Hur övar jag exponeringsbehandling för social ångestsyndrom?

En lista över artiklar om exponeringar för social ångest

Exponeringsterapi för social ångestsyndrom (SAD) kan hjälpa dig att övervinna rädslan för specifika sociala och prestationssituationer. Även om exponeringsträning normalt utförs med hjälp av en terapeut som en del av ett kognitivt beteendemässigt behandlingsprogram, kan det också integreras i ditt dagliga liv.

Om du lider av social ångest, står du sannolikt inför dessa typer av situationer med rädsla och fruktan eller undviker dem helt. Båda strategierna kan hålla din ångest på lång sikt. Samtidigt som du undviker situationer du fruktar kan lindra din nöd på kort sikt, lär du dig att du inte kan hantera dessa triggers. Att lämna situationer i ett panikläge lär dig också att de ska frukta.

Helst måste du gradvis presentera dig i allt svårare situationer och stanna kvar i dessa situationer tills din rädsla sjunker. Denna typ av exponeringsträning kan göras i det verkliga livet (in vivo) eller i fantasin.

Nedan finns en lista med artiklar med specifika tips för att utföra exponeringsträning för en mängd olika rädslor.

1 - Exponering för att äta rädsla

Rädsla för att äta framför andra kan vara en del av SAD. Getty / DigitalVision / ZoneCreative

Personer med social ångestsyndrom (SAD) som är rädda för att äta offentligt är generellt rädda för att de kommer att skämma bort sig själva medan de äter. Exponeringsterapi för denna rädsla innebär gradvis att engagera sig i svårare situationer som innebär att äta framför andra.

Mer

2 - Exponering för Paruresis

Rädsla för att använda offentliga toaletter kan störa vardagen. Getty / Image Bank / Jonathan Kim

En av de svårare rädslorna som är förknippade med social ångestsyndrom är en fobi att använda offentliga toaletter. Denna rädsla kan påverka din förmåga att fungera och kan leda till isolering och lust att inte gå hem.

Om du lider av denna rädsla är det möjligt att använda principerna för exponeringsterapi för att gradvis bli mer bekväm med hjälp av toaletter i allmänhet.

Mer

3 - Exponering för telefonfobi

Få över din rädsla för telefonen genom pratice. Getty / Stone / Todd Warnock

Är du rädd att prata i telefon? Bli du särskilt orolig när du pratar i telefon framför andra människor? Undvik du ibland telefonen eller låt telefonsvararen hämta upp?

Om du svarade ja på någon av dessa frågor kanske du vill överväga exponeringsbehandling för telefonfobi. Denna gemensamma rädsla kan enkelt mötas med hjälp av en hierarki som involverar telefonscenarier.

Mer

4 - Exponering för rädsla för sociala situationer

Parter kan vara ett sätt att utsätta dig för rädsla. Getty / Hero Images

Personer med SAD är ofta rädda för en rad sociala situationer, inklusive allt från att prata med en kassör till att delta i en stor formell fest. Exponeringsterapi för rädsla för socialisering kan innebära en hierarki inklusive dessa situationer och alla andra som orsakar ångest.

Detta är en av de enklare exponeringar att genomföra eftersom det är relativt enkelt att hitta och involvera dig i de situationer som du är rädd för.

Mer

5 - Exponering för rädsla för att vara centrum för uppmärksamhet

Du kan övervinna din rädsla för strålkastaren. Yuri_Arcurs / Getty Images

Ofta har de med SAD en försvagande rädsla för att vara centrum för uppmärksamhet. Du kan rodna eller skaka när du trycker in i rampljuset eller försöker snabbt avleda samtalet om ämnet vänder sig till dig.

Liksom andra svåra situationer kan du övervinna din ångest om att vara centrum för uppmärksamhet genom att gradvis möta de situationer som du fruktar.

Mer

6 - Exponering för allmänhetens talang

Du kan övervinna din rädsla för att tala offentligt. uchar / getty bilder

Rädsla för allmänhetens talande är vanligt. Men när ångest om att tala framför andra har en allvarlig inverkan på ditt personliga och professionella liv kan det diagnostiseras som SAD.

Gradvis inför allt svårare publiktalande scenarier är ett sätt att övervinna dina rädslor. Du kan välja att börja med att skämma på en fest och så småningom arbeta för att ta en kurs som erbjuds av Toastmaster.

Mer

7 - Exponering för rädsla för konflikt med andra

Konflikt med andra kan vara svårt för dem med SAD. Getty / Blend Bilder / JGI / Jamie Grill

Rädsla för konflikter med andra orsakar många med social ångestsyndrom att hålla tyst om personliga åsikter och låta sig utnyttjas av dem som finns runt dem.

Istället för att skicka bort från konflikt, kommer exponeringsbehandling att hjälpa dig att gradvis möta potentiell konflikt och lära dig att du kan hantera det när andra inte godkänner. En viktig del av denna exponering är att även lära sig och öva självständigt beteende.

> Källor:

> Ångest BC. Exponeringsterapi för social ångestsyndrom.

> Swinburne University of Technology. Vad är exponeringsbehandling och hur kan det behandla social ångest?

Mer

Ett ord från

Exponeringsterapi kan vara till hjälp för social ångest som inte är så extrem att det gör dig hemma eller står inför allvarliga panikattacker i de flesta sociala eller prestationssituationer. Om du befinner dig med allvarliga symtom kan exponeringsbehandling som utövas på egen hand vara för svår. I det här fallet är det bäst att jobba med en mentalvårdspersonal som kan styra dig gradvis genom de situationer du är rädd för, och du är säker på att du först arbetar med de tankemönster som håller dig fast.