventuellt ens frustrerad. Stödande vänner och familj kan också känna belastningen av vårdgivare stress.

Även om panikstörning kan orsaka stor stress i dina relationer är socialt stöd en av de mest värdefulla aspekterna av din återställingsprocess. Älskade kan ge dig den uppmuntran du behöver för att hantera ditt tillstånd. Genom att bygga ditt supportnätverk kan du kanske komma över känslor av ensamhet och isolering och upprätthålla friska relationer.

Arbetsbelastning

Milton Brown / Caiaimage / Getty

Bortsett från nära vänner och familj kan panikstörning också påverka dina yrkessammanhang. Många människor med detta tillstånd håller sina symptom hemliga, och det är svårt att berätta för andra om deras sjukdom. Tyvärr finns det många stereotyper och myter om panikstörning som kan bidra till negativa bedömningar från medarbetare.

Ångest och andra symptom kan också göra det svårt att fokusera på dina arbetsuppgifter. Det kan vara utmanande att koncentrera sig på arbete när du ständigt oroar dig, fokuserar på rädsla eller är oroad över när din nästa panikattack kommer att slå ut. För att hantera dina symtom medan du är på jobbet ska du först identifiera dina triggers och planera för strategier för att komma igenom dina panikattacker, hantera din ångest och minska din oro.

Mer

Panikstörning och sömn

PhotoAlto / Frederic Cirou / Getty

Sömnstörningar är en vanlig fråga för personer med ångestsjukdomar. Till exempel kan du upptäcka att ångest och panikattacker hindrar dig från att somna. Kanske rädda och oroliga tankar hindrar dig från att somna hela natten, och problem med att få tillräckligt med vila kan leka över till dagen nästa och orsaka mycket morgon ångest. Dessutom kan stress som upplevs hela dagen bidra till sömnproblem på natten.

För att minska natten ångest, försök att öva bättre sömnhygien. Det kan innebära att du ställer tillräckligt med tid åt sidan för rätt mängd sömn och håller en lugn miljö. För att komma över morgonen ångest, lär dig några lugnande avslappningstekniker, som meditation , djupa andningsövningar eller yoga. Använd även stresshanteringstekniker för att bekämpa stressfilt under hela dagen.

Att ha panikstörning kommer ofta med många extra stressorer. Det finns dock många behandlingar tillgängliga för panikstörningar som kan hjälpa dig att hantera dessa extra stressorer. Din läkare eller terapeut kommer att kunna hjälpa dig med att skapa en behandlingsplan som tar upp sätt att förbättra din totala livskvalitet.